1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Çalıntı Hayvanlar Kars'ta Bulundu
I. Uluslararası Harakani SEMPOZYUMU

I. Uluslararası Harakani SEMPOZYUMU

Kars I. Uluslararası Harakani Sempozyumu başladı.

A+A-

I. Uluslararası Harakani Sempozyumu sonuç bildirgesi.

Kafkas Üniversitesi ve Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri ve 11-13 Ekim 2012 tarihlerinde Kars’ta gerçekleştirilen “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”na yurt içinden ve yurt dışından katılan 48 bilim insanı sundukları tebliğlerle Ebu’l-Hasan Harakani’yi çeşitli yönleriyle ele almışlardır

Sempozyumumuza katılan değerli bilim insanları;

- Harakani Hazretlerinin mübarek varlıklarından haberdar olmanın Yüce Allah’ın bir lütfu olduğunu, “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”nun bu bağlamda pek çok kişiye açılan ilahi bir rahmet kapısı olacağını dile getirmişlerdir.

- “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”nda O’nun evrensel, birleştirici, barışçıl ve kapsayıcı düşünce sisteminin temel parametrelerini ortaya koymuşlar, Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alarak yeni nesillere tanıtılmasının önemine işaret etmişlerdir.

- Tebliğlerde Harakani Hazretlerinin, 1033 tarihinde bu topraklarda şehit düşerek Anadolu’nun İslamlaştırılmasında Ahmet Yesevi’ye öncülük ettiğine, kabrinin keşfedildiği 1579’dan bu yana tarih kitaplarımıza, minyatürlerimize, edebiyatımıza konu olduğuna ve asırlardır Kars iline manevi ev sahipliği yaptığına dikkat çekmişlerdir.

- Harakani Hazretlerinin “din”in ve “dil”in sorulmadığı irfan sofrasına günümüzde ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gösteren ve dileyenin bundan nasibini almasını temenni eden bildiriler sunmuşlardır.

- Harakani Hazretlerinin Anadolu’da yaşamış diğer erenlere tesirine yönelik tematik sempozyumların düzenlenmesi ve yapılacak bilimsel çalışmaların daha etkili olabilmesi maksadıyla Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir enstitüye dönüştürülmesinin ve Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde adına kürsü oluşturulmasının büyük bir önem taşıdığını vurgulamışlardır.

- Harakani Hazretleri ile ilgili tüm eserlerin bir an önce tahkikli neşrinin yapılmasının ve yabancı dillere çevrilerek tüm dünyanın Harakani’nin tasavvuf öğretisiyle aydınlatılmasının önemine vurgu yapmışlardır.

- Bu sene ilki düzenlenen sempozyumun her yıl tekrarlanarak Harakani Hazretlerinin düşünce anlayışının daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve Harakani’nin on asır evvel yaptığı evrensel çağrının tüm dünyaya tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından 2016/2017 yılının “Harakani Yılı” ilan edilmesini ortak kanaat olarak ifade etmişlerdir.

Haberin Öncesi

SEMPOZYUM BAŞLADI

Kars I. Uluslararası Harakani Sempozyumu hazırlıkları sona erdi ve sempozyum başladı.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM) ile Harakani Vakfı'nın organize ettiği "1. Uluslararası Harakani Sempozyumu" başladı.

Harakani Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, "Bir tarafta Merv'deki Yusuf'el Hamdani Hazretleri, bir tarafta Beyazıt'ı Bistami Hazretleri ve Ebu'l Hasan Harkani Hazretleri'nin hem Anadolu'nun fethinde hem de gönüllerin fethinde çok önemli rolleri olmuştur. Dolayısı ile biz de onlara layık olmaya çalışıyoruz. Bu güzel serhat kentimizde manevi bir ziyafet var. Bu ziyafete biz de katıldığımız için kendimizi çok mutlu hissediyoruz. Karınca kararınca bu hizmetlere bizlerde devam etmeye çalışıyoruz" dedi.

İlk oturumda Medine'den Abdurrahim Lütfullah Alabbasi, Türkiye'den Nur Artıran ve Yrd.Doç. Dilaver Selvi sunum yaptı.

Etkinlik buradaki programın ardından İsmail Aytemiz Spor Salonu'nda devam etti. Burada ise Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Kars Valisi Eyüp Tepe birer konuşma yaptı.

Son olarak saat 18.30'da Kafkas Üniversitesi Konukevi'nde Aşık Şeref Taşlıova dinletisi yapıldı.

Haberin Öncesi

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Sempozyuma katılacak konuklar Kars'a gelmeye başladı.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, 11 - 13 Ekim'de düzenlenecek I. Uluslararası Harakani Sempozyumu'na yabancı ülkelerde çok sayıda bilim adamının katılacağını belirtti.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kars için büyük önem taşıyan Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri için üniversite bünyesinde 2011'de Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM) açıldığını hatırlattı. KAÜ Rektörü Özcan, sempozyum ile de tüm dünyanın kan, gözyaşı, savaş ile değil; barış, hoşgörü ve dayanışma içerisinde, sevgi ve saygı içerisinde yaşamasına katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Seyyid Ebul Hasan Harakan-ı Vakfı Başkan Yavuz Selim Uzgur'da sempozyum için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

11-12.13 Ekim 2012 tarihleri arasından düzenlenecek "I. Uluslararası Harakani Sempozyumu"na Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Pakistan, Rusya ve İran'dan da katılım olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.