Grup Yorum Üyelerine EV HAPSİ..!

'Grup Yorum Üyeleri'ne EV HAPSİ..!

Gözaltında işkenceye maruz kalan Grup Yorum üyelerine mahkeme ev hapsi ve yurtdışı yasağı kararı verdi.

A+A-

Gözaltında işkenceye maruz kalan Grup Yorum üyelerine mahkeme ev hapsi ve yurtdışı yasağı kararı verdi. Yürüyüş muhabiri Musa Kurt'u da "fotoğraf çekmek" suçlamasıyla tutuklayan mahkemenin kararı hakkında avukat Taylan Tanay, "Polis tutanaklarıyla verilmiş karardır" dedi.

İbrahim Çuhadar’ın cenazesini almak isterken polis şiddetine uğrayarak gözaltına alınan ve gözaltında işkenceye maruz kalan aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 27 kişiden 17’si mahkemeye tutuklama istemiyle dün akşam sevkedildi. Mahkeme Grup Yorum solisti olduğu için kulaklarına saldırılan Selma Altın ile grubun kemanisti olduğu için ellerine saldırılan Dilan Balcı’ya ve diğer serbest bırakılanlara “konutu terk etmeme” kararı verdi.

Tutuklama kararı verilen 8 kişi arasında Yürüyüş dergisi muhabiri Musa Kurt ile Sibel kırlangıç, Cansu Öztürk, Bahar Kurt, Doğan Taştan, Feridun Osmanağaoğlu, İlkay İşler, Osman Beyazkaya yer aldı. Kadın tutuklular Bakırköy Cezaevi’ne erkek tutuklular ise Metris Cezaevi’ne sevkedildi.

Ev hapsi verilen Yorum üyelerine yurtdışı yasağı da getirildi
Grup Yorum üyelerine ev hapsi veren mahkeme ayrıca yurtdışı yasağı da getirdi. Konutu terk ettikleri anda tutuklanacak olan Yorum üyelerine yurtdışı yasağı getirilmesi de dikkat çekti. Mahkeme tutuklamalar ve ev hapsi hakkında verdiği kararı, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgütün faaliyetleri içerisinde bulunmak”, İbrahim Çuhadar’ın cenazesine “örgüt çağrısıyla gitmek” gibi suçlamalara dayandırdı.

Yürüyüş muhabiri “fotoğraf çekmek” gerekçesiyle tutuklandı
Yürüyüş muhabiri Musa Kurt da tutuklananlar arasında yer aldı. Kurt, olayın yaşandığı gün Adli Tıp’ta gazetecilerin yanından ayrılarak fotoğraf çekerken gözaltına alındı. Musa Kurt’u tutuklayan mahkeme, “Olaya müdahalede bulunan polislerin fotoğrafını çekmek” gerekçesini gösterdi. Kurt, Ankara’da görülen Yürüyüş çalışanlarının davasından Temmuz ayında tahliye olmuştu.

Taylan Tanay: "Mahkeme polis tutanaklarıyla karar verdi"
Avukat Taylan Tanay mahkemenin verdiği kararı soL’a değerlendirdi. Tanay, “Özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı yasal değişiklikle ağır tutuklama şartlarının örgüt üyesi olmamak kaydıyla bir miktar azaltıldığı ve adli kontrol hükümlerinin geliştirilmiş olduğu belirtilmişti. Ancak mahkeme zayıf bir delil durumuna rağmen polis tutanaklarıyla kararını verdi” dedi.

"Ev hapsi verilen kişiye yurtdışı yasağı saçmadır"
Tanay, “Yasal değişiklikle adı verilen 'özgürlük' yargıçlarının kamuoyuna yansıtıldığı gibi özgürlüğü korumak, haksız tutuklama meselesini çözmekle ilgili bu işlerden yoksun oldukları görülüyor. Ev hapsi verilen kişiye yurtdışı yasağı verilmesi saçmadır. Hala gerekçesiz, inceleme yapılmadan matbu karar veriliyor” diye konuştu.

Grup Yorum'a yönelik saldırı Taksim'de protesto edildi
Öte yandan Grup Yorum üyelerine yönelik saldırı dün akşam Taksim'de protesto edildi. Taksim Meydanı'ndan yapılan yürüyüşe Grup Yorum dinleyicileri ve birçok sanatçı katıldı. Grup Yorum elemanı Cihan Keşkek, "Grup Yorum 27 yıllık tarihinde devrimci sanat mücadelesinde bu onuru taşıdı ve taşımaya devam edecek" dedi.

Eyleme katılan sanatçı Ferhat Tunç da, "Halkın sanatçılarına, Grup Yorum elemanlarına işkence yapan bu iktidardan hep birlikte hesap soralım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.