1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dilencinin Boş Tabak Oyunu
Gaziantepte Bombalı Saldırı, 9 ÖLÜ

Gaziantep'te Bombalı Saldırı, 9 ÖLÜ

Gaziantep'te polis merkezi yakınlarında bomba yüklü bir araç inflak etti. saldırıda 9 kişi öldü.

A+A-

Gaziantep'te polis merkezi yakınlarında bomba yüklü bir araç inflak etti. saldırıda 9 kişi öldü.

Gaziantep'te bayramın ikinci günü bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ortalık savaş alanına döndü. Saldırıda 9 kişi öldü, 69 kişi yaralandı.

Olay saat 19.45 sıralarında Şehitkamil İlçesi'nde meydana geldi. Karşıyaka Polis Merkezi yakınına otobüs durağına park edilen otomobildeki patlayıcıları uzaktan kumandayla infilak etti. Kulakları sağır eden patlamayla birlikte durakta yolcu indirip bindiren iki otobüs alev aldı, çevredeki araçlar hasar gördü, ev ve işyerlerinin camları kırıldı. Aralarında polislerin de bulunduğu 9 kişi öldü, 69 kişi yaralandı, ortalık savaş alanına döndü.

Olayın ardından, karakol önünde adeta can pazarı yaşandı. Vatandaşlar sağa sola kaçışmaya başlarken, olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans yaralıları hastanelere taşıdı. İtfaiye ekipleri de patlama sonucu meydana gelen yangını söndürmeye çalışırken, polis çevreyi güvenlik çemberine aldı.

Patlamanın sonrasında bir grup vatandaş teröre tepki gösteren sloganlar attı.

Güvenlik güçleri saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için operasyon başlattı.

VALİ: BOMBALI ARAÇ

Gaziantep Valisi Erdal Ata, yaptığı açıklamada patlamanın nedeninin bomba yüklü bir aracın inflak ettirilmesi sonucu 8 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Patlama nedeniye çok sayıda kişi de yaralandı.

İZİNLİ DOKTORLAR ÇAĞIRILDI

Öte yandan yaralı sayısının fazla olması nedeniyle bayram izninde olan doktorların da göreve çağırıldığı öğrenildi.

'60 KİŞİ ÖLEBİLİRDİ'

Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bölgenin Gaziantep'in en işlek caddelerinden biri olduğunu söyledi. Güzelbey, "Gaziantep'te böyle bir patlama meydana geldiği için çok üzgünüz. Cadde patlamanın meydana geldiği saatlerde göre az kalabalıktı. Eğer bu saldırı arife günü meydana gelseydi 60 kişi ölebilirdi" diye konuştu.

KAN BAĞIŞI DUYURUSU

Gaziantep'te gerçekleşen patlamada yaralananlar için yetkililer acil kan arayışına girdi.

Bölgeye yakın olan devlet hastanelerine ve özel hastanelere sevk edilen onlarca yaralı için acil kan ihtiyacı doğduğunu ifade eden yetkililer, duyarlı vatandaşlardan acil kan bağışı yapmalarını istiyor.

BDP BİNALARINA SALDIRI

Patlamanın ardından bir grup, BDP Şehitkamil İlçe Binası’nı ateşe verirken, BDP İl binasına da saldırı yapıldığı bildirildi.

Karşıyaka Polis Merkezi'ne yakın bir yerde yaşanan patlamanın ardından, bir grup PKK aleyhine sloganlar atarak BDP Şehit Kamil İlçe Binası’na saldırdı. İlçe binasını ateşe veren gruba polisler müdahalede bulunmazken, BDP ilçe binası alevler içinde kaldı.

Haberin Devamı

PKK: Antep'teki Saldırıyı Biz Yapmadık

Antep'te dördü çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından açıklama yapan PKK olayla ilgilerinin olmadığını açıklarken, BDP de saldırıyı kınadı.

Antep'te dün akşam 20.00 sularında gerçekleşen ve 9 kişinin ölümü 69 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının ardından PKK, saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini açıkladı.

Fırat Haber Ajansı'na (ANF) yazılı açıklama gönderen PKK, patlamanın ardından devlet yetkilileri ve medyanın saldırıyı kendi üstlerine yıkmaya çalıştığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Bu patlama ile güçlerimizin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Kamuoyu ve halkımız da bilmektedir ki güçlerimizin sivillere yönelik bir girişimi olamaz."

"KCK Yürütme Konseyi'nin yaptığı bayramda çatışmalardan kaçınma çağrısına güçlerimiz uymaktadır. Bayram sürecinde operasyonlardan kaynaklı yaşanan çatışmalar dışında güçlerimizin herhangi bir girişimi de olmamıştır."

Yetkililer PKK diyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Adana Milletvekili Ömer Çelik bombalı saldırının ardından twitter hesabından yaptığı değerlendirmede şunları demişti:

"PKK, 'devrimci halk savaşı başlatacağım' diye çıktığı yolda, halk desteği bulamayınca artık Antep'te sivil halka doğrudan saldırmaya başladı. Bu yeni aşama, PKK'nın arkasındaki organizasyonun hedefleriyle uyumludur. PKK, Sokakta kaos çıkmasını istiyor. Vatandaşlarımızı kışkırtıyor. Buna karşı, bütün kesimlerin sağduyulu davranarak cevap vermesi gerekir. Kimse, güvenlik güçlerinin misyonuna soyunmamalıdır."

Ömer Çelik, PKK'nin saldırıyı üstlenmemesi üstüne bu sabah twitter hesabından şunları yazdı:

"PKK'nın halkı hedef alan bu saldırıyı açıkça üstlenmesi mümkün değil. Birkaç gün sonra çıkarlar, 'Yerel inisiyatifler yaptı derler'."

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, PKK ve Esad yönetimini saldırıdan sorumlu tuttu.

"Dün sabah hep birlikte Gaziantep'teydik. Bayramlaşma programlarımızın ardından il başkanlığımızda milletvekillerimizle birlikte aramızda toplandık. Terörün ayak seslerinin duyulması nedeniyle terörün Gaziantep'e de bulaşmaması için bir an önce bu meseleyi yetkililerle konuşalım dedik. Biz sabah bunları aramızda konuşurken, akşam bu eylem oldu."

"PKK terörü her tarafa yaymaya, böylece toplumda dehşet duygusu yaratmaya çalışıyor. Çünkü kendinden olmayan, maraza çıkarmayan Kürdü Kürt kabul etmiyor, onlara hayat hakkı da yok diyor, bütün yaptıkları da bu."

"PKK'nın Suriye'nin istihbarat örgütü El Muhaberat ile kol kola çalıştığı biliniyor. Zaten Esad da şu anda 'düşmanımın düşmanı dostumdur' yaklaşımından hareketle, Türkiye'nin düşmanı PKK'yı dost görme bir yaklaşım içinde. Şu anda tam bir bilgiye sahip değiliz, ama bir tahmin olarak da olsa böyle bir saldırıda böyle bir bağlantı ihtimal dahilindedir."

AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar da Türkiye'nin dış politikasına gözdağı vermek ve ülke içinde kaos yaratmak amacıyla saldırının PKK ve Suriye istihbarat servisi El Muhaberat tarafından ortak organize edildiğini iddia etti.

BDP'den kınama

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yaptığı yazılı açıklamada "Bayramı kana bulayan saldırıyı kınıyoruz ve lanetliyoruz" derken, hükümete Suriye politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu:

"Hükümetin içerde ve dışarıda izlediği politikaların Türkiye'yi adım adım Ortadoğudaki bu tehlikeli akıntıya doğru sürüklendiğini maalesef ki kaygıyla izlemekteyiz. Ülkenin içine girdiği durumdan kendisi dışında herkesi sorumlu tutan hükümetin radikal ve cesur bir politika değişikliğine giderek basta kalıcı iç barış sağlayacak adımları atmasında, Suriye politikasını da gözden geçirmesinde büyük fayda görüyoruz."

Antep'te bulunan Al Jazeera muhabiri Sue Turton, saldırının ardından yaptığı değerlendirmede, bölgede insanların patlama nedeniyle PKK'ye tepki göstermesine karşın, eylemin PKK tarafından gerçekleştirildiğine dair somut delillere henüz ulaşılmadığını belirterek saldırının arkasında Suriye'nin olduğuna dair spekülasyonların da bulunduğuna dikkat çekti.

Beşir Atalay'ın açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise bugün yaptığı açıklamada 69 yaralıdan 17'sinin hala hastanede olduğunu söyledi.

Ölen dokuz kişiden biri kadın, dördü ise yaşları 1,5 ila 12 arasında değişen çocuklar. Ağır yaralı dört kişinin tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.

