1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Çelik Başarı'dan Sarıkamış Harekatı Programı
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen Tutuklandı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen Tutuklandı

Hakkındaki yakalama kararının ardından dün gözaltına alınan HDP Sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen tutuklandı.

A+A-

Savcının itirazı üzerine hakkında tutuklama kararı çıkarılan ve adliyede işlemleri başlamadan "tutuklandı" haberi son dakika olarak servis edilen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen tutuklandı. Bilgen’in, tutuklama gerekçesi yapılan MYK toplantısında yer almadığı öğrenildi. 

Hakkında savcılığın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarılan HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP’li vekiller ile birlikte Diyarbakır Adliyesi’ne geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma nedeniyle hafta sonu HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ile birlikte gözaltına alınarak, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Bilgen, yakalama kararı üzerine Sulh Ceza Hakimliği’ne gitti. 

Hakimlik işlemlerinin ardından tutuklama kararı yüzüne okunan Bilgen, cezaevine götürülmek üzere adliyeden çıkarıldı. 

MYK TOPLANTISINDA YOKMUŞ

Bilgen’in, HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) 6-8 Ekim Kobanê olaylarına ilişkin aldığı karar ve bu olaylara ilişkin değerlendirmeleri nedeniyle açılan soruşturma kapsamında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi. Ancak Bilgen hakimlik sorgusunda söz konusu MYK toplantısına katılmadığına dikkat çekti. Bilgen ifadesinde, “Bahsi geçen tarihte MYK toplantısı akşam saatlerinde yapılmıştı. Ancak dosyada mevcut ve tarafıma söylenen tweetlerin atılış saati 10.51 ve 11.00 saatleridir. Bu saatlerde yapılmış bir MYK toplantısı yoktur. Ben o gün yapılan toplantıya katılmadım, televizyon programım vardı ona katılmıştım. Dolayısıyla böyle bir karar altında benim imzam da yoktur. Daha doğrusu bu yönlü alınmış bir MYK kararı mevcut değildir. Böyle bir karar olmuş olsaydı rutin uygulama gereği MYK toplantısında alınan kararlar bize sunularak imzamız alınmaktadır. O gün böyle bir şeyde yaşanmadı” dedi. 

Bilgen’in avukatları ise sadece menşei belirsiz bir tweet üzerinden bir parlamenterin tutuklanmasını doğru olmadığını söyledi. Müvekkilin kendi ayağı ile adliyeye geldiğine dikkat çeken avukatlar, kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, Cumhuriyet Savcısının adli kontrol kararına itiraz edemeyeceğini söyledi. 

Ayrıca avukatlar, basın yayın organlarının henüz sorgu işlemlerine başlanmayan Bilgen’in tutuklandığına dair haberler geçmesini de tutanağa geçti. 

Aynı soruşturma kapsamında HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da dün tutuklanmıştı. Beştaş ve Bilgen ile birlikte tutuklu vekil sayısı 12’ye çıktı. 

4 Kasım’da tutuklanan Şırnak vekili Leyla Birlik 4 Ocak’ta, Diyarbakır vekili İdris Baluken dün tahliye edilmişti. 

12 VEKİL TUTUKLU

  • HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ
  • HDP Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan, Selma Irmak
  • HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu 
  • HDP Siirt Milletvekili Besime Konca
  • HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım 
  • HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel ve Nursel Aydoğan
  • HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş
  • HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen

Haberin öncesi...

AYHAN BİLGEN YENİDEN GÖZALTINDA

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ile milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklama yönünde yakalama kararı çıkarılan Bilgen, Diyarbakır’da gözaltına alındı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine hakkında HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile birlikte tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkartılan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır’da gözaltına alındı. Bilgen’in tutuklama kararının yüzüne okunmasının ardından cezaevine gönderilmesi bekleniyor. 

BİLGEN VE BEŞTAŞ ADLİ KONTROL ŞARTIYLA BIRAKILMIŞTI

Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 27 Ocak akşamı evinden gözaltına alınmış ve tutuklama talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından "adli kontrol" şartıyla serbest bırakılmıştı. Beştaş, 6-8 Ekim Kobanê olayları ile Sur’da "sokağa çıkma yasağı" sırasında katıldığı basın açıklamalarında yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturuluyor. 

HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de 29 Ocak sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirilmişti. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılan Bilgen de HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) 6-8 Ekim Kobanê olaylarına ilişkin aldığı karar ve bu olaylara ilişkin değerlendirmeleri nedeniyle açılan soruşturma kapsamında "Örgüt üyesi olmak" ile suçlanıyordu. 

Ayhan Bilgen hakkında

1971'de Kars'ta doğdu. Gazeteci,Yazar, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Yüksek Lisans yaptı.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanlığı ve genel yönetim kurulu üyeliği görevini yürüttü. Mayıs 2006′da Mazlum-Der 7. Genel Kurulu’nda, iki yıl için genel başkanlığa seçildi. Aynı zamanda Özgür Gündem ve Evrensel Gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Bin Umut Adayları kapsamında Konya’dan bağımsız milletvekili adayı oldu.

30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde HDP 'nin Adana Seyhan ilçesi başkan adayı oldu, Haziran 2014’te HDP ikinci olağan kongresiyle Genişlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı seçildi.

2014 senesinde toplanan Demokratik İslam Kongresi kurucularındandır.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçimde HDP Kars Milletvekili seçildi.

TBMM 26. Dönem TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Katip Üyesi. 

2015 Ağustos'undan bu yana HDP Sözcülüğü yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.