1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenilerin ‘Noel Bayramı’ Kutlanıyor
Ermenilerin ‘Noel Bayramı’ Kutlanıyor

Ermenilerin ‘Noel Bayramı’ Kutlanıyor

Ermeni Kilisesi takvimine göre 6 Ocak'a denk gelen Noel Bayramı kutlamaları başladı.

A+A-

Ermeni Kilisesi takvimine göre 6 Ocak, Noel Bayramı. Türkiye Ermenileri Noel'i Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) olarak adlandırarak 6 Ocak tarihinde kutluyorlar.

Surp Dzınunt yortusuna hazırlık Ermeni Kilisesi'nde yedi hafta sürüyor. 

Bu hazırlık dönemine Hisnag (50 günlük dönem) adı veriliyor.

Hisnag'in birinci, dördüncü ve yedinci haftaları kilise üyeleri vejetaryen bir perhiz uyguluyor. Her cumartesi günbatımında dualar ve ilahiler eşliğinde mor renkli yeni bir mum yakılıyor.

Noel yortusuna hazırlık dönemi içerisinde gerçekleşen yılbaşı gecesi aileler ile birlikte geçirilir. Kilisede yıl sonu şükran duasına gidilir ve akşam aile üyeleri, akraba ve dostlarla bir araya gelinir.

Surp Dzınunt perhizi olduğu için, sofrada özellikle deniz ürünlerinin ve vejetaryen yemeklerin yanı sıra topik ve kuru yemiş bulundurulur.

Yılbaşı gecesi saat 23:58 sularında evdeki tüm ışıklar söndürülür ve hep birlikte Rab'bin Duası söylenerek Yeni Yıl'a girilir.

Duadan hemen sonra evdeki tüm odaların ışıkları yakılır ve herkes birbirini kucaklar, yeni yıl dilekleri sunulur, çocuklar hediyelerle sevindirilir, anuşabur (bir tür aşure) yenilir.

Bereketi simgeleyen nar dükkanların eşiklerinde patlatılır. 

ermeni.jpeg

Noel'in ikinci günü, 7 Ocak'ta kabir ziyaretleri yapılır, aileler ölmüşlerinin ruhlarına dua okur ve yakınlarının mezarlarını ziyaret eder.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum