1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alafaradın Kilimi Ve Fığla Bardağına Özel Maket
Deprem Felaketi'nin Üzerinden Bir Yıl Geçti, 'Unutmak, Affetmek Yok'

Deprem Felaketi'nin Üzerinden Bir Yıl Geçti, 'Unutmak, Affetmek Yok'

K.Maraş merkezli '6 Şubat Depremleri'nin yaşandığı saat olan 04.17'de yıkımın yaşandığı kentlerde, depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla ölenler anıldı.

A+A-

Merkez üssü Pazarcık ile Elbistan ilçesi olan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti.

  • Takvimler 6 şubat 2023 Pazartesi gününü gösterdiğinde K.Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24’ü gösterdiğinde ise elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Deprem, Maraş, Antep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Urfa, Adana ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerde hissedildi.

 

  • Peş peşe yaşanan depremden 13 milyon kişi doğrudan etkilenirken 11 ilde resmi rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. 

 

  • Deprem, Suriye’de de büyük bir yıkıma sebebiyet verdi, bölgede en az 5 bin 800 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ve Suriye'yi vuran K.Maraş merkezli '6 Şubat Depremleri'nin yaşandığı saat olan 04.17'de, depremden etkilenen Hatay, K.Maraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, G.Antep, Diyarbakır ve Ş.Urfa'da anma programları yapıldı.

Depremde ölenler, açıklama, meşaleli ve sesiz yürüyüşler gibi etkinliklerle anıldı.

İSKENDERUN'DA SESSİZ YÜRÜYÜŞ

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Hatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerde ölenler anıldı. İskenderun 6 Şubat İnisiyatifi çağrısıyla binlerce kişi, Mustafa Kemal Mahallesi deprem gönüllüleri çadırı önünden bir araya geldi. Binler, meşalelerle depremde yıkılan bir binanın yanına kadar sessiz bir şekilde yürüdü. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yürüyüşe katıldı.

Birçok kişi, ölen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Yürüyüş sonrası yıkılan binanın olduğu yerde mumlar yakıldı. Depremzedeler, ölen kişilerin fotoğrafları ile çocuk oyuncakları ve karanfiller bıraktı. Acı ve öfkenin hakim olduğu anmada, depremin yaşandığı saat olan 04.17'de saygı duruşunda bulunuldu. Birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.

Anmada konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, aradan bir yıl geçmesine rağmen ne yaslarının ne de acılarının sona erdiğini söyledi. Ünsal, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’da sarf ettiği sözleri kınayarak, Hataylılardan "intikam" alındığını söyledi.

Ünsal, "Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü bu bozuk sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz" dedi.

Ş.URFA

Ş.Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, depremlerde ölenleri Haliliye ilçesindeki İpekyolu caddesinde bulunan ve depremlerde yıkılan bir binanın önünde andı. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada, yıkılan binanın olduğu yere karanfiller bırakılarak, mumlar yakıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Ş.Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sorumluların yargılanmamasına tepki gösterdi. Ezer, “Bu bir doğal afetti. Ama bu ölümler, yapay bir afet ile gerçekleşti. Sorumluluğu olanların açığa çıkması ve birilerinin hesap vermesi gerekiyordu. Ancak maalesef hiç kimse bu konuda sorumluluk almadı. Sadece helalleşmek istediler, insanlara ‘bizi affedin’ dediler. Ama biz asla affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz” dedi.

K.MARAŞ

Depremin merkez üssü K.Maraş'ın Pazarcık ilçesinde depremzedeler, Hükümet Konağı’ndan Saat Kulesi’ kadar ellerinde meşalelerle yürüdü. Yürüyüş sonrası mumlar yakılarak, yıkımın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.

ADIYAMAN

Depremlerde büyük bir yıkımın yaşandığı Adıyaman'da ise kalabalık bir kitle toplandı. Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Mimar Sinan Parkı’nda bir araya gelenler, “Yastayız, unutmayacağız” yazılı pankart açtı. Kitle, sorumluları yargılanması için taleplerini dile getirerek, “Tüm sorumlular yargılansın”, “İnsanları ölüme terk ettiniz” ve “Ses vardı devlet yoktu ses kesildi devlet geldi” dövizleri taşıdı.

Saat kulesinin olduğu alana kadar yürüyüş yapıldı. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat’ın ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz” dedi.

Yurttaşlar, saat kulesi önüne karanfiller bıraktı. O sırada anmaya katılan Adıyaman Valisi Osman Varol ile eski bakan Adil Karaismailoğlu’na tepki gösterildi. Bazı kişiler, “Hakkımızı helal etmiyoruz” sözleriyle valiyi yuhaladı. Kitle, “Sesimi duyan var mı?” sloganları attı.

Daha sonra siyah ve beyaz renkli balonlar göklere bırakıldı. Platform bileşenleri, İsias Hotel’in önünde de mumlar yaktı. Burada yapılan anmaya

DİYARBAKIR

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin öldüğü Diyar Galeria Sitesi önünde anma gerçekleştirdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Serra Bucak ile Doğan Hatun’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi, siteye kadar yürüyerek, enkazın olduğu yere karanfiller bıraktı.

Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Platform Sözcüsü Elif Turan, “Bir yıl geçmesine rağmen acısı halen çok taze, kabuk bağlamayan bir yaramız var. Çünkü bu doğa olayı, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü” dedi.

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı adayı Doğan Hatun, deprem sonrası yaşanan felakete herkesin tanıklık yaptığına işaret ederek, “Depremden daha büyük bir felaket olan sahipsizliğe de tanık olduk. Bir bütün olarak 10 ilde yaşanan bütün yurttaşların nasıl devlet tarafından sahipsiz kaldığına da tanık olduk. Amed, o gün depremden 17 dakika sonra kriz masası oluşturdu. Başta kendi yaraları, daha sonra gücü oranında bütün illerin yaralarını sarmaya başladı” diye konuştu.

ADANA

Adana'da Deprem Dayanışma Derneği, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin öldüğü ve enkaza dönen Alpargün Apartmanı’nın olduğu yerde anma etkinliği gerçekleştirdi. Kentteki sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anmada, depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı, mum ve meşaleler yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada yurttaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Deprem Dayanışma Derneği’nden Yusuf Köse, deprem bölgesindeki yurttaşların sorunlarının halen çözüme kavuşturulmadığını ifade etti. Köse, “Demokratik, dayanışmacı, hak arama talebinden vazgeçmeyen toplumları oluşturmak artık yaşamsal bir zorunluluktur. Birlikte düşünmek, karar almak zorundayız. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kentlerimizi, köylerimizi, mahallerimizi ve birbirimizi korumak zorundayız. Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” diye konuştu.

Yaşanan depremde annesi, babası ve ağabeyi ile kedisini kaybeden Azem Yaren Coşkun, adalet talebinde bulundu.

OSMANİYE

Osmaniye'de, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma etkinliği düzenlendi. Anmaya, depremzedelerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, dualar okundu. Anmada enkaz alanına karanfiller bırakıldı.

'6 Şubat Depremleri'nin İzleri

'6 Şubat Depremleri'nin İzleri

Türkiye ve Suriye'yi vuran K.Maraş merkezli '6 Şubat Depremleri'nden etkilenen şehirlerin cadde ve sokakları, depremden önceki halleri ile görüntülendi.

İki Taşın Arası: Enkaz... Kayıp... Yas...

İki Taşın Arası: Enkaz... Kayıp... Yas...

6 Şubat, Maraş merkezli depremlerin yıldönümünde büyük yıkıma uğrayan Hatay, Maraş ve Adıyaman'da geçen "İki Taşın Arası" belgeseli, Gazete Duvar'da yayınlandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler