1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. CHP'de 'Değişim' Tartışmaları
CHP'de 'Değişim' Tartışmaları

CHP'de 'Değişim' Tartışmaları

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından 'değişim' tartışmalarının gölgesinde kurultaya gidiyor.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilgi ve 'değişim' tartışmalarının gölgesinde kurultaya gidiyor.

4-5 Kasım’da yapılacak olan 38. CHP Olağan Kurultayı öncesi İlhan Cihaner, Örsan Öymen, Özgür Özel ve Ünal Karahasan Genel Başkanlık için aday adaylığını açıkladı. “Ben çıkıp ‘adayım’ demem” diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun, delegeler tarafından yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.

BİA'nın özel haberine göre; 4-5 Kasım’da yapılacak 38. CHP Olağan Kurultayı’nda ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak.

Büyük kurultayda mevcut Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, CHP'li milletvekilleri ve il kongrelerinde seçilen delegeler yeni genel başkan ve parti yönetimi için oy kullanacak.

Toplam 1366 kurultay delegesi bulunan CHP'de, Genel Başkanlık yarışında Ankara, İstanbul ve İzmir delege sayısı bakımından belirleyici olacak.

17 Ekim itibariyle CHP’nin 81 ildeki kongre süreçleri tamamlandı. Böylece kongre takvimi çerçevesinde 81 il başkanının yanı sıra 1366 kurultay delegesi de belirlenmiş oldu.

Öte yandan CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın ana sloganı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” olarak belirlendi.

GENEL BAŞKAN ADAY ADAYLARI KİMLER?

Şimdiye kadar CHP’den dört isim Genel Başkanlık için aday adaylığını açıkladı.

‘Değişimciler’ olarak bilinen kanatta yer alan CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel, 15 Eylül’de aday adaylığını açıkladı.

Aynı gün aday adaylığını açıklayan Örsan K. Öymen ise hem Genel Merkez’e hem de ‘Değişimciler’e karşı bir pozisyon aldı, “Partinin ilkelerine sahip çıkmak ve özüne dönmesini sağlamak amacıyla” aday adayı olduğunu belirtti.

CHP'nin sol kanadında yer alan ve partinin ana hattının da bu doğrultuda olması gerektiğini savunan “Gelecek İçin Biz” grubunun kurucularından İlhan Cihaner, genel başkanlık için aday adaylığını açıklayan bir diğer isim oldu.

2011 ve 2015’te CHP’den milletvekili aday adayı olan Ünal Karahasan da 27 Eylül’de yaptığı açıklama ile genel başkanlık için aday adaylığını duyurdu.

CHP tüzüğüne göre, Genel Başkan adayı olmak için üye tamsayısının en az yüzde 5’inin yazılı önerisi gerekiyor.

Bu durumdan hareketle, Kemal Kılıçdaroğlu, daha önceki kurultaylarda delegelerin kendisini aday gösterdiğini hatırlatarak, “Ben çıkıp ‘adayım’ demem” ve “Örgüt aday gösterirse aday olurum” dedi. Kılıçdaroğlu'nun delegeler tarafından yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.

DİVAN BAŞKANLIĞI GÖREVİ İMAMOĞLU’NUN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Ekim’de Ankara’da görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Divan Başkanlığı teklifinde bulundu.

İmamoğlu bu teklifi kabul ederken, 27 Ekim’de Özgür Özel’le ikili bir görüşme gerçekleştirdi ve aynı gün “Sayın Özgür Özel ile tariflediğimiz yol yürüyüş biçiminde de aynı noktadayım” açıklamasında bulundu.

CHP İSTANBUL’DAN ÖZGÜR ÖZEL'E DESTEK 

196 kurultay delegesiyle kritik önemde bulunan İstanbul’da, 8 Ekim’deki il kongresinin ‘Değişimciler’ kanadı kazandı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, 31 Ekim’de Özgür Özel’e desteğini açıklayarak, “İstanbul'da 196 seçilmiş kurultay delegesinin 185'i genel başkan adayı olarak Sayın Özgür Özel'e imza vermiştir” dedi.

95 CHP’Lİ VEKİLDEN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK

CHP TBMM Grubu'nun 130 milletvekilinden 95'i, 1 Kasım’da Meclis'te düzenledikleri basın toplantısıyla Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

KASIM SONUNDA TÜZÜK KURULTAYI VAR

Öte yandan CHP'nin yeni tüzük ve parti programı yazımı ise sürüyor. CHP'de 38. Olağan Kurultay'dan iki hafta sonra da tüzük kurultayı yapılması bekleniyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, tüzük kurultayında, parti tüzüğünün çağdaş hale getirilmesine yönelik değişiklikler ele alınacak. Bu kapsamda, Avrupa'daki sol partilerin tüzükleri mercek altına alındı.

Bunun yanında, Türkiye'deki diğer partilerin tüzükleri de inceleniyor. Yeni tüzükte milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, milletvekillerine dönem sınırı getirilmesi, 60 olan PM üyesi sayısının artırılması gibi değişiklikler bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler