1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tegv Tarafından Çocuklara Ağız Ve Diş Sağlığı Etkinliği Düzenlendi
Hasta Mahpus Koçer Özdal Hayatını Kaybetti

Hasta Mahpus Koçer Özdal Hayatını Kaybetti

Yoğun bakım ünitesinde elleri kelepçeli tedavi gören tutuklu Koçer Özdal yaşamını yitirdi.

A+A-

Hasta mahpus Koçer Özdal, sevk edildiği Ankara Numune Hastanesinde, yoğun bakımda hayatını kaybetti.

Özdal’ın serbest bırakılarak tedavi edilmesi için 13 hak örgütü açıklama yapmış, milletvekilleri konuyu Meclis’e taşımıştı.

Özdal’ın ölümünü bu sabah HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Mehmet Temizyüz, Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu ve Fersude gazetesi duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu raporuna göre, 2 Mart 2018 itibariyle Türkiye hapishanelerinde 402’si ağır durumda 1154 hasta mahpus var.

Başvuru yapılmıştı

Özdal’ın, 5275 Sayılı Kanun’un 16. maddesine dayanarak hapis cezasının infazının ertelenmesi ve dışarıda tedavi görebilmesi için Ağustos ayı başında avukatları aracılığıyla başvuru yapıldı ancak talep reddedilmişti.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) de 28 Mayıs 2018’de Koçer Özdal’ın durumuna ilişkin Adalet Bakanlığına başvuru yapmıştı.

kocer-ozdal.jpeg

Koçer Özdal, 9 Temmuz 2018’de hükümlü bulunduğu Samsun’daki Bafra Cezaevi’nden Numune Hastanesine sevk edilmişti.

“İhtiyaçlarını karşılayamıyor, ilaçları verilmiyor”

Koçer Özdal’ın ailesi İnsan Hakları Derneği’ne de başvurmuştu.

Hak örgütleri Özdal ile ilgili açıklamalarında, hasta mahpusun durumunu şöyle anlatmıştı:

“60 yaşın üzerinde olan Koçer Özdal 2014 yılında Muş’ta tutuklandı ve kendisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylanmasıyla 2016’da tek kişilik hücrede kalmaya başladı.

“Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi Cezaevinde yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitti ve kendisine mesane kanseri teşhisi kondu.

“Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kaldı.

“Okuma yazması olmayan Koçer Özdal’ın arkadaşlarının mektupla aktardığına göre, Özdal 2 yıldır tutulduğu hücrede yaşından ve yaşadığı ağır hastalıktan dolayı ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve ilaçları zamanında verilmediği için tedavisi aksıyor. 

Dört hastane değiştirdi

“Özdal, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ameliyat olmak üzere Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi ancak “mahkum koğuşu” tadilatta olduğu için ameliyatı yapılmadı.

“Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi de Özdal’ı Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk etti ancak orada da “mahkum koğuşu” uygun olmadığından dolayı ameliyat yapılamadı.

“Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaştı.”

Bu açıklamadan yaklaşık bir ay sonra Özdal hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler