1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İdil’de Öldürülenler Hastaneye Götürüldü
Ahmet Kaya'sız 12 Yıl GEÇTİ

Ahmet Kaya'sız 12 Yıl GEÇTİ

Ahmet Kaya'nın ölümünün üzerinden tam 12 yıl geçti.

A+A-

‘Kendine iyi bak su akar yatağını bulur’ dizeleriyle yıllar önce adeta bu ülkenin yakın gelecek siyasi tarihinin seyir defterini çıkaran milyonların ‘bahtiyar’ı Ahmet Kaya’nın ölümünün üzerinden tam 12 yıl geçti. Kaya’yı adım adım sürgünde ölüme götüren nedenler ise bugün bizzat devletin en üst yetkililerinin açıktan konuştuğu olgular haline geldi.

Ahmet Kaya'nın Türkiye'den ayrıldıktan kısa bir süre sonra Fransa'da hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 12 yıl geçti...

16 Kasım 2000'de Paris'teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 43 yaşında hayatını kaybeden müzisyen Ahmet Kaya, Türkiye'den olağanüstü koşullarda ayrılalı henüz bir yıl olmuştu.

Müzik kariyeri boyunca "bölücülük yaptığı" iddialarıyla albümü toplatılan, bir ilde kasedinin satılması valilik kararıyla yasaklanan, hakkında soruşturma açılan Kaya'nın Haziran 1999'da Türkiye'den ayrılmasına bir dizi olay yol açmıştı...

10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin Princess Otel'de düzenlenen ödül töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü aldı ve konuşmasında şöyle diyordu: "Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçilerine ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum; yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum..."

Bu sözlere aralarında Serdar Ortaç'ın da bulunduğu bazı davetliler tepki göstermiş ve Kaya'ya çatal gibi eşyalar fırlatılmıştı.

Bundan dört gün sonra Hürrüyet gazetesinde, Kaya'nın 1993 yılında Berlin'deki bir gecede verdiği konserde çekilmiş fotoğraflar ve "Ayıp ettin gözüm" başlıklı bir yazı yayınlandı. Birçok iddianın ortaya atıldığı yazı sonrası Kaya hakkında İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) "Bölücü PKK örgütüne yardım ve yataklık yaptığı ve halkı ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" suçlamasıyla toplam 10.5 yıl ağır hapis istemiyle iki ayrı dava açıldı.

1999'un mart ayında Ordu Valiliği, Ahmet Kaya'nın kasetlerinin şehirde satılmasını ve bulundurulmasını yasakladı.

Haziran 1999'da Türkiye'den ayrılan Ahmet Kaya, yargılama sonucunda gıyabında toplam 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Münih'de düzenlenen konserde "Arabamı o şerefsizlerin memleketinde bıraktım" dediğini iddia eden bir başka Hürriyet haberinden hareketle hakkında DGM'de bir kez daha soruşturma başlatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.