1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunanistan’da Tren Kazası
Yunanistan’da Tren Kazası

Yunanistan’da Tren Kazası

Yunanistan'da meydana gelen “tren kazası”nın ardından üç günlük yas ilan edildi.

A+A-

Yunanistan'da en az 36 kişinin öldüğü, 85 kişinin yaralandığı tren kazasının ardından üç günlük yas ilan edildi. Ülkede hükümetin ilan ettiği yas kapsamında tüm kamu kurumlarında cuma gününe kadar bayrakların yarıya indirileceği açıklandı.

ULAŞTIRMA BAKANI İSTİFA ETTİ

Yunanistan'ın kuzeyindeki Larisa kentinde dün gece yaşanan ve en az 36 kişinin öldüğü, 80'den fazla kişinin yaralandığı tren kazasının üzerinden 24 saat geçmeden hükümetten ilk istifa geldi. Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa ettiğini duyurdu.

Ünlü siyasetçilerin geldiği Karamanlis ailesinden olan 1974 doğumlu ve Yeni Demokrasi partili Ulaştırma Bakanı Karamanlis açıklamasında istifanın görevi olduğunu belirterek böylece "en azından ölenlerin anısını onurlandırabileceğini" söyledi. Karamanlis açıklamasında devletin demiryollarının iyileştirilmesi konusunda "uzun süredir devam eden hatalar yapmasının" sorumluluğunu üstlendiğini de duyurdu.

Yunanistan'da en az 36 kişinin öldüğü, 85 kişinin yaralandığı tren kazasının ardından üç günlük yas ilan edilmişti. Nisan ayında seçimlere hazırlanan ülkede hükümetin ilan ettiği yas kapsamında tüm kamu kurumlarında cuma gününe kadar bayrakların yarıya indirileceği açıklanmıştı.

ONLARCA KİŞİ HALA KAYIP

Olay ülkede son yılların en ölümcül tren kazası olmuştu. Ölü sayısının yükselebileceği hala kayıp onlarca kişi olduğu belirtiliyor.

Kuzeydeki Larisa kenti yakınlarında dün gece bir yolcu ve yük treninin kafa kafaya çarpışması sonucu yaşanan kazanın ardından Başbakan Kiryakos Miçotakis bugün olay yerini ziyaret etmişti. Miçotakis benzer bir olayın bir daha yaşanmamasını garanti altına alacaklarını ve kazanın sebebini bulacaklarını ifade etmişti.

Kazanın ardından istasyon şefi de tutuklanmıştı. Polisten yapılan açıklamaya göre suçlu olmadığını ve kazaya teknik bir sorunun yol açtığını iddia eden 59 yaşındaki istasyon şefi savcılık tarafından ihmal, ihmal nedeniyle toplu ölüm ve ihmal nedeniyle ağır bedensel zarara neden olmakla suçlandı.

Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etmeden önce olay yerinde yerel medyaya yaptığı açıklamada kesin ölü sayısının henüz belli olmadığını söylemişti. Karamanlis "Çok zor bir arama kurtarma operasyonu. Hala kayıpların kesin sayısını belirleyemedik" demişti.

ÇOĞUNLUĞU GENÇLERDEN OLUŞUYORDU

Başkent Atina'dan Selanik'e gitmekte olan IC 62 tipi trende yaklaşık 350 yolcu bulunuyordu. Kazaya karışan yolcu trenindeki insan mevcudunun dörtte üçünü genç öğrenciler oluşturuyordu. Çarpıştığı kargo treni ise Selanik'ten Larisa'ya gidiyordu. Kazanın nedeninin belirlenmesi amacıyla polis ve savcılığın soruşturması devam ediyor. Kaza yerinde vinçlerle arama kurtarma çalışmaları sürüyor ancak canlı birini bulma umudu zaman geçtikçe tükeniyor.

Tesalya bölge valisi Konstantinos Agorastos, SKAI TV'ye yaptığı açıklamada, kazada yolcu treninin ilk dört vagonunun raydan çıktığını, alev alan ilk iki vagonun "neredeyse tamamen yok olduğunu" söyledi. İki trenin aynı rayda birbirine doğru hızla yol aldığını anlatan Vali Agorastos "Büyük bir hızla seyahat ediyorlardı ve biri diğerinin geldiğini bilmiyordu" dedi.

'10 SANİYE BOYUNCA CEHENNEMİ YAŞADIK'

Kazadan kurtulan 28 yaşındaki Stergios Minenis adlı yolcu "Büyük bir gürültü duyduk. 10 saniye boyunca cehennemi yaşadık. Vagonun içinde düşene kadar döndük... Sonra panik oldu, kablolar (her yerde) hemen alev aldı, biz dönerken yanıyorduk, sağımız ve solumuz alev alev yanıyordu" dedi. ERT'ye konuşan bir diğer yolcu Angelos Tsiamouras "Bir deprem gibiydi" ifadelerini kullandı.

ÜLKENİN DEMİRYOLU SİSTEMİNİN YENİLENMESİ GEREKİYOR

1972'de Larisa'nın dışında iki tren kafa kafaya çarpışmış, 19 kişi ölmüştü. Yunanistan'ın yaşlanan demiryolu sisteminin modernize edilmesi gerekiyor, birçok tren tek hatlarda seyahat ediyor ve birçok alanda hala sinyalizasyon ve otomatik kontrol sistemleri kurulacak. Yunanistan uluslararası kurtarma programının bir parçası olarak 2017'de demiryolu operatörü TRAINOSE'u İtalyan Ferrovie dello Stato Italiane'ye sattı ve önümüzdeki yıllarda demiryolu altyapısına yüz milyonlarca euroluk yatırım yapılmasını bekliyordu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.