1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 10 Yaşında Kız Servis KULLANDI
Berkin Elvan Mezarı Başında Anıldı

Berkin Elvan Mezarı Başında Anıldı

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün altıncı yılında mezarı başında anıldı.

A+A-

İstanbul Okmeydanı'nda 16 Haziran 2013'te vurulduktan sonra 269 gün hayat mücadelesi veren ve 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölüm yıl dönümünde Şişli Feriköy'deki mezarı başında sevenleri tarafından anıldı. 

PolitiKARS'ın bianet ve JinNews’ten derlediği habere göre, Anmaya Berkin'in annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan ile ailesinin yanı sıra ailenin avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kafancıoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile çok sayıda kişi katıldı.

 "Annen isyan edecek bugün"

Anmanın yapıldığı mezarlığı ablukaya alan polis, anmaya katılanların üzerini aradı.

Berkin Elvan'ın mezar taşına başını yaslayan Gülsüm Elvan "Çocuğum, bugün ağlamayacak annen. Bugün ağlama günü değil. Annen isyan edecek bugün. Sana ve adalete açım" dedi.

'Hukuksuzluk hala devam ediyor'

Anmada konuşan Sami Elvan, ülkede adaletsizliğin ve zulmün devam ettiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Berkin ve kaybedilen tüm çocuklar ülkenin barışı, demokrasisi, kardeşliği ve özgürlüğü adına önemli bir simgesi. Geçmişte yaşadığımız hukuksuzluklar bugün hala devam ediyor. Grup Yorum üyelerini gözaltına almak, darp etmek ne anlam ifade ediyor? Biz adalete aç bir aileyiz. Bu ülkede bizler gibi binlerce aile var.

"Umudumuzu yüksek tutmamız ve mahkemelere sahip çıkmamız lazım. Benim çocuğum şu an neden burada? 18 Mart'ta duruşmamız var. O mahkemeden bir şey beklemiyorum ama desteğinizle, azmimizle çocuklarımıza ve insanlarımıza emsal olması için desteğe ihtiyaç var. O katilin alacağı ceza toplumu ilgilendiriyor. Ona şunu söylemek istiyorum. Evine götürdüğün ekmek kanlı ekmek.”

"18 Mart'ta duruşmaya katılalım"

Ardından konuşan Gülsüm Elvan da Grup Yorum’un sürdürdüğü ölüm orucunu anımsatarak, şöyle dedi:

"Yine barbarlıklarını dayatıyorlar. Ancak aslında kendi güçsüzlüklerini ortaya koydular. Onlar yalnızca sanatlarını yapmak istiyorlar, başka bir şey değil. Biz elimizden aldıkları evlatlarımıza ve adalete açız. Hep birlikte omuz omuza 18 Mart'ta duruşmaya katılalım.”

Anmada konuşan avukat Can Atalay ile Çiğdem Akbulut ise Berkin'in faillerinin yargılandığı 18 Mart'ta Çağlayan'da görülecek davanın önemine değinerek katılım çağrısında bulundu.

berkin-elvan-002.jpg

Ne olmuştu?

İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü.

269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti.

Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu.

Savcı İsa Dalgıç'ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi.

Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması istendi.

İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti: “Müebbet gerektiren kasten öldürme yerine olası kast ile yargılandığında, polis mahkum olsa dahi ceza 20 yıla kadar düşüyor. Oysa sadece kamera görüntüleri bile kasten öldürmeye dava açmak için yeterliydi.”

Dava halen devam ediyor. Davanın bir sonraki duruşması 18 mart 2020'de görülecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.