Gazze Savaşı | İsrail ile Hamas Arasında 5’inci Esir Takası Tamamlandı

Gazze Savaşı | İsrail ile Hamas Arasında 5’inci Esir Takası Tamamlandı

İsrail ile Hamas arasında varılan ve iki gün daha uzatılan geçici ateşkes kapsamında, Gazze'de beşinci esir takası tamamlandı

A+A-

İsrail ile Hamas arasında varılan ve iki gün daha uzatılan geçici ateşkes kapsamında, Gazze'de beşinci esir takası tamamlandı

İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkesin iki gün daha uzatılmasının ardından Hamas, 10 rehineyi daha Kızılhaç yetkililerine teslim etti. İsrail ise 15'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere toplam 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

GAZZE'DEN SERBEST BIRAKILAN İSRAİLLİ REHİNELER İSRAİL'E ULAŞTI

Hamas'ın rehineleri Kızılhaç'a teslim etmesinin ardından İsrail hapishanelerindeki 15'i kadın, 15'i çocuk 30 rehine serbest bırakıldı.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki 30 kişinin serbest bırakılacağı belirtilmişti. Serbest bırakılan Filistinliler arasında 15 yaşındaki Moataz Khader Al-Salayma da bulunuyor. Al-Salayma, Doğu Kudüs'teki evinde ailesi ve yakınları tarafından sevinçle karşılandı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’de bulunan 10 İsrailli rehinenin ülkelerine getirilmek üzere Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini duyurdu

Daha sonra İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise 10'u İsrailli ve 2'si yabancı olmak üzere 12 rehinenin İsrail topraklarına ulaştığı aktarıldı.

İSRAİL HAPİSHANELERİNDEKİ 30 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILDI

İsrail'in de 15'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere toplam 30 Filistinliyi serbest bıraktı. Serbest bırakılanlar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) ait otobüsle Batı Şeria'nın Ramallah kentinin batısındaki Beitunia beldesine ulaştı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari, X sosyal medya platformundan İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatına ilişkin açıklama yaptı.

Ensari, Gazze’de bulunan 10 İsrailli esirin ülkelerine getirilmek üzere Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini belirtti.

HAMAS İLE İSRAİL ARASINDAKİ ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.

Bu kapsamda 4 günde Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli tutsağın serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Katar Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucu geçici ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurmuştu.

..haberin uzantısı

ENKAZ ALTINDA 160 CESET ÇIKARILDI

Öte yandan, Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada öldürülenlerin sayısının son 24 saatte enkazdan çıkarılanlarla birlikte 160 kişi daha arttığı açıklandı. Açıklamada, İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısının çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 15 bini aştığı belirtildi.

İsrail'in saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazından son bir günde 160 kişinin cenazesinin daha çıkarıldığı bildirildi. Sivil savunma ekiplerinin, ekipman yetersizliğine dikkat çekilen açıklamada, ekiplerin kısıtlı imkanlarla enkaz altından hayatını kaybedenlerin cenazesini çıkarmaya çalıştığı aktarıldı.

'YARDIMLAR YETERSİZ'

Açıklamada, geçici ateşkesin başlamasının ardından Gazze'deki felaketin boyutunun ortaya çıktığına vurgu yapılarak, İsrail saldırılarında 50 bini tamamen yıkılan, toplamda 300 bin konutun zarar gördüğü ifade edildi. Saldırılar başlamadan önce Gazze Şeridi'ne günlük 600 yardım tırının girdiği belirtilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana getirilen yardımların yetersiz olduğuna kaydedildi.

Açıklamada, Gazze'nin günlük 1000 tır yardıma ve 1 milyon litre yakıta ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası kuruluşlara seslenilen açıklamada, Gazze'de evleri zarar gören 250 bin kişinin barınma ihtiyacının karşılanması için "acil bir Arap ve İslami kurtarma planı oluşturularak" insani yardım çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, sivil savunma ekiplerinin enkaz altından cenazeleri çıkarmak ve enkaz kaldırmak için gerekli ekipmanlara ihtiyaç duyduğu aktarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler