1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Finlandiya’nın NATO Üyeliği Resmileşti
Finlandiya’nın NATO Üyeliği Resmileşti

Finlandiya’nın NATO Üyeliği Resmileşti

Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu. 

A+A-

Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu. 

Finlandiya'nın NATO'ya katılma süreci atılan imzalarla resmiyet kazandı ve ülke, NATO'nun 31. üyesi oldu. 

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Finlandiya'nın katılımı, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun katılım belgelerini imzalayarak ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'a vermesi ile resmiyet kazandı.

Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak ittifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

ASKERİ TARAFSIZLIK DÖNEMİ SONA ERDİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistro, Twitter'dan yayınladığı açıklama ile ülkenin tarihinde yeni bir dönemin başladığını ve askeri tarafsızlık döneminin sona erdiğini duyurdu. Niinistro, ülkesinin NATO üyeliğinin İsveç'in katılımıyla tamamlanacağını da vurguladı.

RUSYA’NIN SALDIRGANLIĞI BİZİ BÜYÜTTÜ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ortak basın toplantısındaki konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırganlığının NATO'yu büyüttüğüne vurgu yaptı. Stoltenberg, Türkiye'de görüşmelerinin sürdüğünü, Ankara'ya İsveç'in yükümlülüklerini getirdiğini söylediklerini aktardı.

DENGELER DEĞİŞTİ

Finlandiya'nın NATO'ya katılması ile ittifak üyesi ülkelerin Rusya ile toplam sınırı iki katına çıkıyor. Finlandiya-Rusya sınırının uzunluğu 1340 kilometre. Finlandiya, Rusya ile en uzun Avrupa Birliği sınırını paylaşıyor. Şu anda sınırda hafif ahşap çitler bulunuyor.

RUSYA, EK ADIMLAR ATACAĞIZ 

Rusya ise Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına ilişkin mesajında hem bu ülkeyi hem de ittifakı uyardı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, NATO güçlerinin ve kaynaklarının Finlandiya'ya konuşlandırılması halinde, "Rusya'nın askeri güvenliğini sağlama almak için ek adımlar atılacağını" söyledi.

NATO / Açık kapı politikası izleyen NATO, 74 yılı geride bırakırken 9. kez genişledi. 1949'da 12 üyeyle kurulan ittifak, 31'inci üyesini kabul etti.

ABD, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz'in imzalarıyla kurulan NATO'ya 1952'de Türkiye ve Yunanistan dâhil oldu.

Almanya 1955'te ve İspanya 1982'de NATO'ya katılırken, 1999'daki genişlemede Çekya, Macaristan ve Polonya ittifaka girdi.

2004'teki genişlemede Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya dâhil olurken, 2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan, 2017'de Karadağ, 2020'de Kuzey Makedonya, NATO üyeleri haline geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler