1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. ‘Dağ Kayağı’nın Adresi: Palandöken
Ardahan’da Konuşan Bakırhan’dan Muhalefete ‘İşbirliği’ Çağrısı

Ardahan’da Konuşan Bakırhan’dan Muhalefete ‘İşbirliği’ Çağrısı

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ardahan'dan muhalefete işbirliği çağrısı yaparak; ‘Bu ülkenin barışa ve Kürt karşıtı ittifakın dağılmasına ihtiyacı var’ dedi. 

A+A-

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ardahan'dan muhalefete işbirliği çağrısı yaparak; ‘Bu ülkenin barışa ve Kürt karşıtı ittifakın dağılmasına ihtiyacı var’ dedi. 

Ardahan’da konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, başlatılan 50+1 tartışmaları ile Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için bir usul arandığını söyledi. Muhalefete de seslenen Bakırhan, “Bu ülkenin barışa ve Kürt karşıtı ittifakın dağılmasına ihtiyacı var” diyerek, yerel seçimlerde işbirliği yapmaya davet etti.

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın Serhat bölgesini kapsayan 4’üncü günlük ziyaret programını son durağı Ardahan oldu.

Sabah saatlerinde Kars’tan yola çıkan Bakırhan, Hasköy’de kalabalık bir konvoy tarafından karşılandı. Bakırhan, buradaki karşılamanın ardından kent merkezinde yer alan Dursun Akçam Kültür Merkezi’nde düzenlenen halk buluşmasına katıldı.

Bakırhan, burada yaptığı konuşmada Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki Eti Bakır madeninde yaşanan göçükte 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 2 işçinin ise yaralandığını hatırlatarak, yaşamlarını yitirenlerin ailelere başsağlığı dileklerinde bulunarak sözlerine başladı.

Yaşananın bir kaza değil, katliam olduğunu ifade eden Bakırhan, “Bu katliamların olmaması için devlet yetkililerini ve firmaları uyarmak istiyoruz. Rant ve kazanç elde ediyorsunuz ama yeterli önlemleri almıyorsunuz. Bu önlemleri alıncaya kadar bu işlerin takipçisi olacağız. Bu maden faciasında hayatını yitiren emekçileri anıyor yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

‘BİZ AKİFLERİN MAZLUMLARIN YOLDAŞIYIZ’

Sürekli olumsuzluklar ve baskıları anlatmak durumda kaldıklarını dile getiren Bakırhan, partilerinin Van Milletvekili Sinan Çiftyürek’e yönelik silahlı tehdit ile ilgili şunları söyledi: “Bu devlet bir türlü akıllanmıyor. Devlet ya da ona bağlı paramiliter güçler karanlık güçler, Amed’te milletvekilimizi silahla tehdit etmeye çalışıyorlar. Herhalde anlamadılar, biz Akif’lerin Mazlum’ların yoldaşıyız. 40 yıldır zulmün, saldırıların karşısında direndiğimizi, durmadığımızı bir türlü bunlara anlatamadık. Evet, anlayacaklar. Seyit Rıza’nın dediği gibi; asla onların karşısında diz çökmeyeceğimizi, bu tehditlerden korkmadığımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

‘BİZ UÇMAK İSTEMİYORUZ, GEÇİNMEK İSTİYORUZ’

Yaşanan derin ekonomik kriz üzerinde duran Bakırhan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘ekonomide yeni bir döngüye girdik’ diyor. Peşinden de diyor ki ‘ekonomiyi uçuracağız’. Çok yabancı olduğumuz şeyler değil, 21 yıldır ekonomiyi uçuruyorlar. Avrupa standartlarında bir yaşam süreceğimizi söylüyorlar, yoksul ve işsizin kalmayacağı bir ülkeyi sürekli anlatıyorlar. Biz bir türlü uçamadık. Uçan var mı aralarında bilmiyorum ama tam tersine dibi yaşıyoruz.  Geçinemiyoruz, yaşamımızı rahatlıkla idame ettiremiyoruz, çocuklarımızı okula gönderirken bile zorlanıyoruz. Kar ve kışın yaşandığı bölgemizde insanlar kombilerini yakamıyorlar, elektriği tasarruf etmeye çalışıyorlar. Evet, doğru Erdoğan’ın partisinin ekonomik politikalarının uçurduğu bir kesim var. Faiz lobileri, nakliyeciler, müteahhitler, AKP’li yöneticiler ve etrafındaki bir avuç insan gerçekten de işleri sermaye olarak büyük bir kesimi temsil ediyorlar. Sayın Erdoğan, biz uçmak istemiyoruz, geçinmek istiyoruz. Biz evimize aş götürmek istiyoruz. Bu topluma yaşatmış olduğunuz bu açlık ve sefalet bir gün son bulacaktır” diye konuştu.

