1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Hrant Dink' Ödülleri Sahiplerini Buldu
'Hrant Dink' Ödülleri Sahiplerini Buldu

'Hrant Dink' Ödülleri Sahiplerini Buldu

15 Eylül’de düzenlenen biri Türkiye’de diğeri de yurt dışından olmak üzere iki kişi, grup ya da kuruma verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün 12’incisinin sahipleri belli oldu.

A+A-

12. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin bu yılki sahipleri 1050 gündür cezaevinde tutulan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde feminist hareketin öncülerinden olan Mozn Hassan oldu.

Ödül sahibi kadın hakları savunucusu Mozn Hassan, Mısır’dan gönderdiği konuşmada “Kadınlara ve diğer savunmasız gruplara yönelik her türden ayrımcılığa karşı verdikleri mücadeleler vesilesiyle bu ödülü alan, dünyanın çeşitli yerlerinden feministlerin arasına katılmış olmaktan onur duyuyorum" dedi.

Osman Kavala ise cezaevinden ilettiği mektupta "Farklı toplum kesimleri, farklı ülkelerde yaşayanlar arasında oluşmuş önyargıların, aklı kullanarak, konuşarak ve dinleyerek aşılabileceğine inanıyorum” cümlesiyle diyaloğun önemini vurguladı.

ÖDÜL

Uluslararası Hrant Dink ödülleri, 2009'dan bu yana her yıl Hrant Dink'in doğumgünü olan 15 Eylül günlerinde veriliyor.

Ödül her yıl ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren kişi, kurum veya gruplara veriliyor.

Hrant Dink Vakfı, ödülle bu yönde çaba gösterenlere, seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmayı, onlara manen destek olmayı, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmeyi amaçlıyor.

Hrant Dink Ödüllerinin önceki sahipleri..

  • 2019: Eril şiddete karşı çalışmalar yürüten Nebahat Akkoç ve Hindistan’da insan hakları ve çevre hakları için mücadele eden Agnes Kharshiing;
  • 2018: İnsan hakları aktivisti Murat Çelikkan ve Yemenli Mwatana İnsan Hakları Örgütü
  • 2017: Avukat Eren Keskin ve Çinli sanatçı Ai Weiwei;
  • 2016: Malavi’de çocukların insan hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto ve Diyarbakır Barosu;
  • 2015: Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve KAOS GL;
  • 2014: Adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve aktivist Angie Zelter;
  • 2013: İnsan hakları savunucusu Nataša Kandic ve Cumartesi Anneleri / İnsanları;
  • 2012: Yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu;
  • 2011: Gazeteci-yazar Ahmet Altan ve gazeteci-insan hakları savunucusu Lydia Cacho;
  • 2010: Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón;
  • 2009: Gazeteci-yazar Alper Görmüş ve gazeteci-yazar Amira Hass.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.