1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. Özel Okullara “Fahiş Fiyat” Soruşturması.. TED, Uğur ve Bahçeşehir Listede!
Tokyo'da Uçan Araba Heyecanı.. SkyDrive'dan 2028 Yılı Hedefi!

Tokyo'da Uçan Araba Heyecanı.. SkyDrive'dan 2028 Yılı Hedefi!

Japonya merkezli teknoloji girişimi SkyDrive Inc., geliştirdiği “SD-05” model uçan arabayı Tokyo’da düzenlenen gösteri uçuşuyla kamuoyuna tanıttı. 

A+A-

Japonya merkezli SkyDrive, 2028’de ticari kullanıma sunmayı planladığı “SD-05” model uçan arabasını Tokyo’da başarıyla test etti. 

Tokyo Körfezi üzerinde gerçekleştirilen gösteri uçuşu, şehir içi hava ulaşımında yeni bir dönemin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Japonya merkezli teknoloji girişimi SkyDrive Inc., geliştirdiği “SD-05” model uçan arabayı Tokyo’da düzenlenen gösteri uçuşuyla kamuoyuna tanıttı. 

TOKYO’DA UÇAN ARABA HEYECANI 

Tokyo Big Sight Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte araç, Tokyo Körfezi üzerinde yaklaşık 3 buçuk dakika havada kalarak 150 metre mesafe kat etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2028 yılında Japonya’da ticari operasyonlara başlaması hedeflenen araç, bir pilot ve iki yolcu taşıma kapasitesine sahip. Gösteri uçuşu ise güvenlik protokolleri kapsamında uzaktan kumanda ile insansız modda gerçekleştirildi.

UÇAN TAKSİ DÖNEMİNE DOĞRU

SkyDrive CEO’su Tomohiro Fukuzawa, “SD-05” modelinin öncelikli olarak ticari taşımacılıkta kullanılmasının planlandığını belirtti. Fukuzawa, 2030 sonrası dönemde ulaşım ücretlerinin mevcut taksi ücretlerinin yarısına, hatta daha da altına düşebileceğini ifade etti.

Uçan aracın, geleneksel taksilere kıyasla önemli bir hız avantajı sağlayacağını vurgulayan Fukuzawa, zaman tasarrufu ile birlikte fiyatlandırmanın yurttaşlar açısından makul bir düzeyde değerlendirileceğini söyledi. Şirket yönetimi, özellikle yoğun trafik sorunu yaşayan büyük şehirlerde hava taksi modelinin alternatif bir çözüm sunabileceğini savunuyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Dikey kalkış ve iniş yapabilen elektrikli hava aracı (eVTOL) kategorisinde yer alan “SD-05”, 12 bağımsız elektrikli motordan güç alıyor. Bu tasarım, yüksek hassasiyetli uçuş kontrolü sağlarken 180 derecelik dönüş manevralarına da olanak tanıyor.

15 ila 40 kilometre arasında değişen menzile sahip olan aracın, helikopterlere kıyasla daha dar alanlara iniş yapabilmesi önemli bir avantaj olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre bu özellik, özellikle şehir merkezlerinde hava ulaşımı altyapısının oluşturulmasında kritik rol oynayabilir.

İLK GÖSTERİ OSAKA’DA YAPILMIŞTI

SkyDrive, “SD-05” modelini ilk kez Osaka EXPO 2025 fuarında test etmişti. İnsansız gerçekleştirilen o uçuşta araç 4 metre yükselmiş, 50 metre mesafe kat etmiş ve yaklaşık 3 dakika havada kalmıştı.

Tokyo’daki son gösteri ise hem mesafe hem de performans açısından bir üst aşama olarak değerlendiriliyor. Şirket, sertifikasyon ve güvenlik süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2028’de ticari uçuşlara başlamayı hedefliyor.

Şehir içi hava ulaşımında yeni bir sayfa açmayı amaçlayan proje, önümüzdeki yıllarda ulaşım teknolojilerinin yönünü belirleyecek girişimler arasında gösteriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.