‘DEVLET SERHAT KENTLERİNİ GÖRMEK İSTEMİYOR’

Devletin tarih boyunca Serhat kentlerini görmediğini, görmek istemediğini söyleyen Bakırhan, “Aslında bu durum Cumhuriyet politikasıdır ama AKP ile birlikte genişletilmiş bir politika oldu. Devlet gerçekten Serhat bölgelerini kendi kaderiyle baş başa bırakmış. Yatırım desen yok, turizm desen yok. Buranın geçim kaynağı olan hayvancılığa dönük projesi yok. Düşünün Kars, Ardahan Türkiye’nin hayvancılık bölgesidir ama entegre tesisleri yok. Hayvanları burada besliyoruz, Kayseri’de kestiriyoruz. Hayvanın beslendiği yerde entegre tesisi kesim tesisleri yok ama Kayseri’de, Yozgat’ta, Konya’da var. Süt yine aynı durumdadır. Süt ürünlerini entegre edecek bir tesisimiz yok. Sütümüzü tüccarlara düşük bir fiyatla satıp bu para ile tarlamızı sürmeye çalışıyoruz. Bütün kazancımız ya tefeciye ya da devlete gidiyor” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE SESLENDİ: BİR ARAYA GELMELİYİZ

Bu durumun bir kader olmadığını vurgulayan Bakırhan, “Burada muhalefeti de eleştiriyorum. Bu kötücül iktidarı 21 yıldır başımızda tutan onların kötülükleridir, hileleridir, baskılarıdır, faşizan uygulamalarıdır ama biraz da bizim suçumuzdur. Genel olarak muhalefeti kastediyorum. Bu kadar kötülük karşısında muhalefet olarak yan yana gelmekten, iş ve güç birliği yapmaktan çekiniyorsak, o zaman AKP bize layıktır. Buradan bir kez daha Türkiye muhalefetine, toplumsal örgütlerine ve toplumsal muhalefetine seslenmek istiyorum. İnsanlar geçinemiyor, kan ağlıyor, insanlar dilini konuşamıyor, Kürtçe şarkı dinlediği için insanlar yargılanıyor, Eskişehir’de Kürtçe şarkılar dinlendiği için insanlar gözaltına alındılar ortada, düğün de kalmadı. Bu ülkede Aleviler eşit yurttaş değiller, hakları yok, Cem evleri ibadethane statüsü kazanmamış. Bu ülkede AKP’li değilsen, Türklüğü kabul etmiyorsan, hak arayan kadınsan, umudun peşinde koşan genç ve muhalifsen ya cezaevleri ya sürgün ya da açlık ve işsizlikle karşı karşıya kalıyorsunuz. Umutsuz bir tablo ama bunu değiştirmek mümkündür. Bu topraklar Mazlumları, Denizleri, İbrahimleri, Mahirleri gördü. Bu topraklarda demokratik, halkçı bir anlayış için insanlar büyük bedeller ödediler. Bu topraklarda ortak mücadele etme kültürü var. Onun için muhalefetin bir zahmet bir araya gelmesi, ortak bir direnç ve direniş ortaya koyması gerekiyor” dedi.

‘ARDAHAN’IN BİZİM DEMOKRATİK YEREL YÖNETİMLERİMİZLE BULUŞMASI GEREKİYOR’

Kentin artık HEDEP’in demokratik yerel yönetim pratiği ile tanışması gerektiğini ifade eden Bakırhan, “Yerel yönetimler pratiğimizi Ardahan’da çok yaşatamadık. Kars’ta belediye aldık sistem oraya da kayyım atadı. Ama 25 yıldır bu konuda emeğimiz var. Bizim yerel yönetimler anlayışımızda kenti koruyoruz, işsizlere istihdam yaratmak için güçlü bir çalışma yürütüyoruz. O kentin geçim kaynağı ne ise onları destekliyoruz. Dolayısıyla bir an önce Ardahan’ın bu kötü kaderden kurtulması için Ardahan’ın bizim demokratik yerel yönetimlerimizle buluşması gerekiyor. Eminim inanırsak, bunlar zor şeyler değil. Ardahan’da bizim yerel yönetimlerimiz neden olmasın? Önümüzdeki dönemde hem ittifak politikamızla hem de aldığımız kararla Ardahan’ı demokratik yerel yönetimlerle buluşturmak için elinizden geleni yapacağız. Ardahan gibi HEDEP’e uygun bir bileşene sahip bir kentte biz niye birinci parti olmuyoruz? Niye talancı, kayyımcı zihniyeti saraya göndermiyoruz?” ifadelerini kullandı.

SAYIŞTAY RAPORLARI

Önceki gün birçok belediye ile ilgili açıklanan Sayıştay raporlarını da değerlendiren Bakırhan, “Sayıştay her şeyiyle iktidarın denetiminde ama artık onlara da gına geldi. Kayyımların bütün yolsuzlukları hepsi yer aldı. Sayıştay bir devlet kurumu olmasına rağmen, bugüne kadar tek bir kuruş usulsüzlük yakalamadı bizde. Hani biz belediyenin kaynaklarını gerillaya, PKK’ye gönderiyorduk. Bu yalanla kayyım atadılar. Sayıştay bu konuda bir tespit yaptı mı bir dava var mı? Bu mesele ile ilgili tek bir tutuklu arkadaşımız var mı, yok. Siz onurlu davanın birer bileşeni olarak gayet dik durun, onurlu ve umutlu durun. Her yerde kendi partinizin ortaya koyduğu ahlaki ve etik siyaseti anlatın. Onlar korksun ve utansınlar yolsuzluk yaptıkları, sizin çocuklarınızın geleceklerini çaldıkları için. Siyasi iradenizi cezaevine attıkları, Sayın Öcalan’a mutlak tecrit uyguladıkları için” değerlendirmelerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler