1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyarbakır’da Canlı Doğan Bebek Sayısı Arttı
Demirtaş'a Yargılandığı Davadan Tahliye

Demirtaş'a Yargılandığı Davadan Tahliye

Selahattin Demirtaş hakkında, tutuklu yargılandığı davada mahkeme oy birliğiyle tahliye kararı verdi. Demirtaş hakkında kesinleşmiş cezadan ötürü tahliye olamayacak.

A+A-

Selahattin Demirtaş hakkında, tutuklu yargılandığı davada mahkeme oy birliğiyle tahliye kararı verdi. Ancak Demirtaş hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğu için şimdilik tahliye olamayacak.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11’inci duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Duruşmaya katılmamak için dilekçe veren Demirtaş’ın avukatları, Demirtaş’ın duruşmaya katılmayacağını duyurmuştu. Ancak SEGBİS aracılığıyla duruşmada hazır bulunan Demirtaş, savunma yapmadı.  

Demirtaş, avukatlarının hazır olmadığını belirterek, savunmasını hazırlayabilmesi için süre verilmesini istedi. Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, bu aşamada yargılamaya ilişkin diyeceğinin bulunmadığını kaydederek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

DEMİRTAŞ: TAHLİYE TALEBİM YOK

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Demirtaş, mütalaanın gerekçesiz olduğunu belirterek, tahliyesine yönelik talebinin olmadığını söyledi. 

TAHLİYE KARARI

Müzekkerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatlarının gerekçe göstermeden mazeret dilekçesi verdikleri için taleplerini kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, henüz savunma yapılmayan 4, 5, 8 ve 11’inci fezlekeler hakkında davanın sürüncemede bırakılmaması adına sanığın savunmasını yapmış sayılmasına hükmedildiğini bildirdi.

Mahkeme heyeti, “sanık Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyamıza esas iddianamede belirtilen suçlamalar nedeniyle savunmasını tamamlamış sayılmasıyla, tutuklu kaldığı süre de dikkate alınarak tahliyesine, başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse, derhal salıverilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına” kararı verdi.

Mahkeme, Demirtaş hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi. Duruşma 7-9 Ocak 2020 tarihlerine ertelendi.

‘HAYIRLI OLSUN’

Kararın ardından Demirtaş, "Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

BEŞTAŞ: MAHSUP BAŞVURUSU YAPILACAK

Demirtaş, daha önce “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 4 yıl 8 ay hapse mahkum edilmiş, karar, istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunmuştu. 

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, twitter hesabından, “4 yıl 8 aylık ceza için mahsup başvurusu yapılacak. 2 yıl 10 aydır cezaevinde olduğu için Yargıtay kararlarına göre son 1 yıllık denetimli serbestlik süresi içinde. Bu nedenle gecikmeden bırakılması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

AKTAR: BEKLENTİMİZ SERBEST BIRAKILACAĞI YÖNÜNDE

Avukat Mehmet Emin Aktar da, denetimli serbestlik ile Demirtaş’ın serbest kalması için başvuru yapacağını belirterek, “Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı süre, ceza aldığı dosyada mahsup edilmeli. Benzer dosyalarda kullanılan bir yöntem. Bizim beklentimiz serbest bırakılacağı yönünde” dedi.

DAVAYA DAİR

"Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla Demirtaş hakkında 142 yıla varan hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. 

Demirtaş’ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın itiraz başvurusu ile ilgili 18 Eylül 2019 tarihinde Strazburg’da duruşma gerçekleştirecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.