1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmit Belediyesi, Köyleri Önemsiyor
Covid-19: Yeni Önlemler Açıklandı

Covid-19: Yeni Önlemler Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Coronavirüs salgını kapsamında alınan yeni önlemleri açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Coronavirüs salgını kapsamında alınan yeni önlemleri açıkladı.

Erdoğan, “Bu büyük felaket bizi de etkilemiştir. Maalesef 92 can kaybımız vardır. Rehavete, paniğe kapılmayacağız. Her türlü tedbiri aldık, alıyoruz. Hiçbir musibetin bizim gücümüzden büyük olmadığı inancıyla Covid 19 ile mücadelemizi milletimizle birlikte kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasına da açıkta kalmasına da izin vermeyiz” dedi.

"Daha çok fedakarlık yapacağımız bir döneme girdik." diyen Erdoğan, "İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Hızlı tanı kitlerini devreye sokarak test sayılarını artırdık. En çok yoğun bakım yatağına sahip olan ülkelerden biriyiz. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir." diye  konuştu.

Erdoğan'ın açıkladığı ve Bilim Kurulu tavsiyeleri kapsamında alınan yeni tedbir paketi şöyle: 

  • Şehirler arası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır. 
  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minumum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.
  • Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacak.
  • Piknik alanları ormanlar ören yerleri hafta sonları kapalı olacak hafta içi hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunamayacak. 
  • Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde kontrollü olarak celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacak.
  • Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.
  • Tüm illerimizde Valiliklerimizin başkanlığında "Pandemi Kurulu" oluşturularak, tedbirlerin takibi yapılacak. Gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler burada kararlaştırılacaktır.

Şimdi asıl önemli yere geliyorum. Bu tedbirlerin 30 büyük şehrimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçilmiştir.

Ev ve iş yeri dahil her ortamda toplu ulaşımı zorunlu olmadıkça kullanmayarak, temizliğimize hassasiyet göstererek tedbirlerin etkinliği artırmamız şarttır.

Şayet bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak, gönüllü karantina şartlarına riayet etmeliyiz. Yani evimizden çıkmayacağız. Şu anda ABD'nin geldiği durum ortada. Öyleyse bizler, Türkiye olarak bulunduğumuz konumu çok daha ileri bir dereceye taşımamız lazım. Bu süreci en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Rehavete ve paniğe kapılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tedbirden biraz daha uzaklaştıracaktır. Lütfen evde kalalım kurumlarımızın açıkladığı tedbirleri hassasiyetle uygulayalım. Şunu unutmayalım, yarın elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış evet bizimdir. 

Haberin öncesi...

Bakan Soylu Yeni Yasakları Açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Coronavirüs nedeniyle alınan yeni yasakları açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle alınacak yasakları katıldığı bir televizyon programında açıkladı.

Bakanın açıklamasında şunlar belirtildi:

"*İlk kez Rize'de alınan karar değil. Türkiye'de belde ve köy olarak 12. karar. Bazı köylerde veya beldelerde bulaşıcı riski çok olunca bu kararı alabiliyorlar . Rize'de 5 ayrı noktada alınan tedbirin amacı bir ölüm vakası var ve 65 yaş üstü çok vatandaşımız var.

*211 bin 670 iş yeri kapandı. Bin 448 adli ve idari işlem yaptık. 

*Yüzde seksen hayat durmuş durumda. Kapanmayan ticarethaneler hareketli. Güvenlik, sağlık ve temel tedarik zincirleri hareketli durumda. Bütün bunları takip ediyoruz. Bunları her sabah 09.00 itibarıyla bir önceki günün raporlarını alıyoruz. Örneğin toplu taşıma, bizim çağrılarımız.

*18 büyükşehir belediyesinden seri izlemeye çalışıyoruz. Günde 10 milyonu aşkın kişi toplu taşıma kullanırken şu anda 1 milyon 800 bin kişi kullanıyor.

*Şehirlerarası otobüs yolcularında yüzde doksan azalma var; sefer sayısında yüzde yetmiş sekiz düşüş var.

*Kamu düzenin devam etmesi, sağlık sisteminin hayatta kalması, sosyal izolasyon ve tedarik zincirinin kırılmaması parametreleri üzerinden devam ediyoruz. 

*Sokağa çıkma yasağına gerek yok demem. Bulaşıcılığın hangi ölçekte ve nasıl yayılacağı konusunda bugünden bir şey söyleyebilmek sadece tahmindir.  

*65 yaş üzerine sınırlama koyduk mesela, kimsesizse yalnızsa ona ait de çözümler ürettik. "Ne yaparsanız yapın "demiyoruz. Sosyal devletin bütün unsurlarını ortaya koymaya çalışıyoruz. 

*65 yaş üzeri 405 bin 705 vatandaşımıza elimizi uzatmaya çalıştık. 

*Bizim insanımız titizdir, devlete karşı mahçup olmak istemez. Mağduriyet yaratmamak için her adımı titiz atmaya çalışıyoruz, mesela araç muayenelerini erteledik son genelgeyle... 

*Fahiş fiyat, stokçuluk, fırsatçılık vatandaşlarımız bunları görünce bildirsinler; acımamız yok. Vatandaşımızı bu dönemde istismar edene acımayacağımızı bilsinler. Yaklaşık 217 ürüne satışı yapan yere işlem yaptık. Sadece gıda ve tıbbi malzeme değil, bu konuda fahiş fiyat, stok ortaya koyan birçok yer. Önümüzdeki günlerde el koymaları paylaşacağız.  

*Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki 5bin 800 mülteciyi oradan aldık. 9 vilayete götürdük. Bulaş riski geçtiği zaman kim Pazarkule'ye gitmek isterse yine hayır demeyiz.

*Umreden dönenler şu anda 19 bin 220. Türkiye içinde aldık bunları, hiçbir eksiklerini bırakmadık. 5 yıldızlı otelde nasıl hizmet görüyorlarsa öyle hizmet görecekler.

*Özellikle toplu taşımalar ve şehir içindeki hareketlilikten çıkardığımız rakamlar. Özellikle İstanbul'dan büyüklerimiz memleketlerine gidiyorlar. Buna ait bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. Büyük ihtimalle otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz. Orada bir otorite kuruyoruz şimdi. İzne bağlı olmadan, zorunlu sebep olmadan sefer yaptırmayacağız. 

*Birçok şehirde girişlerde sağlık taraması yapılıyor girişlerde, yaygınlaştırmaya çalıştırıyoruz bunu da. Bizim derdimiz sosyal izolasyonun diğer üç parametreyi ayakta tutmak kaydıyla sağlamak.

*Sağlık Bakanlığımızın böyle bir tasarrufu var. Açıklayanlar da var açıklamayanlar da var. Bu bizim bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Nereye ne şekilde gittiğini takip ediyor, onun üzerinde yürütmeye çalışıyoruz.”

İlgili haber...

Vaka Sayısı 5698’e, Ölü Sayısı 92’ye Çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldığını söyleyen Koca, toplamda yapılan Covid-19 testi sayısının 47 bin 823 olduğunu söyledi.

Bugün 2 bin 69 pozitif vaka daha tespit edildiği bilgisini veren Koca, toplam vaka sayısının 5 bin 698 olduğunu söyledi.

Bakan Koca, bugün 17 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 92’ye çıktığını belirtti ve ekledi:

“Tedavisi devam eden hastalarımızdan 344 kişi yoğun bakımdadır. 241 tanesi entübe durumdadır. 42 hastamız ise iyileşerek taburcu edildi.”

Türkiye’de açıklanan günlük vaka ve ölümler

  • 11 Mart: 1 vaka
  • 13 Mart: 3 vaka
  • 14 Mart: 6 vaka
  • 15 Mart: 18 vaka
  • 16 Mart: 29 vaka
  • 17 Mart: 51 vaka, 1 ölüm
  • 18 Mart: 93 vaka, 1 ölüm
  • 19 Mart: 168 vaka, 2 ölüm
  • 20 Mart: 311 vaka, 5 ölüm
  • 21 Mart: 277 vaka, 12 ölüm
  • 22 Mart: 289 vaka, 9 ölüm
  • 23 Mart: 293 vaka, 7 ölüm
  • 24 Mart: 343 vaka, 7 ölüm
  • 25 Mart: 561 vaka, 15 ölüm
  • 26 Mart: 1196 vaka, 16 ölüm
  • 27 Mart: 2069 vaka, 17 ölüm

“Veriler Bakanlığın sayfasından paylaşılacak”

Koca, bundan sonra Covid-19 verilerinin Sağlık Bakanlığı’nın internet sayfasından her akşam açıklanacağını belirtti:

“Önceki basın toplantımızda bahsetmiştim, hastalığa dair verileri kurumsal internet sayfamızda yayınlayacağız. Bugün itibariyle internet ortamında güncellenerek her akşam açıklanmış olacak.”

Koca, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Hasta sayısının 90 bine yaklaştığı ülkeler var”

"10 Mart'tan bu yana Türkiye'de hayat değişti. Kaybın binlerle ifade edildiği, hasta sayısının 90 bine yaklaştığı ülkeler var. Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyini yaptı, küresel soruna karşı ulusal mücadelesini verme yolunu seçti, sıkı tedbirlerini aldı. Önceki tedbirler, şimdi sadece bir avantaj.

"Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirebilecek bir yayılma kabiliyetine sahip. Virüsten uzaktan kalmanın yolu hayatımızda bir değişikliğe gitmek. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit. Şartları sağlayıp onlara uymak zorundayız.

“Sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanması en önemli konu”

“Hastalığı bulunduğu sınırlan içinde tecrit edelim. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir, buna göre düzenlemelidir. İnsanlar bunun için daha az karşılaşmalıdır.

“Sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanması en önemli konu olmuştur. Virüsün yayılımını önlemek, virüsün yayıldığı yerleri sınırlandırmak. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belki de şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir.

“Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Hastalığın önünü keseceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza yeni kararları arz ettim.”

“İl-il veri açıklamayı cumhurbaşkanımız değerlendiriyor, benim bilgi vermem doğru değil”

Bakan Koca, Covid-19 vakalarıyla ilgili il-il veri açıklanıp açıklanmayacağı yönündeki bir soruya şu cevabı verdi:

“Bir bölgenin salgını taşıdığı, bazılarının taşımadığı, bir bölgeden başka bölgeye geçişin daha fazla olmaması için açıklamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız bu konuyu değerlendirmektedir.

“Daha fazla vakanın görüldüğü iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de Cumhurbaşkanımıza sunmuş bulunuyoruz. Benim bilgi vermem doğru değil.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.