1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AP’nin Yeni Başkanı Antonio Tajani
AP’nin Yeni Başkanı Antonio Tajani

AP’nin Yeni Başkanı Antonio Tajani

Avrupa Parlamentosu başkanlık seçimleri sonuçladı. Başkanlık yarışını Avrupa Halk Partisi adayı Antonio Tajani kazandı.

A+A-

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni başkanı Antonio Tajani oldu.

AP'deki seçimin ilk üç turunda altı aday gerekli çoğunluğu sağlayamadı. Dördüncü turda en fazla oyu alan Avrupa Halk Partisi'nin (EVP) adayı Antonio Tajani ve Sosyal Demokratların adayı Gianni Pittella yarıştı.

Son turda Tajani 351 oy alırken, Pittella'ya destek veren parlamenter sayısı 282'de kaldı.

EVP 210 vekil ile Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubunu oluşturuyor. Sosyal Demokratlar 189 vekil ile ikinci sırayı alıyor. AP toplam 751 sandalyeye sahip.

Tajani, Almanya'da siyasete girmek için yeniden aday olmama kararı alan Martin Schulz'un AP Başkanlığı görevini devralacak.

Yedi adayın katılacağını açıkladığı oylama öncesi Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) adayı Belçikalı Guy Verhofstadt’ın, EPP ve ALDE’nin Avrupa Birliği (AB) yanlısı bir koalisyon kurduğu belirtilerek adaylıktan çekildiği açıklamıştı. Verhofstadt’ın ve ALDE grubunun seçimlerde Tajani’yi destekleyeceği ilan edilmişti.

AP Başkanı’nın görevleri

AP Başkanı, Parlamento’nun resmi temsilcisi olarak tüm çalışmaları yönetiyor, Genel Kurula başkanlık ediyor. Başkan aynı zamanda hukuki ve dış ilişkilerde AP’nin temsilcisi olarak görülüyor. AB bütçesine onay veren Başkan, AB kanunlarını, yürürlüğe girebilmesi için Konsey Başkanı ile birlikte imzalıyor.

AP üyeleri 5 yıllık bir süreyle seçilirken, AP Başkanı her 2,5 yılda değişiyor.

AP ayrıca Avrupa Birliği kurumları arasında üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen tek kurum olma özelliğine sahip. AP’de nüfus oranlarına göre 28 AB üyesi ülkeyi temsilen 751 milletvekili görev yapıyor.

Birlik çağrısı

Sonuçların açıklanmasından sonra teşekkür konuşması yapan Tajani, zaferini İtalya'da geçen yıl meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere adadığını belirtti ve Avrupa için birlik çağrısı yaptı.

Tajani, oylama öncesi yaptığı konuşmada da Avrupa’nın değişmesi gerektiğini söylemişti.

“AP başkanı herkese yakın ve diyaloğa açık olmalıdır. Avrupa Birliği fikrine inanıyorum. Ben parlamento başkanı olacağım, bir başbakan değil. Halka daha yakın olmak zorundayız. Kendimizi Brüksel’de fildişi kulelere hapsetmemeliyiz.”

Tajani, İngiltere’nin gelecekte Avrupa Birliği için önemli bir ortak olacağını da vurguladı.

Antonio Tajani hakkında

1953 doğumlu.

Hukuk okudu, gazeteci olarak çalıştı.

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'ye çok yakın bir isim olarak biliniyor. Berlusconi ile birlikte Forza İtalya partisinin kurucularından biri. Avrupa Parlamentosu milletvekili seçilene dek Berlusconi'nin sözcülerinden biriydi.

2002 yılından bu yana Hristiyan Demokratlarla diğer muhafazakar partilerin dahil olduğu Avrupa Halk Partisi (EVP) Grubu‘nun Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

1994 yılından bu yana AP milletvekili. Parlamentoda dış ve güvenlik politikaları komisyonlarında da görev yaptı.

2014 Mart'ından bu yana AP'nin 14 başkan yardımcısından biri.

Anadili İtalyancanın yanı sıra İngilizce, Fransızca ve İspanyolca da biliyor.

Tajani AB‘nin Ulaştırma ve Sanayi'den sorumlu temsilcisi olarak görev yaptığı sırada Volkswagen ve diğer otomobil şirketlerinde dizel otomobillerle ilgili emisyon skandalı patlak vermişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.