1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Mezarlıkta Ağlayan Kız' Bulundu
İran’da Deprem Van’da Yıkım

İran’da Deprem Van’da Yıkım

İran'ın Türkiye’ye sınır Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

A+A-

İran'ın Türkiye’ye sınır Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Merkez üssüne 4.75 kilometre uzaklıkta olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde deprem, yoğun olarak hissedildi. Van'ın Başkale ilçesinde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'da 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Soylu enkaz altında kalanların da olduğunu söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, saat 08.53'te merkez üssü İran’ın Hoy şehri olan 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5.22 kilometre derinliğinde olan deprem, merkez üssüne 4,75 kilometre mesafedeki, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de yoğun şekilde hissedildi. Deprem, Hakkari’nin yanı sıra sınır iller Iğdır, Kars ve Ağrı ile Van'da da hissedildi. Yüksekova’da paniğe neden olan depremde Van'ın Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

ENKAZ KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk bilgilere göre İran'ın Hoy kentindeki depremden etkilenen Van'ın Başkale ilçesinde 8 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Soylu, Elazığ'daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, saat 08.53'te merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsattı.

Hoy kentinin, Hakkari ile Van'ın Başkale ilçeleri ile sınır olduğuna işaret eden Soylu, şöyle konuştu:

"Hakkari'de yaptığımız değerlendirme ve aldığımız haberler çerçevesinde bir olumsuzluk şu an için görünmüyor ama Van'da Başkale ilçesinin Kaşkol, Güvenlik, Gelenler ve Özpınar köylerinde yıkıntılar ve can kayıplarımızın olduğu konusunda ilk bilgileri aldık. Bunu hemen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hoy kentindeki depremin bizimle alakalı bölümünü yani Van Başkale'de 4 köydeki karşı karşıya kaldığımız durumu arz ettik. Evlerde özellikle yıkıntılar söz konusu. hem Van Valimiz hem Kaymakamımız hem de AFAD ekiplerimizin ilk bölümü yola çıktılar ve AFAD ekiplerimiz ilgili köylere ulaştılar. Daha doğrusu ilk önce Özpınar köyüne ulaştılar. Diğer köylere de ulaşmak üzereler."

ERDOĞAN, SOYLU'DAN BİLGİ ALDI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İran'da meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşerek, bilgi aldı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın batısında meydana gelen ve Van’da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımız, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi almıştır" denildi.

KOCA YARALI SAYISINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı yazılı açıklamada, İran'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin Van Başkale'de de hasara yol açtığını kaydetti. Bakan Koca, açıklamasında, "Depremden hemen sonra bölgeye 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibimizi sevk ettik. Depremde 21 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi. 

VAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir" denildi.

"YIKILAN EVLERİMİZ VAR"

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı. 

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu: "Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor." 

80 HANENİN YARISI YIKILDI

Gelenler köyü sakinlerinden Ferhat Tulan ise, “Köyümüzde 80 hane var. Yaklaşık 40-45 evin yıkıldığını gördük. Yaklaşık 1000 nüfusumuz var. Ayrıca enkaz altında kalan çok sayıda hayvanımız da bulunuyor. Şimdilik ölen olmadığını öğrendik” dedi. 

İran'da yaşanan deprem Van'da da yıkıma neden oldu. Evlerde çatlaklar oluştu. 

İRAN'DAKİ DEPREMDE 25 KİŞİ YARALANDI

İran'ın Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan eyaletinde meydana gelen depremde 25 kişinin yaralandığı, 43 köyde evlerin hasar gördüğü belirtildi.

İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasına yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 25 kişinin yaralandığını söyledi.

Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari de yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiğini belirtti. İran devlet medyasına göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

İran’da Deprem Van’da Yıkım: 7 Ölü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.