Erken Seçim Teklifi Kabul Edildi

Erken Seçim Teklifi Kabul Edildi

AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla verilen erken seçim teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.

A+A-

TBMM Genel Kurulu, AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla verilen erken seçim teklifini görüşmek için toplandı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yönettiği Genel Kurul’da ilk olarak Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen teklifin gündemin ön sırasına alınması için verilen AK Parti önergesi görüşüldü. Önerge üzerinde söz alan olmayınca oylanarak kabul edildi.

BAHÇELİ GENEL KURUL’DA

Teklifin öne çekilerek görüşülmesi için verilen AK Parti önergesinin kabul edilmesinin ardından görüşmeleri izlemek için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul Salonu’na geldi. Teklif üzerinde ilk konuşmayı MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay yaptı.

HÜKÜMET ADINA BAŞBAKAN KONUŞACAK

Teklifin öne çekilerek görüşülmesi için verilen AK Parti önergesi kabul edildikten sonra teklif üzerine sırasıyla MHP grubu adına Erkan Akçay, HDP Grubu adına Filiz Kerestecioğlu, CHP Grubu adına Engin Altay ve AK Parti Grubu adına Bülent Turan konuşacak. Kürsüye en son hükümet adına Başbakan Binali Yıldırım çıkacak. Yıldırım’ın yapacağı konuşmanın ardından teklif oylanacak.

CHP ‘EVET’ DİYECEK

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Kurul’da da erken seçim teklifine ‘evet’ diyeceklerini söyledi.

HDP: SEÇİME DEĞİL DAYATMAYA KARŞIYIZ

Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekiliğinin düşürülmesine tepki olarak Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılıp, görüşlerini açıkladıktan sonra toplantıyı terk eden HDP’nin Genel Kurul’da da benzer bir tavır sergilemesi bekleniyor. “HDP erken seçime karşı değil, ama dayatmaya karşı. Bu nedenle ‘evet’ diyerek bu dayatmaya ortak olmayacağız. Seçime hazırız. Ama dayatmaya karşıyız” diyen milletvekilleri, konuşmaları dinleyecek ama oylamaya geçildikten sonra Genel Kurul’dan ayrılacak.

Meclis’in erken seçim kararı yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderilecek.

BAHÇELİ’YE ‘SİYASİ ÖTENAZİ’ UYARISI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuşmasında, erken seçim kararı için, “Bu milletin yakasından düşmenize fırsat verdiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

OHAL’de seçimin etik, ahlaki olmamasına karşın CHP’nin bu seçimden birinci parti çıkacağını söyleyen Altay, kendisini dinleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den özür dileyerek “Kusura bakmayın ama Erdoğan ve Bahçeli siyasi ötenazi hakkını kullandı. Hayırlı olsun” dedi.

“Bu seçim erken değil, çok acele erken seçim” diyen Altay, “Gidişiniz güle güle olsun efendim” diyerek kürsüden indi.

‘CHP SEÇİM İSTEMİYOR’ TARTIŞMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan konuşmasında, CHP’nin erken seçime karşı çıktığını iddia etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinde “evet” oyu kullandıklarını, Genel Kurul’da da “evet” diyeceklerini söyledi.

AK Parti sıralarına seslenen Altay, “İç dünyanızda yarınız bu seçim istemiyor” dedi. Altay, bir CHP milletvekilinin “hayır” dediğinin ispatlanması durumunda milletvekilliğinden istifa edeceğini söyledi.

BAHÇELİ ÇIKTI, YILDIRIM GELDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın konuşması sırasında Genel Kurul’dan ayrıldı. Bahçeli çıkarken bir başka kapıdan Başbakan Binali Yıldırım Genel Kurul salonuna geldi. Bahçeli bir süre sonra Genel Kurul’a gelerek Başbakan Binali Yıldırım’ın hükümet adına konuşmasını dinledi.

BAŞBAKAN: TARİHİ BİR GÜN

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında Meclis’in alacağı erken seçim kararı için, “Bugün tarihi bir gün, bir dönüm noktasındayız” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş konusunda toplumda beklentinin arttığını söyleyen Yıldırım, 2019 Kasım’ına kadar geçen sürenin kayıp zaman olarak görülmeye başlandığını ifade etti. Bu seçim kararının ülkenin ve milletin yüksek menfaatleri gözetilerek alındığını kaydeden Yıldırım, “Türkiye üzerine plan yapan odaklar Cumhurbaşkanının seçim tarihini açıklaması ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadı” dedi.

‘SON BAŞBAKAN OLARAK HİTAP ETME ONURU YAŞIYORUM’

Başbakan Yıldırım’ın, “65’inci Hükümetin Başbakanı olmanın yanında son Başbakan olarak da hitap etme onurunu yaşıyorum” dedi. Başbakan Yıldırım’ın bu sözleri üzerinde Bakanlar ve AK Parti Milletvekilleri ayağa kalkarak uzun süre Başbakanı alkışladı.

‘KEMAL BEY ELİNİ ÇABUK TUTSUN’

“Baskın seçim” eleştirilerine yanıt veren Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu seçimin zamansız olduğu, baskın olduğu gibi söylemlerin bir altyapısı, gerekçesi yoktur. Siyasi partiler ister iktidar olsun ister muhalefet olsun her an seçime hazır olmak mecburiyetindedir. Gördüğümüz kadarıyla böyle de bir hazırlık vardı. Seçim tarihi kararı açıklanır açıklanmaz CHP’de adaylık açıklayanlar ardı ardına devam ediyor. Değerli Kemal Bey’e benim tavsiyem elini çabuk tutsun sonra sıra kalmayacak.”

YILDIRIM, HELALLEŞTİ

“65. Hükümetin son Başbakanı olarak belki gidip gelmemek, gelip de görmemek var. Birbirimize hakkımız geçmiştir. Hakkınızı helal edin” diyen Başbakan Binali Yıldırım, CHP’li Altay’ın sözlerine şöyle yanıt verdi: “Gerçi Engin Bey, taksimatı yaptı. ‘Siz gideceksiniz yüzde 60’ınız geri gelmeyecek, ben geri geleceğim’ dedi. Kimin gelip, kimin gelmeyeceğini Mevlam bilir. Görelim. Mevlam neyler, neylerse iyi eyler” dedi.

ENGİN ALTAY CHP’NİN ADAYINI AÇIKLADI

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından söz alan CHP’li Altay, CHP’den çıkan adayların parti içi demokrasi mekanizmalarının çalıştığının göstergesi olduğunu söyledi.

Altay’ın “Adayımızı açıklıyorum” diyerek sözlerine devam etmesi üzerine tüm Genel Kurul’a sessizlik hakim oldu. Altay, “Bizim adayımız demokrasi, özgürlüktür” dedi. CHP Grubu Altay’ın sözlerini açıklarken Meclis Başkanı Kahraman, “Kişiler aday olur, espriniz anlaşılmıştır” dedi.

TEKLİF KABUL EDİLDİ

Oylamaya geçilmeden önce HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, seçime değil dayatmaya karşı oldukları için oy kullanmayacaklarını söyledi. Kerestecioğlu’nun sözlerinin ardından HDP milletvekilleri Genel Kurul’dan ayrıldı.

Görüşmelerin sonunda elektronik oylama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminin 24 Haziran’da yapılması, oylamaya katılan vekillerin oy biriliğiyle, 386 oyla kabul edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler