1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Iğdır İl Seçim Kurulu, DEM Partili Adayların Başvurusunu Reddetti
Iğdır İl Seçim Kurulu, DEM Partili Adayların Başvurusunu Reddetti

Iğdır İl Seçim Kurulu, DEM Partili Adayların Başvurusunu Reddetti

DEM Parti Iğdır Belediyesi Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş ile merkeze bağlı Hoşhaber Beldesi Belediyesi Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın adaylık başvuruları reddedildi.

A+A-

Iğdır İl Seçim Kurulu, DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayı ve Iğdır eski Belediye başkanı Mehmet Nuri Güneş ve merkeze bağlı Hoşhaber Beldesi Belediyesi Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın başvurularını reddetti.

DEM Parti Iğdır Belediyesi Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş ile merkeze bağlı Hoşhaber Beldesi Belediyesi Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın adaylık başvuruları reddedildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Iğdır’daki adaylıklar için gerekli dosyaları süresi içerisinde seçim kurullarına teslim etti.

PolitiKARS’ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre; 2009 yılında Iğdır Belediye Başkanı seçilen ve 2010 yılında düzenlenen operasyonla gözaltına alınıp örgüt üyesi iddiası ile hapis yatan Güneş’e “memnu hakları iade” edilmiş ve aday ve aday olmasının önündeki engeller kaldırılmıştı.

Adaylık başvurusunda bu memnu haklarının iadesine ait belgeyi de sunan Mehmet Nuri Güneş için toplanan kurulda yer alan DEM Parti, CHP ve İYİ Parti üyeleri, adaylığı önünde herhangi bir engelin bulunmadığı yönünde oy kullanırken, AK Partili üyenin ise toplantıya katılmadığı kaydedildi.

Kurulda yer alan iki memur ve hakim başvurunun reddi yönünde oylarıyla üçe üç oy çıkması ve çoğunluğun bulunmaması nedeniyle ilçe seçim kurulu hakiminin taktir yetkisini kullanarak, Güneş’in adaylığını reddettiği belirtildi.

Kartal’ın adaylığının ise daha önce katıldığı basın toplantıları ve açıklamaları nedeniyle aldığı para cezaları nedeniyle reddedildiği öğrenildi.

Iğdır’da DEM Parti İl Genel Meclisi adayları Mehmet Şah, Ahmet Emin Can, Turan Kaya, Evren Zenci ve Yaşar Kalay’ın başvurularının da reddedildiği belirtildi.

Kurul, karara ilişkin gerekçeli kararını henüz ibraz etmedi. DEM Parti avukatlarının ise karara şerh yazdığı belirtildi.

DEM PARTİLİLER PROTESTO ETTİ

Karar sonrası DEM Partililer, Söğütlü mahallesinde bulunan seçim bürosunda toplandı. Partililer karara tepki göstererek, YSK veya kurullarının daha önce böyle bir karara imza atmadıklarını ancak Iğdır'da kazanma ihtimallerinin çok yüksek olduğu için başvurularının kabul edilmediğini söyledi.

Seçim bürosu önünde bekleyişlerini sürdüren DEM Partililer kararı YSK’ye de taşıyacaklarının bilgisini aktardı.

..haberin uzantısı

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır İl Örgütü, İlçe Seçim Kurulu’nun Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Nuri Güneş, Hoşhaber Eşbaşkan Adayı Emine Yöndem Kartal ve İl Meclis üyelerinin başvurularını reddetmesi üzerine İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

MA’nın haberine göre; itiraz dilekçesinde YSK’nin açıkladığı takvime göre hareket etmediğine yer verildi.

İtiraz dilekçesinde, geçici adaylık başvurusunun son incelenme tarihinin 24 Şubat olduğu ancak bu tarihe kadar başvurularının değerlendirilmeye alınmadığı ve son günden üç gün sonra redde kararı verildiği belirtildi.

Bu nedenle “kararın usul yönünden de hukuka aykırı olduğu” ifade edildi. Bu kararla “memnu hakların iadesi” müessesesinin tamamen anlamını yitirdiği belirtilen dilekçede, “Bu karar YSK'nın daha önceki seçimlerde ve bu dönem de diğer partilerin adaylarında uyguladığı kendi kararlarına da aykırıdır” denildi.

Daha önce “katalog suçlar” iddiası ile ceza verilen kişilerin siyasi faaliyet ve bazı haklardan yoksun bırakıldığı ancak daha sonra yapılan yeni düzenlemeler ile “memnu hakları iadesi” düzenlenmesinin eklendiği ve mahkeme kararı ile bu hakların tekrardan teslim edildiği paylaşılan dilekçede aynı zamanda YSK’nin bir kişinin ömür boyunca haklarından yoksun bırakılamayacağına dair verdiği kararlara işaret edildi.

Dilekçede, adayların bu konuda aldığı evraklara da yer verilirken, adaylık önünde herhangi bir engellin bulunmadığı belirtildi ve itiraz başvurusunun kabul edilmesi talep edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler