AB, Müzakereleri Askıya Aldı

AB, Müzakereleri Askıya Aldı

AB ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren rapor kabul edildi.

A+A-

AB ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren rapor kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa Birliği (AB) -Türkiye müzakerelerinin dondurulmasını öngören rapor 477 oy ile kabul edildi.

Dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Oylamaya 638 parlamenter katıldı. 477 parlamenter Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönünde, 64 parlamenter müzakerelerin devam etmesi yönünde oy kullandı.

AP'nin oyladığı Türkiye raporu tavsiye niteliğinde, bağlayıcılığı bulunmuyor.

Çağrı

AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporda, "16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde" Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "derhal ve resmen askıya alınması" için AB üyesi ülkelere ve Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunuluyor.

Avrupa Parlamentosu Kasım 2016'da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin "dondurulması" çağrısında bulunmuştu.

Piri: Başka seçenek kalmıyor

Türkiye raportörü Kati Piri, oylama öncesi Deutsche Welle’ye verdiği mülakatta “Süreci ciddiye alıyorsanız ve daimi ve sistematik biçimde temel özgürlüklerin ihlal edildiğini görüyorsanız, mevcut Türk hükümetiyle Türkiye'nin AB'ye entegrasyon sürecini konuşmayı durdurmaktan başka seçenek kalmıyor” demişti.

Türkiye'den tepki

AP kararının ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, söz konusu raporu kabul etmediklerini ve herhangi bir değerlendirme yapmadan iade edileceğini söyledi.

"Objektif, güvenilir olmayan bir takım ifadeler içeriyor. Hiçbir bağlayıcılığı olamayan bir rapordur."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu da "Taraflı ve objektiflikten uzak şekilde belirli çevrelere hizmet etmek üzere hazırlandığı anlaşılan sözkonusu kararın ilişkilerimize olumlu katkısının olmayacağı açıktır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.