1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İsmail Hakkı Karadayı Serbest BIRAKILDI
Depremzedeler Nasıl Oy Kullanacak?

Depremzedeler Nasıl Oy Kullanacak?

Depremzedeler; karavan, çadır, prefabrik evler, yurt ve huzurevlerini de yerleşim yeri olarak gösterebilecek. Göç edenlerin oyları kullandıkları yere sayılacak.

A+A-

Depremzedelerin adres değişiklik işlemlerinin; nüfus müdürlüklerinin yanı sıra e-devlet ve nüfusmatikler aracılığıyla yapılabileceği açıklandı.

PolitiKARS.com'un ajanslardan derlediği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler için 14 Mayıs'ı işaret etmesi üzerine, depremzedelerin nerede ve nasıl oy kulllanacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

İçişleri Bakanlığı, 6 Şubat Maraş depremlerinden etkilenen illerde depremzedelerin adres değişiklik işlemlerini nüfus müdürlüklerinin yanı sıra e-devlet ve nüfusmatikler aracılığıyla yapabileceğini duyurdu.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre deprem nedeniyle yerleşim yerlerinin kullanılamayacak hale gelmesinden dolayı afetzedelerin yerleşmeleri için gösterilen karavan, çadır, prefabrik evler, yurt, huzurevi gibi yerlere de nüfus müdürlükleri, e-devlet ve nüfusmatikler üzerinden yerleşim yeri adres beyanı yapılabilecek.

Yasaya göre yerleşim yeri değişen seçmenlerin başvurusu nüfus müdürlükleri tarafından onaylandıktan sonra beyan formu ilgili seçim kuruluna geri gönderilecek. Bu işlemin ardından seçmen bulunduğu yerde oy kullanabilecek.

Deprem nedeniyle göç edenlerin kullandıkları oylar, bulundukları, yani oy kullandıkları yere sayılacak.

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için seçim bölgesi ve milletvekili sayılarını güncelledi.

YSK, 31 Aralık 2022 kayıtlarını dikkate aldığı için depremden etkilenen illerde seçmen ve milletvekili sayısında değişiklik olmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Mart'ta kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "İkametgahını veya seçmen kaydını değiştiren depremzedelerin hak ve imkanlardan mahrum kalmamalarını sağlayacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlıyoruz" demişti. Söz konusu kararnamenin tarihine ilişikin bir açıklama henüz gelmedi. 

Kurumdan yapılan açıklama şu şekilde: "Afetzede vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin azaltılması ve kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması için 6 Şubat öncesinde yerleşim yeri adresi depremden etkilenen illerde bulunan vatandaşlarımızın diğer illere yerleşim yeri Adres Değişikliği işlemlerini nüfus müdürlüklerimizin yanı sıra e-Devlet ve Nüfusmatiklerimiz üzerinden yapabilmelerine imkan sağlanmıştır.

Ayrıca Adres Kayıt Sistemi Uygulama Yönergesinin 7’nci maddesinin 4’üncü fıkrasına istinaden doğal afet sonucu yerleşim yerlerinin kullanılamayacak hale gelmesinden dolayı afetzede vatandaşlarımız, yerleşmeleri için gösterilen “karavan, çadır, prefabrik evler, yurt, huzurevi gibi yerler”e nüfus müdürlüklerimiz, E-Devlet ve Nüfusmatiklerimiz üzerinden yerleşim yeri adres beyanı yapabilecektir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.