Haşdi Şabi ‘Resmiyet’ Kazandı

Haşdi Şabi ‘Resmiyet’ Kazandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterdiği Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye resmi ordu ve polis güçleriyle eşitlik tanındı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterdiği Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye resmi ordu ve polis güçleriyle eşitlik tanındı.

Haşdi Şabi, Musul’un IŞİD’den temizlenmesine yönelik operasyonda yer alan güçlerden biri.

Irak’ta meclisten geçen kararda Haşdi Şabi’nin kendi özelliği ve kimliğini koruma hakkına sahip olduğu belirtilirken, “Haşdi Şabi’ye bağlı tüm gruplar, askeri ve güvenlik görevlerini Başbakanın emir ve talimatları doğrultusunda kullanır” dendi.

Emeklilik ve terfi hakkı tanındı

Şii milis gücüne terfi ve emeklilik hakları verilirken şu ifadeler kullanıldı: “Haşdi Şabi’ye bağlı gruplar, kanun gereği Irak’ın karşı karşıya bulunabileceği güvenlik ve terör tehdidini ortadan kaldırmak, şehirlerin terör gruplarından geri alınması ve güvenliğinin sağlanması, terör grupları ve onlarla dayanışma içerisinde olanları ortadan kaldırmak için gerekli kuvveti kullanır.”

Başbakana ise Haşdi Şabi mensuplarının sayısını belirleme, silahlandırma ve güvenlik alanındaki görevlerini tanımlama yetkisi verildi. Ancak karar, Sünni gruplar tarafından tepkiyle karşılandı.

Haşdi Şabi, Bedir Kuvvetleri, Asaib Ehlilhak, Seraya es-Selam, Seraya Aşura, Abbas Muharebe Kuvvetleri, Nuceba Hareketi, Hizbullah, Ketaib İmam Ali ve diğer milis güçlerden oluşuyor.

Uluslararası Af Örgütü, bundan önce Haşdi Şabi’nin IŞİD’den kaçan sivillere karşı savaş suçu da dahil ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.