1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Ordu Caddesi Turizme Kazandırılıyor
Gürbüz Çapan'dan Kars'a Kültür Yatırımı

Gürbüz Çapan'dan Kars'a Kültür Yatırımı

Kars’ta ‘Tekel’e ait depo olarak kullanılan bina, yıkılarak aslına uygun halde yeniden inşaa edilecek.

A+A-

Kars’ta ‘Tekel’e ait depo olarak kullanılan bina, yıkılarak aslına uygun halde yeniden inşaa edilecek.

6 Ekim 1924’te Atatürk’ün Kars gezisinde toplantı yaptığı tarihi binanın yerine yapılan depo, yıkılarak aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

Esenyurt kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tarafından satın alınan bina, kültür turizmine uygun çok amaçlı bir bina haline getirilecek.

gurbuz-capan-001.jpg

Kars Kalesi ve Atatürk Caddesi üzerindeki tarihi dokuya uygun halde orijinaline sadık kalınarak restore edilecek binanın, rölöve ve restorasyon projeleri mimar Ali ihsan Alınak tarafından hazırlanıyor.

Tacettin Durmuş’un özel haberine göre, misyonu olan binanın harabe halden kurtarılması durumunda bölgenin tarihi geçmişine de ışık tutacak.

Bina hakkında bilgiler veren Araştırmacı - Yazar ve Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan, bir zamanlar Tekel deposu olarak da kullanılan yapının, Atatürk’ün 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı ve bunun tarihi kayıtlarda yer aldığını belirtti.

1928 yılına ait bir fotoğrafıyla birlikte bilgiler veren Öztürkkan, … binanın Turan Oteli olarak kullanıldığı ve aynı zamanda Türk Ocağı olarak ta hizmet verdiğini, iki katlı olduğunu belirtti…

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi üzerinde bulunan Resul Yıldız’a ait binaya benzediğini ve binanın giriş katı o zamanki Osmanlıca adı İnhisar İdaresi yani Gümrük Muhafaza Müdürlüğü olarak kullanıldığını ifade eden Öztürkkan; “binanın Gümrük ve Tekel Bakanlığı bünyesinde olmasından dolayı 1960- 1965 yılları arasında sökülüp şimdiki tekel deposu binası olarak yapmışlar.” dedi.

Gürbüz Çapan tarafından satın alınan ve uzun yıllar depo olarak kullanılan bina, Mimar Ali İhsan Alınak tarafından aslına uygun olarak restore edilerek Kars’a ve Gürbüz Çapan’ın adına yakışır bir şekilde kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor.

depo1.jpeg

depo2.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler