1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Finlandiya’da Lego Festivali
YPG'ye Silah Yardımı Başladı

YPG'ye Silah Yardımı Başladı

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, YPG’nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne silah ve mühimmat yardımının başladığını açıkladı.

A+A-

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) de içerisinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yapılacak silah ve mühimmat yardımının başladığını açıkladı.

Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) New York muhabiri Nafiz Albayrak’ın haberine göre, “YPG’yi İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede önemli bir güç olarak” gören ABD yönetimi, daha önce alınan karar uyarınca, son 24 saat içinde YPG’li güçlerini silahlandırmaya başladığını belirtti.

Cephane ve mühendislik ekipmanı

Silah ve mühimmatın nasıl teslim edildiğine ve içeriğine dair detaylar güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı.

ABD yönetimi daha önceki açıklamalarında YPG güçlerine cephane, tüfek, zırhlı araçlar, havan topu, radyo, buldozer ve mühendislik ekipmanı sağlayacaklarını dile getirmişti.

Türkiye karara tepkili

Pentagon sözcüsü Dana White, bu ay başında yaptığı açıklamada, “ABD ve koalisyon güçlerinin desteğini alarak yakın işbirliği içinde olan Suriye Demokratik Güçleri, yakın gelecekte Rakka’yı başarıyla ele geçirecek tek güçtür” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı ortalarında Washington’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, ABD Başkanı Donald Trump ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı, ayırım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması, bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.”

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımı yapılmasını 10 Mayıs 2017’de onayladı.

Trump’ın onayladığı destek kararı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan oluşan Türkiye heyeti ABD’deyken açıklandı.

Trump’ın, YPG'ye ağır silah yardımını öngören yasayı onaylanmasının ardından YPG’den yapılan açıklamada, yardımın gecikmiş olmasına rağmen tarihi bir karar olduğu belirtildi.

İslam Devleti (IŞİD) Karşıtı Koalisyon Güçleri'nin Sözcüsü ABD’li Albay John Dorrian’ın açıklamasına göre, verilecek silahlar içinde mühimmat ve ağır makineli tüfeklerin yanı sıra havan topu ve tanksavarlar da var.

Rakka operasyonu yakında

ABD, Rakka'da IŞİD'e karşı düzenlenecek operasyonda YPG'nin bulunmasını istiyor.

Türkiyeli yetkililer, operasyonun YPG ile düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 29 Nisan’daki açıklamasında, “Amerika'nın başını çektiği koalisyon güçleriyle beraber biz Rakka operasyonunu yaparız. Ama Amerikalı dostlara diyoruz ki, gelin yanınıza terör örgütü almayın” demişti.

Ancak ABD operasyonu YPG ile birlikte yapacaklarını bildirmişti. 

SDG, IŞİD’e karşı Rakka operasyonunun yaz başında yapılacağını açıkladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.