F Tipine Karşı Sanatçılar GÖREVDE

F Tipine Karşı Sanatçılar GÖREVDE

F tipi cezaevlerinde insanlık dışı uygulamaları anlatmak isteyen sanatçılar, parmaklıklar ardına geçerek poz verdiler

A+A-

F tipi cezaevlerinde insanlık dışı uygulamaları anlatmak isteyen sanatçılar, parmaklıklar ardına geçerek poz verdiler. “Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın” kampanyası için hazırlanan fotoğraf sergisi her gün ziyaretçilere açık olacak.

F tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, sistemli ve sürekli uygulanan ağır tecrit koşulları ve ölümcül hastalıklarıyla yüzlerce hasta mahpusa dayatılan yaşam koşullarına karşı İnsan Hakları Derneği, “Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın” başlıklı bir kampanya başlattı. Üç aylık eylem takvimi belirleyen İHD, film gösterimleri, yürüyüşler ve oturma eylemleri gerçekleştirecek. İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun hazırladığı eylemlerde her hafta cumartesi günü saat 18.00’de birçok meydanda, F şeklini alacak şekilde siyah giyinerek "ortaçağ karanlığını temsil eden" gaz lambaları ile oturma eylemleri düzenlenecek.

36 sanatçının fotoğrafı yer alıyor
“Kanayan yaramız hapishaneler” temalı düzenlenen kampanya, sanatçıların F tipi cezaevlerini yansıttığı fotoğraf sergisi ile başlatıldı. Aralarında İlkay Akkaya, Hakan Yeşilyurt, Hale Soygazi, Altan Erkekli, Vedat Türkali, Yetkin Dikinciler, Fırat Tanış, Sezgin Tanrıkulu, Ece Temelkuran, Erkan Can, Derya Alabora, Pınar Sağ, Suavi, Nurgül Yeşilçay ve Zuhal Olcay’ın da yer aldığı 36 isim, fotoğraf sanatçısı Ahmet Ağaoğlu’nun objektifinin karşısına geçerek parmaklıklar ardında yansıttığı fotoğraflarıyla kampanyaya destek verdiler. Galada, F tipi cezaevlerinde, “İkinci battaniye yasak”, “Metal çatal, kaşık yasak”, “Türkü söylemek yasak” gibi yasaklar listesi de yer aldı.

Sanatçılar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi
Kampanya kapsamında hazırlanan serginin açılış galasına birçok sanatçı ve siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi. Galada Yazar Vedat Türkali, sanatçı Orhan Aydın, Pınar Sağ, Jülide Kural gibi katılan isimlerin yanı sıra EMEP, İstanbul Tabipleri Birliği, Emek Özgürlük Cephesi, Barış Anneleri oluşumları yer aldı. TKP de galaya parti yöneticileri Mehmet Kuzulugil, Hüseyin Karabulut ve tiyatro sanatçısı Orhan Aydın'ın bulunduğu bir heyetle katılarak destek verdi.

"İnsanlık onuru işkenceyi yenecek"
Galanın açılışı yönetmen Tolga Karaçelik’in hazırladığı ve sanatçı Nur Sürer’in oynadığı kısa bir film gösterimiyle yapıldı. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Av. Abdülbaki Boğa söz alarak, “Düşünceyi yok etmek için kanunlar çıkardılar. Özel yetkili mahkemeler kurdular. Yetmedi, tamamen susturmak için F tiplerini inşa ettiler. Tecrit içinde tecrit dayatarak bütün sosyal hayattan, insani ilişkilerden kopararak bir dünya yarattılar. Hapishanesiz bir dünya ütopyamız hiçbir zaman bitmedi. F tipi cezaevlerini kapattıracağız. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” diyerek kampanyaya destek veren sanatçılara teşekkür etti. Ardından sanatçı İlkay Akkaya, hapishane özlemini anlattığı “Gitme” şarkısını söyledi.

"Biz çok acılar çektik"
Sanatçı Pınar Sağ, “AKP’nin kendini padişah olarak tescillendirdiği süreçte, fikirlerin suç sayıldığı bir dönemde işkenceler hala devam ediyor. Düşünceleri uğruna bedel ödeyen insanlara F tipleriyle yapılan saldırıları devrimci duygularımla kınıyorum” diye konuştu. Ardından söz alan Akın Birdal da, insan hakları mücadelesinin devam edeceğini, barış ve adalet için birleşmenin zamanı olduğunu söyledi. “Böyle bir kuşak, eski kuşakların yaşadıklarına rağmen hala ayakta durabiliyorsa ne mutlu bize” diyen yazar Vedat Türkali, insanın cezaevi koşullarına içinin dayanmadığını söyleyerek, “Ben bu devlete bataklık devleti diyorum” diye konuştu. Barış Anneleri adına söz alan Döndü Ana, “Hapishanelerden haber gelmeyince anaların yüreği akar gider. Biz çok acılar çektik. 71 yaşındayım barışı görmeden gitmek istemiyorum. Bir gün barışı da göreceğim ama bunlar bu acıyı er geç yüreklerinde duyacaklar” diyerek duygularını paylaştı. Metris Cezaevi’nde ilik kanseriyken tahliye olan Basri Vardar da yaşadıklarını anlattı. Konuşmaların ardından Hakan Yeşilyurt, “Eftelya” şarkısını söyledi.

F tipi koşullarını anlatan fotoğraf sergisi İstanbul’da Taksim Hill Otel’de sergileniyor. Sergi her gün ziyarete açık olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.