1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'Yargı Krizi'ne İlişkin Yeni Açıklama
HDP'de 'İttifak' Çağrısıyla Yeni Dönem

HDP'de 'İttifak' Çağrısıyla Yeni Dönem

HDP 4’üncü Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda binlerce partilinin katılımıyla gerçekleşti.

A+A-

HDP 4. Olağan Kongresi’nde Sezai Temelli yerine Mithat Sancar, eş başkan seçildi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan ise muhalefete, “demokrasi ittifakı yapılması” çağrısında bulundu. Kongrede HDP’nin ana yönetim organı olan parti meclisinde (PM) ise köklü değişiklikler yapıldı.

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen HDP 4. Olağan Kongresi’nde, eş genel başkanlığa Mithat Sancar ve Pervin Buldan seçilirken, yetkili kurullarda büyük değişikliğe gidildi.

Kongrenin gerçekleştirildiği salonda ana slogan “Acil görev demokrasi ittifakı” olurken; ayrıca Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak “Güçlü yerel demokrasi ve yerinden yönetim”, “Kadına şiddete son”, “Doğanın sömürüsüne son, ekolojik toplum ve yaşam”, “Ya kanal ya İstanbul” pankartları asıldı. Salonun dört köşesinde ise Türkçe ve Kürtçe olarak “Özgürlük”, “Adalet”, “Eşitlit” ve “Barış” yazılı dev pankartlar yer aldı. 1018 delegenin katıldığı kongrede HDP’nin yeni eş genel başkanlarının yanı sıra 100 asil, 50 yedekten oluşan 150 kişilik PM, merkez disiplin kurulu, uzlaştırma kurulu gibi partinin yönetim organları belirlendi. Kongre salonunda boş yer olmadığı görülürken, salon dışında da binlerce vatandaşın kongreyi takip ettiği gözlendi. 

SİYASİ PARTİLERDEN KATILIM

HDP’nin kongresine siyasi partilerden de çok sayıda temsilci katıldı. İYİ Parti’nin davet edilmesine karşın katılmadığı kongrede CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ile Vahdettin İnce, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Sol Parti MYK Üyesi Hasan Hayır katıldı. Siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de kongreye katılırken, 28 ülkeden çok sayıda yabancı konuk da salonda bulundu. 

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’IN ORTAK MESAJI

HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş HDP kongresine mesaj gönderdi. Kongre divan başkanı Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından okunan Yüksekdağ ve Demirtaş’ında, “Biliyoruz, yolculuk çok çetin geçti, gemimiz ağır darbeler aldı. Kaptanlarımız tutuklandı, deneyimli mürettebatımızla birlikte. Ama bilmezler ki her bir yolcusu birbirinden dirençli, her biri birbirinden kuvvetli bu geminin. Ne kaptan köşkü boş kaldı ne de makine dairesi. Milyonları durdurmaya gücü yetmeyen Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama NUH’UN GEMİSİ dimdik ayakta yek vücut bir şekilde menziline süzülüyor kararlılıkla. Bu gemiyi inşa edene de yürütene de aşk olsun. Bu uğurda toprağa düşene de esir düşene de selam olsun. Bu gemi limana varacak demiştik, evvel Allah sözümüz söz olsun. Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır artık, hepimizin yolu açık olsun” denildi. 

BABACAN MESAJ GÖNDERDİ

AK Parti’den ayrıldıktan sonra yeni parti hazırlıklarını sürdüren eski bakan Ali Babacan da HDP kongresine mesaj gönderdi. Salonda okunmayan Babacan’ın mesajında, “HDP’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’ne davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesile ile selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadeleri yer aldı. Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da kongre dolayısıyla yayımladıkları mesaj okundu. Ortak mesajda, “Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama Nuh’un gemisi dimdik ayakta” denildi.

‘BANA KİMSE ENGEL OLAMAYACAK’

2018 yılında görevi Demirtaş’tan devralan Sezai Temelli de dün görevi Mithat Sancar’a devretti. “Eş başkan” titriyle yaptığı son konuşmada Temelli; HDP seçmeni ile bir araya gelmesine kimsenin engel olamayacağını dile getirdi. Temelli, “İki yıl önce AKP-MHP ittifakı tarafından çöktürülmek istenen bir HDP vardı. Şimdi sizler sayesinde dimdik ayakta, seçenek yaratan bir HDP var. İki yıl önce başladığımız yolda ben, Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak” diye konuştu. 

‘GÜÇLERİ ÇOĞALTMAK GEREKİYOR’

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar da konuşmasında, Ataol Behramoğlu’nun “Cellat” adlı şiirini okudu. Sancar, “Bu kadar gaddar bir iktidar varken, şimdi el ele tutuşmak, birlikteliği büyütmek güçleri çoğaltmak gerekiyor. Demokrasi, barış ve adalet isteyen herkese çağrımız var. Son yıllarda toplumun her kesimi yaralandı. KHK zulmü ile insanlar aşından ekmeğinden edildi. Kayyımlarla halkların iradesi gasp edildi. Öncelikle bu yaraları saracak iradeyi birlikte kuralım. Haksızlıkları giderecek bir yol planı üzerinde birlikte çalışalım. Siyasi partiler, emek meslek örgütleri olsun, herkese bu çağrıyı yapıyoruz. Gelin bu yolu birlikte örelim” diye konuştu. 

