1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Dilber Alınak'ın Tedavisi Devam Ediyor
Dilber Alınak'ın Tedavisi Devam Ediyor

Dilber Alınak'ın Tedavisi Devam Ediyor

9 Ağustos’ta Kars’ın Digor ilçesinde saldırıya uğrayarak öldüresine dövülen Dilber Alınak'ın 14 Ağustos (Pazartesi) günü kontrollü uyandırıldığı ve bilincinin açık, yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğü, hayati riskinin ise devam ettiği belirtildi.

A+A-

9 Ağustos’ta Kars’ın Digor ilçesinde saldırıya uğrayarak öldüresine dövülen Dilber Alınak’ın hayati tehlikesi devam ediyor.

PolitiKARS'ın gazeteci Selda Manduz'un özel haberinden derlediği bilgilere göre; 9 Ağustos’ta yürüyüş yaptığı sırada Kars’ın Digor ilçesinde Ekrem Aybi’nin saldırısına maruz kalan 80 yaşındaki Dilber Alınak’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu kaydedildi.

dilber-alinak.jpg

Dilber Alınak her gün yaptığı sabah yürüyüşü sırasında Ekrem Aybi'nin saldırısına maruz kalmış, güvenlik kamerası kayıtlarına göre yaklaşık 5 dakika boyunca darp edilerek üzerindeki kıymetli eşyaları alınmıştı.

ZANLI TUTUKLANDI

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Aybi'nin ‘akıl sağlığı raporu’ için Elazığ’a sevk edileceği belirtildi.

TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Ailesinin hastanedeki bekleyişi sürerken, Dilber Alınak’a yapılan saldırıya tepkiler devam ediyor.

Kars Barosu davaya müdahil olacağını açıkladı. Kars Barosu adına Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Şeyda Boy, “Dilber Alınak bir saldırıya uğramış, bu saldırı neticesinde yoğun bakıma alınmıştır. Maalesef böyle şiddet olayları insanları sokakta, bazen evde bulabiliyor. Kars Kadın Hakları Komisyonu olarak bu şiddet olayını kınadığımızı bildiriyoruz. Aynı zamanda da tüm hukuki sürecin de takipçisi olacağımızı yüce kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

HDP Kadın Meclisi açıklama yaparak saldırıyı kınadı. HDP Kadın meclisi yaptığı açıklamada, “Eski DEP milletvekili Kürt siyaset insanı Mahmut Alınak'ın 80 yaşındaki ablası Dilber Alınak, Ekrem Aybi isimli bir erkek tarafından darp edilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren Ekrem Aybi'nin önceki dönem AKP Belediye Meclis üyeliği yapması ve en son yerel seçimlerde de AKP'den belediye başkan aday adayı olmasına karşın yakalandığında akıl sağlığının yerinde olmadığı iddia edilmektedir. Bizler biliyoruz ki; Dilber Alınak’a yönelik gerçekleştirilen bu saldırı ülkede Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden bilinçli bir şekilde körüklenen şiddet politikalarının bir sonucudur. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. Geçmiş olsun Dilber Alınak” ifadeleri kullanıldı.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP ile YSP il örgütleri ve kadınlar Harakani Devlet Hastanesinin önünde Dilber Alınak’a yapılan saldırıyı kınayan bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada yapan Gülistan Kılıç Koçyiğit, kadınların yapılan bütün saldırıların politik olduğunu ifade ederek hükümetin cezasızlık politikasını işaret etti.

..haberin öncesi

Kars’ın Digor ilçesinde 9 Ağustos’ta, 80 yaşındaki Dilber Alınak, yürüyüş yaptığı sırada Ekrem Aybi tarafından saldırıya uğradı.

Etraftaki kamera kayıtlarına göre, Ekrem Aybi (50) yaklaşık 5 dakika boyunca Dilber Alınak’ı darp etti, dişlerini söktü ve üzerindeki kıymetli eşyaları aldı.

Ortamdan kaçmayan Aybi, Alınak’ın hastaneye götürülmesine soğukkanlılıkla yardımcı olurken, sağlık personeline Alınak’ın trafik kazasında yaralandığını söyledi.

Kamera görüntülerini izleyen polis, Aybi’yi hastanede gözaltına aldı. Aybi daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tedavisi devam eden Dilber Alınak’ın ise durumunun ağır olduğu belirtildi.

Saldırgan Ekrem Aybi ifadesinde, “Dilber Alınak’ı tanımıyorum, soy ismini bilirim. Yıllardır da görmüyorum, kendisi yurtdışındadır. Alınak ailesi ve Dilber Alınak’la bir husumetim yoktur. Fakat hatırlamadığım bir tarihte beni tehdit etmişti. Anayol kenarında taksi ile ilerlerken onu gördüm ve hemen taksiyi durdurdum. Araçtan indim ve kadını dövdüm. Kadına ait gözlük, para ve dişlerini aldım” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Aybi’nin önceki dönem AK Parti’den Digor’da belediye meclis üyeliği yaptığı, 2019 yerel seçimlerinde de aynı partiden belediye başkan aday adayı olduğu öğrenildi.

VAHŞETİ KABULLENMEK ÇOK ZOR’

Saldırganın ablasına işkence ettiğini belirten Kars ve Şırnak’ın eski milletvekili olan Mahmut Alınak, ablasının Avustralya'da 50 yıl yaşadıktan sonra emekliye ayrıldığını ve yazları memleketinde geçirdiğini söyledi.

Dilber Alınak'ın tedavi gördüğü Kars Harakani Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan Alınak, "Ablam toprağına aşık bir insandı. 50 yıl kadar Avustralya'da yaşadı ve anlattığına göre çok zor şartlarda işçilik yaptı, ter döktü. Emekliye ayrıldıktan sonra Digor ilçesinde kendine bir ev satın aldı ve yazları burada geçiriyordu. Aslında ablam halkın sevgilisiydi, çocukların sevgilisiydi, sokak kedilerine ve köpeklerine kasapları dolaşarak et satın alarak doyurmaya çalışan birisiydi. Çocuklara harçlık veren, çikolata alan müthiş bir insandı. Aslında Digor halkına sorulsa nasıl bir efsane insan olduğu gün gibi açığa çıkacak. Bütün Digor büyük bir mateme büründü, insanlar yasta" diye konuştu.

'4 DAKİKA DÖVMÜŞ, ABLAM KOMADA'

Olay günü ablasının yürüyüşe çıktığını ve bu cani insanın yürüyüş yaptığı esnada kendisine saldırdığını ve bunu neden yaptığını ise bilmediklerini ifade eden Mahmut Alınak şunları söyledi: "Kamera kayıtlarına göre şahıs 4 dakika boyunca işkence yapıyor ve ablamın üzerindeki ziynet eşyalarını, telefonu alıyor gasbediyor. Neyse ki bu sırada askeri bir personel görünce ablamı arabasıyla hastaneye götürüyor. Ablam şu anda komada, durumu ne yazık ki ümit vermiyor, doktorlar ümit verecek bir şeyler söylemiyorlar. Yarın uyandırmaya çalışacaklar, dilerim ihtimal çok zayıf olsa da uyanır, yeniden aramıza ve hayata döner. Bu cani ifadesi alınırken hatta tutuklama kararı çıkınca kendisini deliliğe vererek suçun sonuçlarından, cezadan kurtulmaya çalıştı. Bu yüzden savcılık akıl hastanesinde gözlem altında tutulması ve akıl sağlığının tespiti için Elazığ'a gönderdi. Bu şekilde bize bilgi geldi, biz davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Bu cani sadece bizim için değil bütün toplum için, bütün Digor halkı için bir tehdittir, ceza alması için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz."

'TEHDİT İÇİN HİÇBİR SEBEP YOK'

Şüphelinin ablasının kendisini tehdit ettiği iddialarına ise Alınak, "Bütün Digor halkının tanıklığıyla sabittir ki ablam bir karıncayı bile incitmeyen, duygusal bir insandı. Bu caniyi tehdit etmesi için hiçbir neden yoktu ve de olmazdı. Diyelim ki tehdit etti, varsayalım ki bir an olsun tehdit etti, bunun cezası ölüm müdür, öldürmek midir? Ablam kendisini tehdit etmişse yargıya başvurabilir ve şikayetçi olabilirdi. Bunu sadece kendisini korumak, kendisine verilecek cezayı hafifletmek için söyledi. Bu yalana tıp bilimi cevap verecektir, bu şahıs akıl sağlığı yerinde olan bir insandır ve mutlaka hak ettiği cezayı alacaktır" dedi.

Yaşanan olay nedeniyle herkesin çok üzgün olduğunu, “Digor’a bir yas çöktü” diyen Alınak, insanların ablasının durumunu öğrenmek için hastaneye adeta akın ettiğini ancak ablasının henüz komadan çıkamadığını sözlerine ekledi.

‘SALDIRGAN DENGESİZ BİR PROFİL OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR’

“Ailem halamın maruz bırakıldığı şiddet olayını sağduyulu yönetmeye çalışıyor” diyen Necla Alınak da kadına şiddetin, eğitimden, kültürden ve aileden bağımsız olduğunu ifade ederek olayı duyurmak istediğini söyledi.

Necla Alınak, “Darp eden Ekrem Aybi’nin, halamı neden işkenceye maruz bıraktığını anlayabilmiş değiliz. Elbette şiddetin gerekçesi olmaz, olmamalı ama 80 yaşında bir kadını 73 doğumlu genç denecek bir adam neden darp eder? Bu durumu kavrayamıyorum.

Biz trafik kazası geçirdi sanıyorduk. Olayı kolluk kuvvetlerinden öğrendik. Saldırgan bizimkilerle beraber hastaneye geliyor. Kolluk tarafından hastanede gözaltına alıyor. Anladığım kadarıyla dengesiz bir profil oluşturmaya çalışıyor. Hem darp etmiş, hem gasp etmiş” dedi.

Necla Alınak, Dilber Alınak’ın durumunun ağır olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sağlık durumu iyi değil, ağır yaralı, sağ gözüne darbeler almış, vücudu ödem toplamış, beyin kanaması geçirdi. Doktorlar durumunun stabil olduğunu söylüyor ama çok umut verici konuşmuyorlar.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler