1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ereğli’de Şehit Ailesine Bayram Ziyareti
'Afrin Harekatı'nın İlk 7 Gününde Yaşananlar

'Afrin Harekatı'nın İlk 7 Gününde Yaşananlar

Türkiye’nin Afrin’e başlattığı askeri harekatın ilk yedi gününde yaşananları derledik.

A+A-

20 Ocak Cumartesi günü hava harekatıyla başlayan ve 21 Ocak Pazar gününden bu yana kara harekatının sürdüğü Afrin harekatında bugüne kadar üç asker hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 343 YPG’linin öldürüldüğünü açıkladı.

Afrin’e yönelik operasyonu sosyal medyadan eleştirdiği için 150’yi aşkın kişi gözaltına alındı, 20’yi aşkın kişi tutuklandı.

20 Ocak’tan bu yana Afrin harekatında yaşananları derledik…

20 Ocak

* Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uçakları, 20 Ocak saat 17.00 sıralarında Afrin'i bombalamaya başladı. TSK, harekatın adının “Zeytin Dalı Harekatı” olduğunu duyurdu.

* Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili, "BM dahil tüm taraflara bilgi verdik" dedi.

* TSK, hava harekatında 72 uçakla 108 hedefin vurulduğunu açıkladı.

* YPG  Sözcüsü Birusk Haseke ise altısı sivil dokuz kişinin öldüğünü, 13 sivilin yaralandığını söyledi.

21 Ocak

* Operasyonun ikinci gününde, 21 Ocak’ta Afrin’e kara harekatı başladı.

* CHP Parti sözcüsü Bülent Tezcan, parti olarak harekatın arkasında olduklarını söylerken, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen savaşa karşı her çabayı göstereceklerini belirtti.

* Aynı gün Başbakan Binali Yıldırım, sınırdan 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturacaklarını belirtirken Suriye Devlet Başkanı Esad, Afrin harekatını “Türkiye’nin Suriye’ye düşmanca tutumunun bir parçası” olarak değerlendirdi. Fransa ise BM’yi Afrin harekatını  görüşmeye çağırdı. NATO’dan yapılan açıklamada harekata ilişkin “Her ülkenin kendini savunma hakkı vardır” denildi ve Türkiye’nin harekatla ilgili NATO’yu bilgilendirdiği ifade edildi.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekata karşı sokağa çıkarak protesto gösterilerine katılanların ağır bedel ödeyeceğini söylemesinin ardından polis başta Diyarbakır ve İstanbul’da toplanmak isteyenlere izin vermedi.

* HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım ve HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in Afrin harekatıyla ilgili attıkları tweet’ler nedeniyle haklarında soruşturma başlatıldı.

* Başbakan Yıldırım, medya temsilcilerine operasyona ilişkin haberler için 15 maddelik tavsiye listesi verdi. Bu “öneriler” arasında “haberlerde milli menfaatlerin gözetilmesi”, “TSK’nin siviller konusundaki hassasiyetinin hatırlatılması”, “Türkiye’ye karşı olumsuz yorum yapılabilecek insanlardan görüş alınmaması” gibi maddeler yer aldı..

* Suriye tarafından atılan dört roket Hatay’ın Reyhanlı ilçesine düştü. Bir kişi hayatını kaybederken, ikisi ağır 32 kişi yaralandı.

* ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin harekatı sınırlı tutması ve sivil ölümlerinden kaçınması gerektiği ifade edildi.

22 Ocak

* PYD eski lideri Salih Müslim, Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyona ilişkin “Saldırıya karşı koymak ve kendimizi korumaktan başka yolumuz yok" dedi.

* Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (The Syrian Observatory for Human Rights/SOHR), hava saldırılarında sekizi aynı aileye mensup 11 sivilin öldüğünü açıkladı.

* TSK, kara harekatına 6400 askerin katıldığını açıkladı.

* Anadolu Ajansı, TSK'nin Afrin'in doğusundaki Azez'den operasyon başlattığını duyurdu.

* ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’nin meşru endişeleri olduğunu söylerken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson harekatla ilgili kaygılı olduklarını dile getirdi.

* Erdoğan ise harekatla ilgili ABD’li yetkililerle görüştüklerini ama ikna edemediklerini belirtti.

* İstanbul, Diyarbakır ve Kütahya’da da Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medyada yorum yapanlara soruşturma açıldı. İçişleri Bakanlığı soruşturma açılanlardan 24’ünün gözaltına alındığını açıkladı.

* Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Afrin operasyonuyla ilgili paylaşımları kapsamında işlem başlattığı 30 kişi gözaltına alınarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

* HDP Dersim Vekili Alican Önlü’ye sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.

* Kilis/Gülbaba Köyü güneydoğusunda çıkan çatışmada Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan hayatını kaybetti.

* Halkın Nabzı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İshak Karakaş, T24 yazarı Nurcan Baysal gözaltına alındı.

23 Ocak

* TSK Pazar günü başlatılan kara harekâtıyla ilgili "15 nokta YPG'den alındı, 17 tuzaklı mayın bölgesi yok edildi" ifadelerini kullandı.

* Çıkan çatışmada Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta hayatını kaybetti. 

* Afrin operasyonu hakkındaki sosyal medya paylaşımları nedeniyle Bodrum'da gözaltına alınan HDP Muğla İl Eşbaşkanı Fatoş Ay ile üyesi Mehmet Polat tutuklandı. Kayseri'de de emekli  öğretmen Ali Ulvi tutuklandı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkan çatışmada hayatını kaybeden Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan’ın cenaze töreninde kolunu tabuta dayayarak konuşma yaptı.

* Pentagon, Türkiye'nin operasyonuyla IŞİD karşıtı çabanın dikkatini dağıttığını savunurken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Yanımızda değilseniz karşımıza çıkmayın" dedi.

* Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa, Denizli, Kayseri’de düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kişi sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı.

* Ankara Valiliği, Afrin operasyonu süresince kentte tüm eylemleri yasakladı.

* Mezopotamya Ajansı muhabirleri Seda Taşkın, Hayri Demir, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve yönetmen Fatin Kanat sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alındı.

24 Ocak

* Afrin yakınlarında YPG’lilerle çıkan çatışmada ağır yaralanan 25 yaşındaki piyade uzman çavuş Mehmet Muratdağı hayatını kaybetti.

* Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Başbakan'ın medya temsilcilerine verdiği 15 maddelik yayın "tavsiye"sine tepki gösterdi: "Bu direktiflerin amacı Türkiyeli medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokulmasıdır."

* 21 Ocak Pazar günü Kadıköy’de Afrin harekatını protesto ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 13 kişiden 11’i tutuklandı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları da dahil “Toplam 7-8 şehidimiz var” dedi.

* Demokratik Modernite editörü Haydar Ergül ile Mezopotamya Ajansı muhabiri Seda Taşkın tutuklandı.

* ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Rusya’nın ABD ve Türkiye’nin arasını açmaya çalıştığını söyledi.

* Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan yazar Nurcan Baysal serbest bırakıldı.

* Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin 30 kilometrelik güvenli hat önerisinde bulunduğunu söyledi.

25 Ocak

* Kilis'e Afrin bölgesinden atıldığı belirtilen iki roketten biri camiye düştü, iki kişi hayatını kaybetti.

* Çanakkale’de İHD MYK Üyesi Hayrettin Pişkin ile Kütahya’da bir doktor, “sosyal medyada terör örgütü propagandası” yapmak suçlamasıyla tutuklandı.

* Balıkesir HDP İl Eş Başkanı Bahise Pirim ile HDP Ayvalık Yöneticisi Şükrü Kaygısız, Samsun Halkevi Şube Başkanı Şeyma Özbek, Tekirdağ’da beş kişi, Zonguldak’ta da üç kişi gözaltına alındı.

* Anadolu Ajansı, 31 kentte gerçekleştirilen operasyonlarda 150 kişinin gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan 11'i sevk edildikleri sulh ceza hakimlerince tutuklandığını açıkladı.

* ABD Başkanı Trump ve Erdoğan arasında geçen telefon görüşmesiyle ilgili ABD tarafı "Başkan Trump, Afrin'e dair endişelerini yineledi" açıklaması gelirken, Cumhurbaşkanlığı, "Açıklama görüşmenin içeriğini yansıtmıyor" dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, çlişkili açıklamalar üzerine Trump-Erdoğan görüşmesinin kaydının yayınlanmasını talep etti.

* Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Türkiye'nin Afrin harekatı için "işgal" tanımını kullanırken, "Suriye'nin böylesi bir saldırıya karşı her tür cevabı vermeye hakkı var" ifadelerini kullandı.

* ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, gazetecilerin "Türkiye'ye güvenli bölge öneriniz oldu mu?" sorusuna "Görüşmede birçok olasılık üzerinde tartıştık, ancak herhangi bir teklif sunmadık" yanıtını verdi.

26 Ocak

* Ardahan, Zonguldak ve Balıkesir'de, Afrin harekatıyla ilgili sosyal medya paylaşım yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan altı kişi tutuklandı.

* Afrin Demokratik Özerk Yönetimi, Afrin operasyonunun Suriye'nin toprak bütünlüğü ve sivil halkın yaşamına yönelik tehdit olduğunu belirterek Suriye devletine "bölgenin korunması için sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.