1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ukrayna Askeri Operasyona Başladı
Gazze'de Hastane Bombalandı

Gazze'de Hastane Bombalandı

İsrail saldırısında, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde en az 500 kişinin öldüğü binlere varan yaralı olduğu açıklandı. 

A+A-

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, El-Ehli Baptist Hastanesi'ne dün (17 Ekim) İsrail tarafından yapılan saldırının bilançosunu açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre Sağlık Bakanlığı, saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Hayatını kaybedenler arasında çok sayıda çocuk da olduğu belirtildi.

Hastane saldırısında 28'i ağır olmak üzere 342 kişi de yaralandı. Yüzlerce Gazzeli, İsrail'in hava saldırılarından kurtulmak için hastaneye sığınmıştı.

Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan ilk açıklamada, saldırı sonrası en az 500 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

ABD BAŞKANI JOE BİDEN İSRAİL’DE

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin "Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi, siz (İsrail) değil. Ancak çok sayıda kişi emin değil." dedi.

İsrail'i ziyaret eden Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla ortak basın toplantısı düzenledi.

Biden, "Bugün burada bulunmamın basit bir nedeni var; İsrail halkı ve dünyadaki herkesin ABD'nin nerede durduğunu bilmesi. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da burada. Buraya birkaç kez geldi. Ama ben şahsen gelmek istedim." dedi.

Amerikalıların İsrail ile yas tuttuğunu belirten Biden, "terörist grup" olarak nitelendirdiği Hamas'ın 31'i ABD vatandaşı olmak üzere 1300'den fazla kişiyi katlettiğinin belirtildiğini" dile getirerek Hamas'ın aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin aldığını, o çocukların neler hissettiğini hayal bile edemediğini söyledi.

Biden, "Kendinizi savunmak için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahip olmanızı sağlayacağız. Ayrıca Hamas'ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini ve onlara sadece acı getirdiğini de unutmamalıyız." diyerek ABD'nin İsrail'e desteğini yineledi.

ABD Başkanı Biden, hastanedeki "patlama" nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi, siz (İsrail) değil. Ancak çok sayıda kişi emin değil." diye konuştu.

Biden, bu konuda üstesinden gelinmesi gereken çok şey olduğunu vurgulayarak "bu duruma düşen masum Filistinlilerin" hayatlarının korunması için yapılması gerekenlerin önemine işaret etti.

İsrail'in diğer tüm demokrasiler ve ABD ile ortak değerleri paylaştığını kaydeden Biden, "Herkes sizin ne yapacağınızı görmeyi bekliyor. Tekrar burada olmaktan çok mutlu ve gururluyum." dedi.

..haberin öncesi

İsrail'in hava saldırısında vurduğu Gazze’deki El Ehli Baptist Hastanesinde yaralı ve hastaların yanı sıra kalmakta olan binlerce yerinden edilmiş insandan en az 500'ünün öldüğü binlere varan yaralı olduğu açıklandı. 

Filistin Yönetiminin Gazze’deki Medya Ofisi Başkanı Salam Marouf saldırıyı ve kayıpları doğrulayarak İsrail’in savaş suçu işlediğini belirtti, saldırı sonrasında "Şifa Tıp Kompleksi’ne onlarca ölü ve yaralı getirildi[ğini]” açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra da, El Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef alan hava saldırısında en az 500 kişinin öldüğünü doğruladı. Çok sayıda insanın enkaz altında olduğunu açıklayan sözcü can kaybının artmasından kaygı duyduklarını söylediler. 

EL EHLİ BAPTİST HASTANESİ

Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesi 1882'den bu yana hasta kabul ediyor. Anglikan Kilisesi'nin Kilise Görev Topluluğu tarafından kurulan hastane 1954-1982 arasında Güney Baptist Konferansı'nca yönetildikten sonra 1980'lerde yeniden Anglikan Kilkisesi'ne devredildi. 

Kuzey Gazze boşaltılmaya başladığından bu yana hastane Gazze'de derinleşen insani krizde yerlerinden edilenleri de barındırmaya başlamıştı. Canterbury Başpiskoposu Justin Walby, hastaneye 14 Ekim'de de bir İsrail roketinin isabet etttiğini ve dört kişinin yaralandığını bildirmişti. 

***

İsrail savaş uçaklarının Gazze’de bir hastaneye yönelik saldırısına dünyadan tepkiler yağarken, “insanlık suçu”na karşı acil ateşkes çağrısı yapıldı.  

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Facebook hesabından İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef almak suretiyle "savaş suçu" işlediği ve bunun aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu kaydedildi.

ERDOĞAN: "VAHŞETİ DURDURUN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze El Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. 

FİLİSTİN’DE 3 GÜNLÜK YAS

En az 500 kişi hayatını kaybettiği saldırıya karşı Filistin'de 3 gün yas ilan edilirken, saldırıya ilişkin dünyadan tepkiler yağdı.

MISIR: CEZALANDIRMA POLİTİKALARINA SON VERİLSİN

Mısır, hastaneye yönelik saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.

DSÖ’DEN ÇAĞRI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı kınadı.DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

İRAN: SALDIRI SOYKIRIMDIR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendiren Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

BM SALDIRIYI KINAMAKLA YETİNDİ

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), sanal medya hesabından İsrail'in saldırısıyla ilgili bir mesaj paylaştı.Mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Siviller ve sivil altyapıları yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiğinin altı çizilen mesajda, "Sağlık tesisleri hiçbir zaman hedef olmamalıdır" vurgusu yapıldı.

KATAR: VAHŞİCE BİR KATLİAM

Katar, İsrail'in saldırısını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirirken, Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanması ve savaşın derhal sona ermesinin talep edildiği kaydedildi.

ARAP BİRLİĞİ’NDEN KINAMA 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, sanal medya hesabı X’ten konuya ilişkin açıklamada yaptı.

Saldırıyı kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi. "Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" ifadesini kullandı.

UNICEF'TEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulunurken, Kuzey Kıbrıs da Gazze'deki hastane saldırısını kınadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler