1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiyeli ve Ermenistanlı GAZETECİLER
Zelenski, ABD’de Biden ile Görüştü

Zelenski, ABD’de Biden ile Görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk yurtdışı ziyaretini ABD'ye yaptı.

A+A-

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından ilk kez yurt dışı seyahatine çıktı.

Zelenski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, dün (21 Aralık) yerel saatle 12.30'da Washington'a yakın bir hava üssüne iniş yaptı.

Buradan Beyaz Saray'a geçen Ukrayna Devlet Başkanı, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

zelenski-biden.jpg

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, karşılamanın ardından iki lider Oval Ofis'te basına açık kısa bir görüşme gerçekleştirdi. "Bu ziyareti gerçekleştirebildiğiniz için çok mutluyum" diyen ABD Başkanı Biden, adil bir barış olana kadar Ukrayna'yı destekleyeceklerini söyledi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı "kış mevsimini silah olarak kullandığını" ifade ederek, "Bu yılın kişisi sizsiniz" diyerek, Time dergisinin Zelenskiy'i "Yılın Kişisi" seçmesine atıf yaptı.

ZELENSKİY, BİR ASKERİN VERDİĞİ MADALYAYI BİDEN'A İLETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise ABD'ye daha önce gelmek istediğini ancak ülkesindeki "zor durumdan" ötürü bunun mümkün olmadığını, şimdi ise "ABD sayesinde durumun kontrol altında olduğunu" söyledi.

Biden'a desteklerinden ötürü teşekkür eden Zelenskiy, Ukrayna halkı adına Amerikalılara ve ABD Kongresi'ne özel olarak teşekkür etti.

Zelenskiy ayrıca, dün çatışmaların yoğun olduğu Bahmut'ta olduğunu ve oradaki "cesur" bir Ukraynalı askerin kendisine "Bunu o çok cesur başkana ver" diyerek Ukrayna ordusundan aldığı kahramanlık madalyasını Biden'a iletmesini istediğini aktardı.

Zelenskiy'nin takdim ettiği madalyayı alan Biden, buna layık olmadıklarını ancak çok teşekkür ettiğini söyledi.

Biden da Irak'ta askerlik yapan oğlu Beau Biden'dan öğrendiği bir askeri geleneği yerine getirerek Ukraynalı askere oğluna ait bir komutan madalyonunu ileteceğini belirtti.

İkili görüşmenin ardından liderler, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Daha sonra Zelenskiy, Kongrenin ortak bir oturumunda üyelere hitap edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.