‘DEMOKRASİ İTTİFAKINA DAVET EDİYORUZ’

Kongrede, Eş Genel Başkanlık görevine yeniden seçilen Pervin Buldan, “iktidarın yenilmesi için tüm siyasi partilerin ittifak kurması gerektiğini” söyledi. Buldan, şunları dile getirdi: “Buradan, demokrasiden, adaletten, toplumsal barıştan, birlikte yaşamdan, emekten yana olan, geleceğe dair sözü olan herkesi, iktidar dışındaki tüm siyasi partileri demokrasi ittifakına davet ediyoruz. Bu aynı zamanda demokrasiye bir davettir. Demokratik uzlaşıya bir davettir. Toplumsal dayanışmamız, acıda ve sevinçte birleşmemiz, ortak gelecek hedefinde bütünleşmemiz demokrasi ittifakının en güçlü zemini ve toplumsal dayanağıdır. Gelin bizler de siyaset kurumu olarak demokrasi ittifakıyla demokratik Türkiye’ye hep birlikte kapı aralayalım. Herkesin adına karar veren tek adam yönetimi değil, demokratik yerel yönetimler ve güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme yol açalım. Üstünlerin değil mazlumların adaletini sağlayalım. Toplumsal barışımızı kuralım. Demokrasi ittifakı dünden bugüne tüm ezilenlerin ve değişim isteyenlerin ittifakıdır. Hakkari ile Edirne’nin buluşmasıdır.” 

PM SİL BAŞTAN DEĞİŞTİ 

HDP’de parti tüzüğünde yer alan “İki dönemden fazla üst üste yetkili kurullarda yer alınmaz” hükmü kapsamında, partinin yetkili kurullarında büyük değişiklikler yaşandı. İki dönem kuralına takılmayan mevcut PM üyelerinin de yarısından fazlası liste dışı kalırken, önceki kongrede “eş başkanlık” görevinden ayrılan Selahattin Demirdaş, dünkü kongrede de PM’ye girmedi. PM’de dün “eş başkanlık” görevini bırakan Sezai Temelli’nin de yer alması dikkat çekti. PM’ye girmeyenler arasına Hişyar Özsoy, Günay Kubilay gibi isimler de yer aldı. HDP’de PM’ye giren çok sayıdaki yeni isimin arasında Nuray Türkmen ve Veli Saçılık da bulunuyor. 

Seçim sonucunda Eş Genel Başkanlığa İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar seçildi.

Kongrede yapılan seçimde aynı oy sayısıyla Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyelerimiz de belirlendi.  

  • HDP’nin PM listesi şöyle: Ahmet Kaya, Ahmet Saymadi, Ali Deniz Esen, Alican Önlü, Alişan Şahin, Alp Altınörs, Aydın Çetinkaya, Ayfer Demirel, Aylin Hacaloğlu, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Erdem, Barış Karabıyık, Bedriye Yorgun, Berna Çelik, Betül Ünsal, Celalettin Can, Cengiz Çiçek, Cevdet Konak, Çiçek Arıç, Deniz Öztekin, Dirayet Dilan Taşdemir, Doğan Erbaş, Doğan Özkan, Ebrü Günay, Emin Orhan, Emirali Türkmen, Esengül Demir, Esengül Kılıç, Esra Keskin, Fatma Özen Çerençe, Feleknas Uca, Ferhat Encu, Filiz Kerestecioğlu Demir, Garo Paylan, Gültekin Koçdemir, Hacı Bayram Kızartıcı, Halide Türkoğlu, Hatice Akdağ, Hatice Betül Çelebi, Hatice Büşra Kuyun, Hazal Karabey, Hediye Kilinç, Helin Kaya, Helin Yağmur Uci, Helin Yılmaz, Hüseyin Taka, İlknur Birol, İzzet Karadağ, Kadriye Özgüç, Leman Kiraz, Mahfuz Güleryüz, Mediha Yüksel, Mehmet Ali Yiğit, Mehmet Eşref Mamedoğlu, Mehtap Sert, Menekşe Kızıldere, Meral Danış Beştaş, Metin Uğurtepe, Muharrem Ender Öndeş, Murat Sarısaç, Musa Piroğlu, Naci Sönmez, Nazmi Gür, Nejla Kurul, Nuray Bedirkurum, Nuray Türkmen Canlı, Nurcan Karasu, Ömer Güven, Ömer Önen, Önder Algedik, Özgür Zeydanoğlu, Özlem Gündüz, Pero Dundar, Recep Demirci, Salim Kaplan, Samet Mengüç, Seçkin Kır, Seher Kadiroğlu Ataş, Selahattin Aslan, Serap Çakmak Genç, Serhat Aktumur, Serhat Eren, Sevim Akdağ, Sevtap Akdağ Karahalı, Sıtkı Güngör, Sinem Varlı Hanazay, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Şerife Yıldırım, Tahsin Yeşildere, Tayip Temel, Tevfik Kaçar, Tulay Hatimoğulları Oruç, Tuncer Bakırhan, Turkut Çatar, Ümit Dede, Veli Saçılık, Yunus Parım, Zelal Yerlikaya, Zeliha Kocaman,
  • PM Yedek Üyeler: Abdulhakim Gülmez, Ahmet Yıldız, Atilla Bahçıvan, Aydın Erdoğan, Berfin Can, Beritan Yaşar, Bestami Çorapçı, Cahit Kırkazak, Cengiz Topbaşlı, Devrim Turgay Yılmaz, Diyar Orak, Ekrem Savcı, Emine Ülker, Erhan Basut, Erol Çiftçi, Ferhat Kalkan, Fırat Keser, Hacay Yılmaz, Hakim Aydın, Halef Yiğit, Halit Erdem, İsmet Süzer, Mahmut Aydıncı, Mahmut Çavlı, Metin Özbadem, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Murat Çepni, Murat Kalmaz, Mustafa Çampınarı, Muzaffer Tunç, Nesimi Aday, Nihat Akdoğan, Ömer Faruk Kırnıç, Perihan Hoşoğlu, Remzi Çiftçi, Reşat Aşan, Rıdvan Yavuz, Sait Taycı, Selahattin Yılmaz, Serdar Batur, Seval Çadırcı, Seyithan Kırmızı, Songül Şarklı, Şadiye Kırmızıgül, Şahika Karatepe, Şerif Adlım, Ünal Yusufoğlu, Vedat Yıldız, Yakup Ataş, Yüksel Akgün
  • Merkez Disiplin Kurulu: Abdurrahman Öztürk, Aysel Güzel, Gülseren Pusatlıoğlu Kaçaroğlu, Hüseyin Gözen, Mehmet Öner, Pınar akdemir, Rabia Tekas
  • Merkez Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri: Gögerçin Aras, Ömer Aşkara
  • Uzlaşma Kurulu Asil Üyeleri: Ali Özkan , Günay Kubilay, Nimetullah Erdoğmuş, Gülsen Ülker, Hatice Ödemiş Bayram
  • Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri: Çoşkun Üsterci, Emine Akyazılı

Haberin öncesi

Coşkulu Kongre

HDP 4’üncü Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda binlerce partilinin katılımıyla başladı. 

Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın eş genel başkan seçileceği kongrede parti meclisi de büyük oranda yenilenecek.

Katılımcılar sabah 5’ten itibaren 3 ayrı arama noktasından geçerek salona girdi. Kongreye yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce konuk katıldı.

hdp3.jpg

hdp2.jpg

hdp4.jpg

HDP tarihinin en geniş katılımlı yabancı delegasyon katılımının sağlandığı kongrede; Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Batı Şeria, Fransa, Galiçya, Almanya, Avustralya, Lübnan, Yunanistan, Bask, Mısır, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk katıldı.

Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Orta Doğu'dan çok sayıda kadın örgütü bulunuyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreya katılan konuklardan. 

1018 delege kayıtlı bulunuyor. Kayıtlı delegeler bir gün öncesinden Ankara’ya geldi. Bir gün sürecek olan kongrede HDP Eş Genel Başkanları ve 100 asil, 50 yedek olmak üzere 150 kişilik Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu, Uzlaştırma Kurulu gibi yetkili organlar seçilecek. 

DİVAN SEÇİLDİ

Kongrede Divan Başkanlığı’na milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Mehmet Rüştü Tiryaki, Garo Paylan, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Dersim Dağ seçildi.

hdp1.jpg

Temelli: İki yıl önce başladığımız bu yolda ben Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde ‘Heval Sezai’ oldum.

‘SİZLER SAYESİNDE HEVAL SEZAİ OLDUM’

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Zulmün büyüdüğü her yerde direniş de büyüyor. Direnişlerin en ön saflarında işçiler, köylüler, gençler ve kadınlar var” dedi.

İktidarın Kürt halkına geri adım attıramayacağını ifade eden Temelli, “Emin olun ki 21. yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak. İki yıl önce göreve başladığımızda büyük bir umutla göreve başladık. Kırk yıldır inançla direnen bir halkın hakikatine ulaştık. Kendisine bir adım atana bin adım atan barış sevdalısı bir halkın bağrında yer aldık. AKP-MHP ittifakıyla çöktürülmek istenen HDP vardı. Şimdi sizlerle dimdik bir HDP var. İki yıl önce başladığımız bu yolda ben Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde ‘Heval Sezai’ oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak” diye konuştu.

Temelli, “Yoldaşlarım ayrılıklar hüzünlü olsa da yeni buluşmaları bağrında taşır. Dönen dönsün yolundan ben dönmeyeceğim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler