AB, ‘Tek Tip Şarj Aygıtı’ Önerisini Kabul Etti

AB, ‘Tek Tip Şarj Aygıtı’ Önerisini Kabul Etti

Avrupa Parlamentosu ilgili komisyonu, AB Komisyonu'nun "tek tip şarj aygıtı" önerisini 2'ye karşı 43'e oyla kabul etti.

A+A-

Avrupa Parlamentosu (AP) İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi, yenilenen Radyo Ekipmanı Yönergesi'ne ilişkin kuralları Çarşamba günkü oturumunda 2'ye karşı 43 oyla kabul etti.

Buna göre, tüketicilerin artık aldıkları her yeni aygıtla birlikte yeni bir şarj aygıtına ve kablosuna ihtiyaç duymadan tüm küçük ve orta boy elektronik cihazları tek bir şarj aygıtıyla kullanabilmeleri mümkün olacak.

Cep telefonları, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve kulaklıklar, el tipi video oyun konsolları ve bir kabloyla şarj edilebilen kablolu taşınabilir hoparlörler, hangi üretici tarafından üretilmiş olursa olsun zorunlu olarak bir "USB Type-C" bağlantı noktasına sahip olmak zorunda. Bu kuraldan yalnızca USB Type-C bağlantı noktasına sahip olamayacak kadar küçük boyutlu akıllı saatler, sağlık takip cihazları ve bazı spor ekipmanları türü aygıtlar bağışık olabilecek.  

Bu düzenleme, özellikle başta AB pazarındaki elektronik ürünlerde olmak üzere ürün sürdürülebilirliğini sağlamaya ve elektronik israfı azaltmaya yönelik çalışmalar kapsamında gerçekleşti. 

Bu kural, 2012'den bu yana kendi "Lightning" bağlantı noktasını ve adaptörünü kullanan Apple için de geçerli olacak, Apple, ürettiği aygıtlarda bir USB bellek bağlantı girişi sağlamak zorunda kalacak.

Tüketicilere Net Bilgiler Verilecek 

AP milletvekilleri ayrıca yeni aygıtların pazarlanmasında şarj seçenekleri ve satılan ürünün şarj aygıtını içerip içermediğine ilişkin net bilgiler ve etiketlerin bulunmasını istiyor. Bu önlemin genellikle birkaç farklı aygıtı olan ve her zaman yeni şarj aygıtı edinmesi gerekmeyen tüketicilerin kafa karışıklığını önlemek ve satın alma kararlarını kolaylaştırmak açısından gerkli olduğu düşünülüyor. 

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu'nun 2026 sonuna kadar yeni şarj çözümlerinin asgari ortak çalışabilirliğini sağlayacak bir strateji sunmasını talep ediyor. Amaç, pazarda yeni bir parçalanmanın önüne geçmek, çevresel atıkları azaltmayı sürdürmek, tüketici konforunu sağlamak ve tescilli şarj çözümlerinin yarattığı sözde "kilitlenme" etkilerinden kaçınmak. 

İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi raportörü Malta milletvekili Alex Agius Saliba kararla "Her yıl Avrupa'ya gönderilen ve 11 bin ila 13 bin ton e-atık üreten yarım milyar şarj cihazı yerine cep telefonları ve diğer küçük ve orta elektronik cihazlar için tek bir şarj cihazı zorunluğunun herkesin yararına" olduğunu söyledi.

Galiba bu uygulamanın "Çevreye katkısı olacağını, eski elektronik aygıtların yeniden kullanılmasına daha fazla yardımcı olacağını, parasal tasarruf sağlayacağını ve hem işletmeler hem de tüketiciler için gereksiz maliyetleri ve külfetleri azaltacağını" savunuyor. 

Avrupa Parlamentosu ve İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi, son on yıl boyunca tek tip şarj aygıtı konusunda çözüm talep ediyor ve Komisyon'u sürekli harekete geçmeye çağırıyordu. Kanun teklifi 23 Eylül 2021'de tartışmaya açıldı. AB Konseyi, 26 Ocak'ta müzakere pozisyonunu kabul etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.