1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. Altın Portakal Film Festivali İptal Edildi
Altın Portakal Film Festivali İptal Edildi

Altın Portakal Film Festivali İptal Edildi

Antalya Altın Portakal Film Festivali, "Kanun Hükmü" belgeseli üzerinden yaşanan sansür krizinin ardından iptal edildi.

A+A-

"Kanun Hükmü" belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarılmasıyla patlak veren kriz, festivalin iptaliyle sonuçlandı.

Kararı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek X'teki sosyal medya hesabından duyurdu: "Kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan festival yönetmeninin, sanat yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir" dedi.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin sadece Antalya'nın değil, Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli markalarından biri olduğunu vurgulayan Böcek, şunları kaydetti: "Gelinen noktada büyükşehir belediyesi olarak, yıllara meydan okumuş festivalimizin, bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine, sinema emekçilerinin hakkının yenmesine asla izin vermeyeceğim. Konunun tüm ülkeyi, Antalya'yı, tüm sinemaseverleri ve tüm sinema emekçilerini ilgilendirmesi nedeniyle konuyla ilgili ev sahibi olan belediyemiz bir karar almak zorunda kalmıştır. Festivalin sanatsal anlamda güçlü ve sinema adına örnek teşkil edecek şekilde yapılması için seçilmiş ve içeriğin belirlenmesinde sorumlu olan festival yönetmeni ve sanat ekibidir. Başta festival yönetmeni olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir."

Böcek, festivali özüne döndürmek ve ulusal kategoriyi festivale yeniden eklemek için çaba sarf etmiş biri olarak yaşananları kabul etmediğini belirtti.

'MUHATAPLARINA İADE EDİYORUM'

Altın Portakal Film Festivali'nin 'siyaset üstü' olduğuna işaret eden Böcek, şu değerlendirmede bulundu: "Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim. Ayrıca şahsıma ve Belediyemize malum film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını gerçek muhataplarına aynen iade ediyorum. Az önce açıkladığım nedenler dolayısıyla kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan festival yönetmeninin, sanat yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir. Tüm sanatçılarımızı, sinema emekçilerimizi ve sinemaseverlerimizi festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan bu süreç sebebi ile 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız Festivalimizi iptal ettiğimi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum."

NE OLMUŞTU?

Yönetmen Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü/The Decree" başlıklı belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden "filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği" gerekçesiyle çıkarılması üzerine yönetmen uygulamayı "hukuksuzluk" olarak nitelemişti. Demirci sosyal medya hesabından yayınladığı bir açıklamayla Festival Yönetimini "sansür" uygulamakla suçlamış ve "sansürün muhatabı"nın "sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumu" olduğunu ifade ederek dayanışma çağrısında bulunmuştu.

JÜRİ VE SANATÇILARIN TEPKİSİ

Bu karara tepki gösteren 20 jüri üyesi görevi bıraktı, daha sonra kararı sansür olarak niteleyen yönetmen ve yapımcılar da ortak bir açıklamayla  belgesel, yarışmadaki yerini alana dek festivalde yer almayacaklarını duyurdular.

Festival yönetimi tepkiler üzerine geri adım atarken yönetici Ahmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamayla "'Kanun Hükmü' adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar veril[diğini]" duyurdu.

KÜLTÜR BAKANLIĞI FESTİVALDEN ÇEKİLDİ

İhraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' belgeselinin festival seçkisine geri alınmasının üzerine bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı, Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada "Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde “Kanun Hükmü” adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür" dedi ve "bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekil[diklerini] açıkladı.

ADALET BAKANI DA DEVREDE

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da tartışmaya katılarak Perşembe günü "Altın Portakal Film Festivali'nde terör örgütünün propagandasını yapılmasına müsaade edilemez." dedi.

"Kültür Bakanımızın vermiş olduğu karar, çok değerli bir karar. Özellikle terör konusunda hep beraber milletçe kararlı olmamız gerekir. Bu kararlılıktan hiçbir zaman taviz vermememiz lazım." diyerek "festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edileme[yeceğini]" ileri sürdü.

KANUN HÜKMÜ YENİDEN SEÇKİDEN ÇIKARILDI

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu X'ten yaptığı yazılı açıklamada "Kanun Hükmü"nü geri çağırmalarına Adalet ve Kültür Bakanlıkları'nın gösterdiği tepkilerin ardından "hakkında soruşturma açıldığı" ve "can güvenliklerine yönelik tehditler aldıkları" gerekçesiyle belgeseli bir kez daha "festival seçkisinden çıkart[tıklarını]" açıkladı.

JÜRİ ÇEKİLİYOR

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun dün (28 Eylül) "Kanun Hükmü"nün yeniden festival programından çıkarıldığı açıklamasının ardından oyuncu Demet Akbağ, jüri başkanlığından ayrıldığını duyurdu.

Kararını  sosyal medya (Instagram) hesabından paylaşan Akbağ, şöyle dedi:

“Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali - Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum.

“Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım.”

JÜRİ ÜYELERİ KAYGUSUZ VE ERCİVAN DA ÇEKİLDİ

Jüri Başkanı Demet Akbağ'ın Perşembe günü görevinden çekildiğini açıklamasının ardından Cuma günü de jüri üyelerinden edebiyatçı Sema Kaygusuz ve Ali Ercivan da festivalde görev almayacaklarını duyurdular.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.