1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Kuruldu
Batman'da Darbelere Karşı Ortak Miting

Batman'da Darbelere Karşı Ortak Miting

HDP, DTK, DBP, KJA Batman’da darbelere karşı ortak miting düzenledi. Mitingde Hatip Dicle, İdris Baluken ve Sebahat Tuncel konuştu.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Kongresi (KJA) öncülüğünde Batman’da darbe girişimine karşı miting düzenledi.

DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, HDP İmralı Heyeti’nden İdris Baluken ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in konuşmacı olarak katıldığı mitingde “Her türlü darbeye karşı radikal demokrasi” mesajı verildi.

Yüksekova Haber’de yer alan bilgilere göre, konuşmalarda şu ifadelere yer verildi:

Dicle: 1922 Kürdistan özerklik yasası onaylandı

“Kürt halkı 15 Temmuz darbe girişimine asla onay vermedi, bundan sonra da vermeyecek.

“Türkiye Avrupa Birliği’ni müzakere ediyor, G-20 üyesi ama darbelerden kurtulamamış.

“Bunun ana sebebi şudur: Türkiye kuruluş sürecinde içerisinde Kürtler, Türkler ittifak yapıp ülkeyi savundular. 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal, Kürtlerin bu direnişini gördü ve Erzurum kongresini yaptı.

“Bunun üzerine Meclis’e tüm haklar getirildi. Hatta parlamento, Mustafa Kemal o dönemki konuşmalarında ‘Türk ve Kürtler eşittir’ diyordu. TBMM bu ruhla oluştu. 1921 Anayasası ‘Türkiye halkı’ kavramı kullanıyor, tüm toplumu kucaklıyordu.

“1921 Anayasanın daha önemli bir önemi idari özerkliği vardı. Bunu resmi tarih yazmaz. 22 Şubat 1922 Kürdistan özerklik yasası bile onaylandı.

“Ama gelin görün ki, Lozan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra tüm bu birleştirici ruh yok edilerek, başta Kürtler olmak üzere Türkleştirmeye yöneldi. İşte darbelerin ilk kaynağı budur.

“Halen bu anayasa tek tipçi ruhu taşıyor. İşte darbeleri doğuran budur. Eğer Türkiye bundan sonrada bu inkarcı, tek tipçi otoriter cumhuriyetten kurtulamazsa bu darbeler de bitmez. Bunun çaresi demokrasidir.

Baluken: Diktatörün peşinde saf tutuyorlar

“Biz trilyon liralarla miting yapmıyoruz. Şöyle bir kameradan bakıp Batmanı izlesinler. Hani, o tekleyen partiler var ya, bunlar bugüne kadar ‘tek devlet’, ‘tek millet’ diyorlar, şimdi bir diktatörün peşindeler saf tutuyorlar. Ama birbirlerinden farklı değiller.

“Bunlar, öyle yeni bir araya gelmiş değiller. Biz biliyoruz Kürdistan’da yürütülen savaşla bu partiler bir aradaydı.

“Darbe girişimi ardından, Tayip Erdoğan bir darbeden çıkmış edasıyla ‘kahraman’ ilan ediliyor. İnsaf.

“Tayip Erdoğan’ın bir yıldır, saraydan darbe yaptığını söylüyoruz. Darbe yapan bir kişi darbe karşıtı olamaz.”

Tuncel: Krizi derinleştirirsiniz

“Milli cephe oluşturanlar, bu ülkede darbelere zemin sürenlerdir. Kürt halkını yok sayanlardır.

“İşte biz buradan bir kez daha diyoruz; bu yoldan devam ederseniz, Türkiye’nin krizini derinleştirirsiniz.”

“DBP olarak, Kürt özgürlük mücadelesini yükseltmek için buradayız. Kürdistan’da barış yoksa Türkiye’de de barış yoktur.

“Yeni bir Türkiye inşa etmek Kürtleri yok saymakla mümkün değildir. Yapılması gereken tek şey Kürt halkının özgürlüğü ve Kürt halkı önderini özgürlüğüne kavuşturmaktadır.

“Kürt halkına faşizmi dayatanlar bilsin ki Kürt halkı direnerek bunu yapmıştır. İşte Minbiç özgürlüğün kavuşuyor. İşte Kobane. İşte Kürdistan’ı özgürlüğe kavuşturma zamanıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.