1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Maltepe'de Sayım Bitmiyor!
Cemoya Suç İşlemeye Teşvik DAVASI

'Cemo'ya Suç İşlemeye Teşvik DAVASI

22 yıllık şarkı Cemo'nun, 'terör suçu işlemeye teşvik ettiği' ileri sürülerek Grup Yorum üyeleri 'örgüt üyesi' olmakla suçlandı.

A+A-

22 yıllık şarkı Cemo'nun, "terör suçu işlemeye teşvik ettiği" ileri sürülerek Grup Yorum üyeleri "örgüt üyesi" olmakla suçlandı.

Grup Yorum'un 1989'da çıkardığı "Gün Gelir/Cemo" albümündeki Cemo isimli şarkı, "terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde suç işlemeye alelen teşvik etmekle" suçlanarak iddianameye girdi. Grup Yorum da iddianamede, "örgüte üye kazandırmaya çalışmakla" suçlandı.

Grup Yorum şarkıyı, Taksim meydanındaki 1 Mayıs mitinginde de söylemişti.

İstanbul Okmeydanı'ndaki İdil Kültür Merkezi, Haklar ve Özgürlükler Derneği ile Gençlik Dernekleri Federasyonu, Gazi Mahallesi, Nurtepe ve Sarıgazi'ye 10 Mayıs'ta yapılan baskınlarda Grup Yorum üyeleri Ali Aracı, Caner Bozkurt ve Ali Papur'un da aralarında bulunduğu 46 kişi gözaltına alınmıştı.

Operasyon sırasında Haklar ve Özgürlükler Derneği'nde olan Ferhat Gerçek ve İrfan Yılmaz, engelli olmalarına rağmen dayak ve kötü muameleye maruz kalmış, Grup Yorum üyeleri de darp edilmişti.

Delil: Kırmızı fular

Baskınlarda bulunan müzik CD'leri, kitaplar, pankartlar, dergiler, indirimli İETT kartları ve bir adet kırmızı fular delil gösterilerek 29 kişiye Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 2. ve 5. maddeleri uyarınca, "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olmak" suçundan dava açıldı.

Altı kişinin tutuklu yargılandığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Göktürk'çe hazırlanan iddianamesinde, Grup Yorum hakkında şu ifadeler yer aldı:

"Grup Yorum, 5 Eylül 2009 tarihindeki Harbiye konserinde söylediği Cemo türküsünde yer alan 'Cemo ovaya inende, alnında yıldızlı bere elinde mavzeriyle çıkıp Dersim dağlarında türkü söylemek var ya' gibi terör örgütünün faaliyetleri çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik eden, işlenmiş olan suçları ve suçluları öven nitelikte sözleri olan şarkılar besteler ve grup örgüt üyelerinden oluşur."

"Tutuklu yakınlarına yardım ediyorlar"

Ayrıca, Avukat Behiç Aşçı'nın başkanlığını yaptığı Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği'nin (TAYAD) "tutuklu yakınlarını görüş günlerinde cezaevine götürmek, Türkiye genelinde tutuklulara destek vermek, duruşmalara katılmak, basın açıklaması düzenlemek ve 1 Mayıs mitingine katılmak" gibi faaliyetleri de iddianameye konu oldu.

TAYAD üyesi tutuklu ve hükümlü yakınlarının duruşmalara katılması da "mahkeme heyetine baskı kurma amaçlı" olarak nitelendi.

12 Ekim'de "Parasız eğitim" pankartı açtığı için gözaltına alındıktan sonra polislerce "Amcan gibi seni de kaybederiz" diyerek tehdit edildiğini söyleyen üniversite öğrencisi Eser Morsümbül de yargılananalar arasında. Eser'in amcası Hüseyin Morsümbül, 12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alınmış, kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.