1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Adaletin Terazisi.. Selahattin Demirtaş'a 2 Yıl 6 Ay Hapis Cezası!
YPS Nusaybin'den Çekildiğini Duyurdu

YPS Nusaybin'den Çekildiğini Duyurdu

YPS, 25 Mayıs itibariyle Nusaybin'den çekildiğini duyurdu. İlçede silahlı kimsenin kalmadığını söyledi. Sivillerin ve yaralıların yaşam haklarının korunması için insan hakları kuruluşlarını devreye girmeye çağırdı.

A+A-

YPS (Sivil Savunma Birlikleri/Yekîneyên Parastina Sîvîl), 14 Mart’tan itibaren sokağa çıkma yasağının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesinden 25 Mayıs itibariyle geri çekildiğini duyurdu.

Tunç Mahallesi’nde sivillerin olduğunu belirten YPS, insan hakları kuruluşlarını, sivil-silahsız olduğunu belirttiği insanların yaşam hakkının korunması için devreye girmeye çağırdı.

"Nusaybin'de silahlı kimse kalmadı"

Dicle Haber Ajansı’nın YPS Genel Koordinasyonu’nun yazılı açıklamasına dayandırdığı haberinde YPS, “Güçlerimiz 25 Mayıs günü itibarıyla Nusaybin şehrinden başarılı bir biçimde geri çekilmeyi sağlayarak ulaşması gereken üslerine ulaşmışlardır” dedi.

Nusaybin’de silahlı kimsenin kalmadığını belirtildiği açıklamada Tunç mahallesinde sivil kadın ve çocuklarla birlikte yerel ve sivil gençlerden bazı yaralıların olduğunu söylendi.

Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya da Fırat Haber Ajansı'na YPS'nin açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, Nusaybin'de hala 50 bin sivil olduğunu tahmin ettiklerini, sivillerin Devrim, 8 Mart, Yeşilkent, Barış, Selahattin Eyyubi ve Yeni Turan mahallelerinde yoğunlaştığını söyledi.

Teslim olan 25 kişinin örgüt üyesi olduğu iddiası

Anadolu Ajansı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonunun sürdüğü Nusaybin’de dün (25 Mayıs) 25 kişinin teslim olduğu haberini geçmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, örgüt üyesi olduğunu belirttiği üç kişinin öldürüldüğünü, daha önce öldürülen bir örgüt mensubunun cesedinin bulunduğunu ve 25 örgüt üyesinin teslim olduğunu duyurmuştu.

AA, örgüt üyesi olduğunu öne sürülen kişilerin spor salonunda ters kelepçeli ve diz çöktürülmüş halde fotoğraflarını yayınlamıştı.

Nusaybin hakkında

Mardin'in 10 ilçesinden biri. Merkez nüfusu 97 bin 156. Güney komşusu Suriye.

15 mahalleden oluşuyor: Selahaddin – i Eyyûbi, Devrim, Sekiz Mart, Barış, Fırat, Gırnavas, İpekyolu, Zeynelabidin, Moryakup, Kışla, Dicle, Yenituran, Yenişehir, Abdulkadirpaşa, Yeşilkent.

Mardin Valisi: Ömer Faruk Koçak.

Nusaybin Kaymakamı: Haluk Çakmak.

Belediye eş başkanları (Halkların Demokratik Partisi): Sara Kaya, Cengiz Kök.

1 Kasım 2015 Genel Seçim sonuçları:

HDP (% 89,38), AKP (% 8,62), CHP (% 0,63), MHP (% 0,55)

7 Haziran 2015 Genel Seçim sonuçları:

HDP (% 90,42), AKP (% 6,53), MHP (% 0.80), CHP (% 0,37)

* Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda yer alan şehirlerde faaliyet gösteren, sokağa çıkma yasaklarının ardından Aralık 2015'te Yurtsever Gençlik Hareketi (YDG-H) ve yerel birliklerin birleştirilmesiyle YPS adını alan örgüt.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.