Depresyon, Dikkat Dağınıklığına Neden Oluyor

Depresyon, Dikkat Dağınıklığına Neden Oluyor

Özellikle dikkatin toplanarak yapılması gereken birçok durumda ortaya çıkan odaklanma sorunu çoğu kişi için önem arz eden bir durum...

A+A-

Özellikle dikkatin toplanarak yapılması gereken birçok durumda ortaya çıkan odaklanma sorunu çoğu kişi için önem arz eden bir durum olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Naciye Tokaç, odaklanamama nedeninin depresyon olabileceğini söyledi.

Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, ”Öğrenci için ders dinleme, dersi anlama ve çalışma sırasında, iş hayatında konsantrasyon olmazsa olmaz bir durumdur. Günlük hayatın neredeyse her anı önemlidir ve işlerimizi ancak iyi bir konsantrasyon ile en verimli şekilde gerçekleştirebiliriz. İşlerimize en iyi şekilde odaklanmak için odaklanma sorununa yol açabilen etkenlerin olmaması gereklidir ki; odaklanma sorununun birçok nedeni olabilir. Öncelikle nörolojik herhangi bir bozukluğun yol açabildiğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda mutlaka tıbbi tedavinin alınması gereklidir. Ancak bunun dışında odaklanma sorununa yol açabilen birçok etken bulunmaktadır. Bunlar; kronik ve günlük stres, hormonal yetersizlikler, travma ve birçok psikolojik bozukluk olabilir” dedi.

Kronik strese maruz kalan kişinin ilgi alanı kendisini ilgilendiren ve sürekli devam eden stres kaynağı ile meşgul olacağından dolayı farklı alanlara odaklanmakta zorlanacağını belirten Tokaç, “Kendisinden istenen ve beklenen performansı göstermekte yetersizlik gösterecek ve yapması gerekenleri ya zamanında yetiştiremeyecek yada çoğunlukla işlerini erteleyecektir. Aynı şekilde günlük hayatta karşımıza çıkan anlık stres kaynakları da odaklanmakta zorlanılmasına yol açacaktır. Kronik veya günlük stres ile baş etmek için değişiklik yapmaktan korkmamalı ve farklı bakış açıları kazanmayı deneyimlemek gereklidir. Hayatta yaşanılan birçok şey travma etkisi yaratabilir. Ayrılık, boşanma, terk edilme, kaza, yaralanma, ani borçlanma, iflas, sevilen birinin kaybı gibi birçok neden travma etkisi yaratabilir. Travmaya maruz kalan kişinin zihni daima yaşanılan bu olay / durum ile ilgili olacağından yapacağı birçok işte odaklanmakta zorluk yaşayacaktır. Travmatik etkinin geçmesi için belirli süreler vardır, eğer bu sürelerde etkisi geçmeyen travmatik bir yaşantı varsa travmatik olayın süreğen etkisinin ortadan kaldırmak amaçlı destek psikoterapi alınması olacaktır” diye konuştu.

Odaklanma sorununun görüldüğü en önemli durumlardan birisi de depresyon olduğunu kaydeden Tokaç, “Depresyon kendisini belirtilerle ortaya koyan ancak kişinin çoğunlukla bu belirtileri başka rahatsızlıklara yorumladığı bir durumdur. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları eğer başka bir neden görülmüyor ve depresyonun diğer belirtilerinin de varlığını kişi hissediyorsa büyük ihtimalle depresyon kaynaklı olacaktır. Bu nedenle eğer odaklanma sorunu yanında isteksizlik, keyifsizlik, zevk alamama, mutsuzluk hissi, sinirlilik, uyku-iştah sorunları gibi belirtiler de eşlik ediyorsa depresyon düşünülmelidir” ifadelerini kullandı.

Odaklanma sorununun birçok kişinin yaşadığı ancak pek de önemsemediği bir durum olduğuna dikkat çeken Tokaç, “Odaklanamamanın altında yatan nedenler önemlidir. Bu nedenle kişinin neden bu sorunu yaşıyor olabildiğini sorgulaması ve bahsettiğimiz belirtilerden bazılarını veya birini yaşıyor olması çözüme giden yolu da bulmasını sağlayacaktır. Odaklanma sorununuza yol açan sorununuzun tespiti ve tedavisiyle bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.