1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!
Bolivya’da Evo Morales İstifa Etti

Bolivya’da Evo Morales İstifa Etti

Evo Morales, asker ve polisin tehditvari istifa çağrılarına daha fazla dayanamadı. Bolivya Devlet Başkanlığı görevinden istifa etti.

A+A-

Evo Morales, asker ve polisin tehditvari istifa çağrılarına daha fazla dayanamadı. Bolivya Devlet Başkanlığı görevinden istifa etti. Morales'in istifasını takiben Başkan Yardımcısı Alvaro Marcelo Garca Linera da istifasını sundu. Morales, istifa konuşmasında, ülkedeki kargaşa ve huzursuzluğun Pazar akşamından itibaren sona ereceğini umduğunu dile getirdi.

Devlet televizyonunda canlı yayına çıkan Morales, "savaşım devam edecek. Ama barışı güvence altına almaya çalışmak zorundayım. Bolivyalıların birbirleriyle kavga ettiklerini görmek beni incitiyor. Bu ve diğer nedenlerden dolayı istifa mektubumu Yasama Meclisine gönderiyorum. Umarım kargaşa bu andan itibaren sona erer" sözlerini kullandı. Morales'in istifasının hemen ardından sokaklara inen halk sevinç gösterilerinde bulunuyor.

Bu arada bazı yerel kaynaklar istifa eden Bolivya Devlet Bakanı Evo Morales'in Arjantin'den sığınma talep ettiğini iddia etti. Başkanlık uçağının kendisini Buenos Aires'e götürmek için havalimanında beklediğini gündeme getirdi. Bu bilgiler ise henüz doğrulanmadı.

Morales'in bu açıklaması birkaç saat önce Silahlı Kuvvetler Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, "Silahlı Kuvvetler olarak Bolivya'daki barışın devamı için Devlet Başkanı Evo Morales'e istifa etmesini tavsiye ediyoruz. Kendisi istifa etmeyecek olursa, kardeşler arasında kan dökülemesinden ve ailelerin üzülmesinden sorumlu olacaktır" dedi. Kaliman'ın bu açıklamasında yanında üniformasıyla polis şefi Vladimir Yuri Calderon'un da yer alması dikkat çekti. Bolivya'da bir süredir polisler de gösterilerde yer alıyordu.

20 Ekim'de yapılan seçimlerin ardından Bolivya'da şiddet olayları durulmuyor. Bu olaylar sırasında 3 kişi öldü. 139 kişi yaralandı. 300'den fazla kişi de tutuklandı. Olaylar sürecinde iki kez Morales kendisine darbe yapıldığını iddia ederek yandaşlarını darbeyi engellemek için sokağa davet etti. Genel Kurmay Başkanı Kaliman ise asla halkla karşı karşıya gelmeyeceklerini belirterek Morales'e rest çekti.

Haberin öncesi

Bolivya’da Kriz

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 20 Ekim'de yapılan genel seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle yeni seçim kararı aldığını açıkladı.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) 20 Ekim'de Bolivya'da yapılan seçimlerde usulsüzlükler olduğu yönünde ön rapor açıkladı. OAS'ın seçimlerin iptal edilmesini tavsiye etmesi üzerine ülkenin Devlet Başkanı Evo Morales seçimlerin yenileneceğini açıkladı. Morales sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TSE (Yüksek Seçim Mahkemesi) üyelerini yenilemeye ve yeni genel seçim yapmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

Yüksek Seçim Mahkemesinin yenilenmesinin önümüzdeki birkaç saat içinde gerçekleşeceğini açıklayan Morales, bütün Bolivyalılar arasında barış içinde bir arada yaşamayı garanti altına almak istediğini söyledi.

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen seçimleri mevcut Devlet Başkanı Evo Morales yüzde 47,8 ile ilk turda kazanmış, rakibi olan eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ise yüzde 36,51 oy oranı ile seçimleri kaybetmişti. Mesa ve destekçileri seçimin hileli olduğunun iddia ederek protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı. Protestolarda meydana gelen şiddet olaylarında en az 3 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 300 kişi de yaralanmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler