1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Medicana Samsun Noterler Odası İle Anlaştı
'Günlük Konut Kiralama'da Yeni Dönem

'Günlük Konut Kiralama'da Yeni Dönem

Resmî Gazete’de yayımlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun”la birlikte konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür Bakanlığı'ndan izin belgesi almak zorunlu olacak.

A+A-

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı yeni karar ve kanunlar bugün Resmî Gazete’de yayımlandı.

Resmî Gazete’de yayımlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun”la birlikte konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür Bakanlığı'ndan izin belgesi almak zorunlu olacak.

Evini ya da evinin bir bölümünü kiraya vermek isteyenler ile konaklamak için yer arayan kişileri buluşturan bir platform olan Airbnb ile ilgili düzenlemeleri kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlanan kanunlardan biri.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, kanun kapsamında 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alındı. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi.

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE KİRALAMAK YASAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapabilecek. Bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri Bakanlık tarafından belirlenecek. Eğer, turizm amaçlı kiralanacak konut bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.

Söz konusu kanuna göre izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. 

CEZALAR

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek. 

İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

Kanunun, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

DİĞER KARARLAR

Erdoğan’ın imzası olan kararlardan diğerleri ise şöyle:

  • Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına, Artvin'de bir alanın riskli alan ilan edilmesi hakkındaki kararın kaldırılmasına, çeşitli üniversitelerde bazı enstitü ve fakültelerin kurulmasına, kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatında bazı değişiklikler yapılmasına ve İstanbul'da iki özel endüstri bölgesi kurulmasına karar verildi.
  • Aydın, Kayseri, Çanakkale, İzmir, Manisa, Maraş, Urfa, Nevşehir'in de aralarında bulunduğu Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bazı taşınmazlar, enerji üretimi ve iletim hatları için acele kamulaştırılacak.
  • Artvin'in Merkez ilçesindeki Çayağızı Mahallesi'nde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesi hakkındaki 19 Ağustos 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararı yürürlükten kaldırıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.