Atalay, patlamanın alt katı polis merkezi, üst katı polis lojmanlarından oluşan emniyet müdürlüğü binasının 30 metre yakınında gerçekleştiğini de söyledi, patlamanın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı:

"Tabi bir çalıntı araç, şehirleri vermeyeyim. Çalıntı aracın içinde güçlendirilmiş patlayıcı ve uzaktan çekiciyle getiriliyor. Dün giriş yapıyor. Şoförü biliniyor, aracın nerelerden getirildiği biliniyor. Olayın aydınlatılmasıyla ilgili alınan mesafe hızlıdır."

Otopsinin devam ettiğini, cenazelerin yarın kaldırılacağını belirten Atalay, cenaze törenine Başbakan Erdoğan'ın da katılacağını belirtti.

Dört Kişi Gözaltında

Antep'te düzenlenen ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Urfa'da dört kişi gözaltına alındı; cenazeler bugün kaldırılacak.

Antep'teki bombalı saldırıyla ilgili dört kişi Urfa'nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı.

Pazartesi akşamı Karşıyaka Polis Merkezi yakınında düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden dokuz kişi bugün toprağa verilecek. Yaralanan 17 kişinin tedavisi hastanede sürüyor, dördünün durumu ağır.

Bomba yüklü aracı Antep'e getiren çekicinin sürücüsünün Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sırasında verdiği bilgiler doğrultusunda operasyon başlatıldı.

Polis, Siverek'te düzenlediği operasyonda olayla ilgisi olabileceği belirlenen dört kişiyi yakaladı. Gözaltına alınanların, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorguları sürüyor.

Bombalı saldırıda kullanılan otomobilin Sakarya'dan çalındığı belirlendi. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Geyve ilçesinde adı açıklanmayan bir işadamına ait olan 54 EA 926 plakalı 2011 model araç, Karaçam Köyü'nden 11 Nisan'da çalındı.

Çalındığı günden itibaren bulunamayan araç patlatıldığı sırada üzerinde 34 YNU 86 plakası vardı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, saldırıyı, PKK'nin Diyarbakır kırsalı sorumlusu İrfan Amed kod adlı M.T.K. ve ekibi planladı. PKK dün yaptığı açıklamayla, saldırıyla ilgilerinin olmadığını ifade etmişti.

Saldırıda hayatını kaybeden dokuz kişinin isimleri belirlendi:

Onur Fikret Aker: 21 yaşında, Şırnak'ta askerdi, bayram iznine gelmişti. Antep'in Islahiye ilçesi nüfusuna kayıtlı.

Duygu Aker: 21 yaşında, Antepli.

Almina Melisa Aker: Bir yaşında, Antep doğumlu.

Süleyman Alkan: Üç yaşında, Antep Yığınlı Köyü'ne kayıtlı.

Sevgi Gülperi İnanç: 11 yaşında, Adana Seyhan ilçesine kayıtlı.

Davut Adak: 31 yaşında, infaz koruma memuru, Diyarbakır Ergani ilçesi Dilektaşı Köyü'ne kayıtlı.

Safi Canbaş: 48 yaşında, infaz koruma memuru, Antep Oğuzeli Doğanpınar köyü nüfusuna kayıtlı.

İsmail Daler: 30 yaşında, infaz koruma memuru, Oğuzeli Doğanpınar Köyü'ne kayıtlı.

Sena Büyükkonut: 13 yaşında, Kenan Evren İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün Antep'e giderek cenaze törenlerine katılacak.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı yazılı açıklamada, "Çocukların da aralarında bulunduğu masum sivilleri hedef alan bu canice eylemi gerçekleştirenleri lanetliyorum" dedi.

Yazılı açıklama yapan Başbakan Erdoğan da terörle mücadelenin, toplumsal barışın zedelenmesine müsaade etmeksizin, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz verilmeksizin süreceğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise "Hiçbir bomba Türkler ve Kürtler arasındaki kardeşlik hukukunu ortadan kaldıramaz" dedi.

MHP adına yazılı açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bölgeye daha önce ulaşan istihbari bilgilere ve Suriyeli sığınmacılara dikkat çekerek, "Olayda istihbarat ve güvenlik zafiyeti var" dedi.

Dün akşam Antep'te yaklaşık 100 kişilik grup, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Nizip İlçe Binası'na saldırdı.

Saldırganlar ellerindeki sopalar ile önce binanın üzerindeki parti levhasını parçaladı, ardından kepenklere tekmeleyerek camları kırdı. Olay yerine gelen polis atılan molotof kokteylerini söndürdü, grubu dağıttı.

video

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.