IKBY'de Başkanlık Seçimleri Süreci Başlıyor

IKBY'de Başkanlık Seçimleri Süreci Başlıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başkanlık seçimleri için süreç başlıyor. Mesud Barzani'nin Kasım 2017'deki istifasından bu yana boş olan başkanlık koltuğunun yeni sahibi, iki hafta içinde belirlenecek.

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), Kasım 2017’den beri boş olan başkanlık koltuğu için adaylık başvuruları bugün başlıyor. Yeni başkanın, iki hafta içinde bölgesel parlamento tarafından seçilmesi bekleniyor.

IKBY’deki başkanlık koltuğu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani’nin Eylül 2017’deki bağımsızlık referandumundan sonra istifa ettiği 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana boş. Barzani o dönemde, görev süresinin dolduğuna dikkat çekerek istifa etmiş ve yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

Kürdistan parlamentosu ise bugün, başkanlık seçimleri gündemiyle toplanıyor. Parlamento Başkanlığı Basın Müşaviri Tarık Cewher, Rudaw’a açıklamasında bugünkü oturumda başkan adayları için üç günlük başvuru süresinin başlayacağını, yeni başkanın önümüzdeki iki hafta içerisinde seçileceğini söyledi. Adaylar, Yüksek Mahkeme ve parlamento Başkanlığı tarafından onaylandıktan sonra parlamento tarafından açık oylama ile seçilecek.

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Adaylık için herhangi bir partiye üye olma veya daha önceden siyasi kurumlarda görev yapmış olma şartı aranmıyor. 40 yaşından büyük ve Kürdistan Bölgesi vatandaşı olmak yeterli.

KDP, başkan adaylarının bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani olduğunu daha önce açıklamıştı. Koalisyon hükümetinde KDP ile anlaşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Değişim Hareketi (Goran) da, bölgenin diğer büyük partileri olarak KDP’nin adayını destekleyeceklerini ilan etmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler