1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İdil Esnafı Öldürülen Kuyumcu İçin Yürüdü
Ölümünün 10'uncu Yılı… Berkin Elvan Mezarı Başında Anıldı

Ölümünün 10'uncu Yılı… Berkin Elvan Mezarı Başında Anıldı

Gezi eylemleri sırasında, Okmeydanı'nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan ölümünün 10'uncu yılında anıldı. 

A+A-

 

Gezi eylemleri sırasında, Okmeydanı'nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan ölümünün 10'uncu yılında anıldı. 

Gezi eylemleri sırasında, Okmeydanı'nda kafasından gaz fişeğiyle vurulan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014 tarihinde 15 yaşındayken hayatını kaybeden Berkin Elvan, öldürülmesinin 10'uncu yılında mezarı başında anıldı.

10 YIL 'ADALET' DEDİK OLMADI

Feriköy Mezarlığı'nda düzenlenen anma törenine DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni ve Cumartesi Anneleri de katıldı. Anmada konuşan anne Gülsüm Elvan, “Onu koklamayalı 10 yıl oldu. Ona sarılmayalı, onunla konuşmayalı tam 10 yıl oldu. 10 yıl adalet adalet dedik olmadı. Katillere sesleniyorum. Çocuklarını öperken, sarılırken benim çocuğumu hatırlasınlar. Acımız katlanıyor. Öfkemiz katlanıyor” dedi.

Baba Sami Elvan ise şunları söyledi: “Bugün bizim yaşadığımız bu adaletsizliği yarın onların yaşamasını diliyorum. Onların çocuklarının yaşamasını diliyorum. Adalete ne kadar ihtiyaç olduğunu herkesin görmelerini bekliyorum.”

ANISI HEP UMUT OLSUN

Gezi Davası'ndan tutuklu, milletvekili düşürülen Can Atalay, Berkin Elvan anması için mektup gönderdi.

“14 yaşında bir çocuğu, delikanlılığa adım atan bir fidanı evine iki adım mesafede vurdular” mesajı gönderen Atalay, şu ifadeleri kullandı: “O fidanın acısı başka acılar çağırmasın dedi ailesi ama adalet istemekten bir adım da geri durmadı. Vurulması üzerinden 11, sonsuzluğa uğurlamamızın üzerinden 10 yıl geçti. Anısı, acıların acıları çağırmadığı, eşitliğin, özgürlüğün, kardeşliğin ve adaletin hüküm sürdüğü bir memlekette yaşasın. Anısı hep umut olsun."

‘KATİLLER SOKAKTA DOLAŞIYOR’

Düzenlenen anmaya Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz da katıldı. Korkmaz, “Adaleti sağlayamadık. Katilleri dışarıda sokakta dolaşıyor. Canımız çok yanıyor. Acımızla birlikte öfkemiz de büyüyor. İnşallah o adalet bir gün yerini bulacak. Her ne kadar umutsuz olsak da umut edelim" dedi.

‘ANNE DİYE BAĞIRMASIYLA UMUT OLDU’

Konuşmaların ardından Berkin Elvan’ın ablası Gamze Özge Elvan, yazılı açıklamayı okudu. Okumakta güçlük çeken Elvan, şunları söyledi, “Bu bir basın açıklaması değil bu bir haykırış. Şimdi yaşayamadıklarımızı anlatmanın vakti. Berkin’imiz, oğlumuz, canımızın bizden koparılmasının 10’uncu yılı. Giyilemeyen mezuniyet giysisi 10 yıldır askıda. Çekemediği şutlar, dans edemediği sahneler, giremediği sınavlar ve çalamadığı ıslıklar 10 yıllık bir dağ. Mutfak masasında yeri sabit tabağı boş sandalyesi boş. Telefonu çalışıyor ama çalmadı. Odası dağılmıyor. Sakalı yakışacak mıydı bilmiyoruz, bıyıkları terlememişti çünkü. Ağız dolusu bir gülüş eksik kaldı. Mahcup mahcup ama ışıl ışıl bakan gözleri. Artık kokusu sadece ama sadece burnumuzda tütüyor. Caddeler bomboş kaldı. Onun yürümek bilmediği koştuğu o daracık sokaklar. Sayısız keşkelerin, donakalan hayallerin, dinmeyen hasretin, sönmeyen yangının 10’uncu yılı. Bedeni küçücük kaldı bir sabah ansızın polis kurşunuyla vurulduktan sonra. Dokuz ay boyunca direndi. Umut oldu bize. Yoğun bakımda gözlerini oynatmasıyla, elini ufacık kıpırdatmasıyla, bilinci yerinde değilken ‘anne’ diye bağırmasıyla umut oldu bize. Tutunmaya çalıştı hayata ama olmadı. Berkin’in adı sokaklarda, meydanlarda, sloganlarda, yokluğu 10’uncu yılında. Onsuzluğun 10 senesi”

‘BERKİN ELVAN ÖLÜMSÜZDÜR’

Açıklama sırasında anne Gülsüm Elvan ayakta durmaktan güçlük çekti. Anmada bulunanlar Elvan’ı mezarın başından uzaklaştırarak sakinleştirmeye çalıştı. Bu sırada sık sık ‘Berkin Elvan ölümsüzdür’ sloganları atıldı.

Ne olmuştu? / Berkin Elvan 16 Haziran 2013 tarihindeki Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaralanmıştı. 269 gün boyunca komada kalan 15 yaşındaki Elvan, tedavi sürecinde 16 kiloya kadar düşmüştü. Elvan, 11 Mart 2014'te tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.

Elvan'ın ölümünün ardından Okmeydanı cemevinde binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni düzenlendi. Elvan'ın cenazesi, yaklaşık beş saatlik bir yürüyüşün ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde Elvan'ın ölümü için aynı saatlerde yürüyüş düzenlendi. Elvan'ın ailesi çocuklarının gösterilere katılmadığını olayın ekmek almaya giderken yaşandığını söylemişlerdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.