1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İtalya’da Rahiplerin ’Pedofili’ Skandalı
Bolivya’nın Geçici Başkanı Belli Oldu

Bolivya’nın Geçici Başkanı Belli Oldu

İstifa eden eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in siyasi sığınma talebiyle Meksika'ya gitmesinin ardından geçici devlet başkanlığı görevini Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez üstlendi.

A+A-

Protestoların ardından, ordunun baskısıyla istifa eden eski Devlet Başkanı Evo Morales'in siyasi sığınmacı olarak Meksika'ya gitmesinin ardından ülkeyi seçime götürecek geçiş hükümeti için çalışmalar başladı.

Geçici devlet başkanlığı görevini Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez üstlendi. Anez, başkent La Paz'daki Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi'nde (ALP) bir basın açıklaması yaptı.

"Halkın yeni bir devlet başkanı" istediğini söyleyen Anez, ellerinde ülkenin 22 Ocak'ta yeni bir devlet başkanına sahip olması için bir takvim planlandığını söyledi.

"Elimden geleni yapacağım"

Seçimlere gidilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıklayan Anez, ALP'de büyük çoğunluğa sahip iktidar partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) milletvekilleri ve senatörlerinin oturuma katılması için güvenlik garantisi verdiklerini duyurdu.

Morales Meksika'dan çağrı yaptı

Meksika'nın yaptığı iltica teklifini ikinci seferde kabul eden Evo Morales isee ülkedeki şiddetin durması için çağrıda bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Morales, "Büyük bir saygı ve muhabbetle halkımdan barışı korumalarını ve hukuk devletini yerle bir etmek isteyen grupların kurduğu şiddet tuzağına düşmemelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bu noktaya gelene kadar neler oldu?

Ülkede 20 Ekim'de düzenlenen ve Morales'in yüzde 47,8 ile kazandığı seçimlerde, muhalefet "hile" yapıldığı iddiasıyla halkı sokağa çağırmıştı.

Bolivya geneline yayılan ve üç kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.

Morales, Amerikan Devletleri Örgütünün denetlediği ve süreçte bazı düzensizliklerin olduğunu belirttiği seçimlerin ve seçimleri düzenlemekten sorumlu Yüksek Seçim Mahkemesinin yenileneceğini duyurmuştu.

Seçimlerin yenilenmesi için günlerdir gösteriler düzenleme çağrısı yapan seçimlerin mağlubu Carlos Mesa ise bunu kabul etmemiş ve Morales'in katılmadığı seçimler yapılana kadar destekçilerine sokak gösterilerine devam etme çağrısında bulunmuştu.

Bolivya'nın 10 Kasım'da istifaya zorlanan lideri Evo Morales, 11 Kasım'da Meksika'dan gelen sığınma teklifini kabul ederek ülkesinden ayrıldı.

Bolivya’nın Geçici Devlet Başkanı Belli Oldu

Bolivya’nın Geçici Devlet Başkanı Belli Oldu

Bolivya’nın Geçici Devlet Başkanı Belli Oldu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler