Gazze Savaşı | İsrail ve Hamas, 'Ateşkes'in Devam Edeceğini Duyurdu

Gazze Savaşı | İsrail ve Hamas, 'Ateşkes'in Devam Edeceğini Duyurdu

İsrail ve Hamas, Gazze Şeridi'nde altı gündür devam eden geçici ateşkesin bir kez daha uzatıldığını duyurdu.

A+A-

İsrail ve Hamas, Gazze Şeridi'nde altı gündür devam eden geçici ateşkesin bir kez daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde altı gündür devam eden geçici ateşkesin uzatıldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, “insani aranın” kaç günlüğüne uzatıldığı bilgisine ise yer verilmedi.

Açıklamada, "Arabulucuların çabaları doğrultusunda esirlerin serbest bırakılmaya devam edilmesi ve çerçeve (mutabakatı) şartlarına uygun olarak operasyonlara ara verme (süreci) devam edecek” ifadesine yer verildi.

Öte yandan Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, geçici ateşkesin bir gün uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

Müzakerelerde arabulucun görevini üstlenen Katar da, geçici ateşkesin cuma gününe kadar uzatıldığını doğruladı. Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el Ansari, insanın aranın yine ‘aynı koşullar altında uzatıldığını’ bildirdi.

BLINKEN, İSRAİL'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sonlandırılması için varılan uzatılmasını ve Gazze’ye yönelik insani yardımları görüşmek üzere Tel Aviv’e gittiği açıklandı. Blinken’ın 7 Ekim’den bu yana yapacağı üçüncü Orta Doğu turunun ilk durağı İsrail oldu.

Blinken’ın, İsrail temaslarının ardından Orta Doğu turuna devam etmesi öngörülüyor.

24 KASIM'DA BAŞLAMIŞTI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti. Bu kapsamda 4 günde Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.

"İnsani ara" ve esir takası 27 Kasım'da aynı şartlarla 2 gün daha uzatılmıştı. Bu kapsamda dün 10 İsrailli ve 30 Filistinli esir daha karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı. 

..haberin öncesi

İSRAİL İLE HAMAS ARASINDAKİ 6'NCI ESİR TAKASI TAMAMLANDI

İsrail ile Hamas arasında esir takası devam ediyor. İsrail hapishanelerinde tutuklu 30 Filistinli serbest bırakıldı. Hamas, 16 rehineyi Kızılhaç ekiplerine teslim etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna teslim edilen 10 İsrailli rehine daha evine dönüyor. Hamas ayrıca 4 Taylandlı ve 2 Rus esiri de serbest bıraktı.

İsrail ordusunun X platformunda yayımladığı açıklamada, ülkeye ulaşan 10'u İsrailli, 4'ü Taylandlı 14 kişiye ordu ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet'te (Şabak) görevli güvenlik mensuplarının eşlik ettiği belirtildi.

Güvenlik görevlilerinin, bu kişilere sağlık taramalarının ardından hastanelerde bekleyen ailelerine ulaşana kadar eşlik edecekleri öğrenildi.

SERBEST KALANLAR ARASINDA "FİLİSTİNLİ CESUR KIZ" AHED TEMİMİ DE VAR

İsrail hapishanelerindeki 30 Filistinli tutuklu da özgürlüğüne kavuştu.

Serbest bırakılanlar arasında "Filistinli Cesur Kız" olarak bilinen Ahed Temimi de yer alıyor.

Ateşkes anlaşması kapsamında 70 İsrailli serbest bırakıldı. İsrail hapishanelerinde tutulan 210 Filistinli esir özgürlüğüne kavuştu. 

BİRİ AĞIR 5 FİLİSTİNLİ YARALANDI

İsrail ordusu, bölgedeki Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombası attı, kauçuk kaplı mermilerle ateş açtı.

Filistin Kızılay’ından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin Filistinlilere gerçek mermiyle açtığı ateşte biri ağır 5 Filistinli yaralandı.

Kızılhaç Konvoyu, İsrail ordusunun Filistin beldesine baskını ve çıkan olaylar nedeniyle gece geç saatlerde İsrail ordusunun kontrolünden ayrılabildi.

Filistinli esirleri taşıyan, Filistin bayrakları ve Hamas flamalarıyla onlarca Filistinlinin eşliğinde ilerleyen konvoy, Ramallah'a ulaştı.

Filistinli esirler, onları karşılayanların kutlamaları eşliğinde otobüsten inmeye başladı.

HAMAS: SALDIRI SONA ERMEDEN VE ABLUKA KALKMADAN ASKER ESİRLER DEĞİŞİMİ OLMAYACAK

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Gazze'ye saldırı sona ermeden ve abluka kalkmadan İsrailli esir askerlerin değişimi olmayacağını belirtti.

Hamdan, geçici ateşkesin uzatılmasına yönelik çabaların henüz olgunlaşmadığını da söyledi.

GEÇİCİ ATEŞKES TSİ 08.00'DE SONA ERİYOR

İsrail ile Hamas arasında esir takası kapsamında 24 Kasım’da Gazze’deki çatışmalara 4 gün geçici ateşkes için mutabakata varılmıştı. Söz konusu mutabakat, daha sonra 2 gün uzatılmıştı.

Taraflar arasında sağlanan mutabakata göre çatışmalara verilen geçici ateşkes perşembe sabahı yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) sona eriyor.

Hamas ve İsrail arasında Gazze Şeridinde çatışmalara verilen geçici ateşkesin uzatılması için arabulucularla müzakereler devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.