1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dilipak'tan '15 Temmuz' Paylaşımı... Darbe Olacağı Biliniyordu!
İstinaf | 'Gezi Davası'ndaki Beraat Kararları Bozuldu

İstinaf | 'Gezi Davası'ndaki Beraat Kararları Bozuldu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Osman Kavala dahil 9 kişi hakkında verdiği beraat kararını bozdu.

A+A-

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (İstinaf),  Osman Kavala dahil 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı Gezi davasında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını bozdu.

PolitiKARS'ın BİA'dan derlediği habere göre; 18 Şubat 2020'de görülen karar duruşmasında 30. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında beraat kararı vermiş, yurtdışında bulunan Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti.

İstinaf Mahkemesi, İstanbul Muhakemat Müdürlüğü (Hazine), Cumhuriyet savcısı, İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü ile Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın başvurusunu karara bağladı.

OSMAN KAVALA HATIRLATMASI

Ekmekçi, Altınay, Yapıcı, Atalay ve Kahraman’ın istinaf nedenlerini yerinde görmeyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Osman Kavala hakkında İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "casusluk" suçlamasıyla devam eden davayı hatırlattı.

Yargılanan kişilerin iddianamedeki suçlamalarına yer veren mahkeme, kişilerin sosyal medya paylaşımları, basın açıklamaları ve eylemlerde atılan sloganlar gibi delillerin hükmün gerekçesinde değerlendirilmemesini bozma nedeni olarak gösterdi.

ÇARŞI DAVASI DA BOZULURSA

Mahkeme ayrıca 35 kişinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı Çarşı davasının Yargıtay’da olduğunu ve temyiz incelemesinin sürdüğünü hatırlatarak, bu dosyanın bir suretinin Gezi Parkı dosyasına eklenmesine hükmetti.

Yargıtay’ın Çarşı davasındaki beraat kararını bozması durumunda ise bozma gerekçesi dikkate alınarak dosyaların "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlaması yönünden birleşebileceğine karar kıldı.

2911'DEN DE SUÇ DUYURUSU

İstinaf mahkemesi kararında ayrıca yerel mahkemenin beraat eden sanıklar hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak, hazırlanacak iddianamede bu suçlama yönünden isnat bulunamazsa savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

GEZİ DAVASI

Osman Kavala 18 Ekim 2017’de Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. 1 Kasım 2017'de de "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma" iddiasıyla tutuklandı.

Bu olaydan bir yıl sonra da 16 Kasım 2018’de Kavala'nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür'ün bazı yöneticilerinin de yer aldığı yeni bir gözaltı dalgası yaşandı. 13 hak savunucusu gözaltına alındı. Aynı gün Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

Savcı iddianamesi Kavala’nın tutukluluğunun 16. ayında 19 Şubat 2019’da açıklandı. İddianame 4 Mart'ta da mahkemece kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yakup Ali Kahveci'nin yazdığı iddianamede davacı mağdurlar sıfatıyla 2011'de kurulan 61'inci dönem hükümet kabinesi yer aldı. Savcı 16 kişi hakkında müebbet hapis istedi.

24 Haziran 2019'da görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu olan Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi. 25 Haziran 2019’daki ikinci duruşmada ise mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

MAHKEME HEYETİ DEĞİŞTİ

30 Temmuz 2019’da Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Gezi Davasına bakan mahkemenin başkanı ve üyelerini ikinci heyete gönderdi. HSK yargılamayı yeni oluşturduğu birinci heyetin yapmasına karar verdi. Hem Kavala hem de Aksakoğlu için “tutukluluğun devamı” yönünde oy kullanan kıdemli üye Ahmet Tarık Çiftçioğlu’nun yeri değişmezken muhalefet şerhi koyan üye başka bir mahkemede görevlendirildi.

6 Şubat 2020’de mütalaasını mahkemeye teslim eden Gezi Davası Savcısı Edip Şahiner, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı hakkında müebbet hapis, diğer sanıklar hakkında da 15 yıldan 20 yıla kadar hapis istedi.

9 KİŞİYE BERAAT

18 Şubat 2020’deki altıncı duruşmada mahkeme Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'in "yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı"ndan beraatına hükmetti.

Davanın yurtdışında olan sanıkları Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyaları ayrılarak haklarında yakalama kararı çıkartıldı.

ERDOĞAN İSTEDİ, HEYET HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Aynı gün Cumhurbaşkanı ve AK PARTİ Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında “Bu (Gezi eylemlerini kastediyor) masum bir ayaklanma hadisesi değildir. Ciddi anlamda perde arkasında Soros türü bazı ülkeleri ayaklandırmak suretiyle oraları karıştıran tiplerdir. Bunun malum Türkiye ayağı (Osman Kavala’yı kastediyor) hapisteydi. Onu bir manevrayla beraat ettirmeye kalktılar” dedi.

Aynı gün akşam saatlerine doğru Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), beraat kararında imzası bulunan hakimler hakkında soruşturma izni verdi.

Hakkında tahliye kararı verilen Osman Kavala ise cezaevinden çıkarılmadan daha önce tahliye edildiği başka bir soruşturmadan tekrar gözaltına alınarak tutuklandı.

AYM'DEN AKSAKOĞLU KARARI

Davanın ardından ise Gezi davasında 7 ay tutuklu kaldıktan sonra tüm suçlamalardan beraat eden Yiğit Aksakoğlu'nun bireysel başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi Aksakoğlu'nun tutuklanmasının hak ihlali olduğuna karar verdi ve Aksakoğlu'na tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, aynı davada beraat eden ve farklı bir suçtan cezaevinden çıkmadan tekrar tutuklanan Osman Kavala'nın başvurusunu ise reddetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.