Hasankeyf'in Uydu Görüntüleri Paylaşıldı

Hasankeyf'in Uydu Görüntüleri Paylaşıldı

Hasankeyf'i de içene alan ve su tutma aşamasına geçen Ilısu Barajı Göleti'nin uydu görüntüleri paylaşıldı.

A+A-

Hasankeyf Koordinasyonu su tutma aşamasına geçen Ilısu Barajı Göleti özelinde çağrıda bulunarak "Şu an ortaya çıkan, baraj göleti kapaklarının deneme amacıyla değil, kalıcı amaçla kapatıldığı düşüncesini güçlendiriyor. Hasankeyf ve Dicle Vadisi için birlikte mücadele edelim, bu mücadeleye gündemde olan diğer yıkım projeleriyle ilişkilendirip dayanışma içinde olalım" dedi.

19, 24 ve 29 Temmuz 2019 günlerine ait uydu görüntülerini paylaşan koordinasyon bir açıklama yayınlayarak şunları söyledi:


19 Temmuz 2019


24 Temmuz 2019


29 Temmuz 2019

"20-22 Temmuz günlerinden birinde hiçbir açıklama yapılmadan baraj kapaklarının kapatılmasıyla baraj göleti her geçen gün yeni alanlara doğru büyüyor.

"19, 24 ve 29 Temmuz 2019 günlerine ait uydu görüntüleri, resmi makamlarca kayıt dışı yapılan açıklamayı yalanlayan bir durumda. Baraj kapaklarının kapatılması sonrasında, kapak kapatma işleminin deneme amacıyla yapıldığına dair bilgiler kayıt dışı bir şekilde basın mensuplarıyla paylaşılmıştı. Ama şu an ortaya çıkan baraj göleti kapaklarının deneme amacıyla değil kalıcı amaçla kapatıldığı düşüncesini güçlendiriyor. Buradaki amacın sessiz sedasız toplumu ve kamuoyunu bir oldubittiyle karşı karşıya bırakmak olduğu anlaşılmaktadır.

"Her gecen gün baraj göleti yüzlerce canlının ölmesine, suda boğulmasına neden oluyor. Ilısu Barajı ve HES'inin hâlâ bir Çevre Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) olmaması, Dicle Vadisi boyunca bağımsız akademisyenler ve uzmanlar tarafından bir incelemenin olmamasından dolayı şu anda oluşan göletin hangi türleri nasıl etkilediğine dair bir bilgi veya veri yok. Yapılan kısmi incelemelerde vadi boyunca endemik türler ve soyu tükenme tehlikesi altında olan canlılar bulunduğu göz önüne alınırsa Ilısu'da şu ana kadar oluşan baraj göletiyle bile Türkiye'nin imzacısı olduğu BM sözleşmelerinin ihlal edildiği açıkça ortadadır."

Sanatçılara, aydınlara, yaşam savunucularına, siyasi partilere, kadın ve gençlik örgütlerine, açık çağrıda bulunan Hasankeyf Koordinasyonu, Hasankeyf ve Dicle Vadisi için birlikte mücadele etmeye, gündemde olan diğer "yıkım projeleri"yle ilişkilendirip dayanışma içinde olmaya davet etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler