1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Yaralı 'Balaban Kuşu' Tedavi Altına Alındı
Yaşasın 1 Mayıs

Yaşasın 1 Mayıs

Bu yıl Covid-19 salgını sebebiyle 1 Mayıs meydanlarda ve sokaklarda kutlanamayacak. Bunun yerine bu yıl 1 Mayıs evlerde, balkonlarda ve pencerelerde kutlanacak.

A+A-

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Bu önemli kalkışmanın yıl dönümü 1889 yılından beri işçi sınıfının “birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanıyor.

Bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada Covid-19 gölgesi altında kutlanacak. Türkiye'de de sendikalar miting düzenlemeyecek, işçilerin talepleri internet üzerinden duyurulacak.

GÖZALTILARLA BAŞLADI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'e çelenk bırakmak isteyen sendikaların bazılarına izin verilirken, aynı nedenle Taksim'e çelenk bırakmak isteyen Devrimci İşçi Sendikası'na (DİSK) ise polis müdahale etti.

Polisin DİSK'e yönelik müdahalesi sırasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekteri Adnan Serdaroğlu, Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Taksim Atatürk Anıtı'na bırakılmak üzere hazırlanan çelenk ise müdahale sırasında parçalandı. 

Öte yandan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve HAK-İŞ Konfederasyonu ve HAK-Sen'in ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'e yaptığı yürüyüş polis engeline takılmadı.

Taksim meydanına çıkmalarına izin verilen sendikaların hazırladığı çelenkleri Taksim Atatürk Anıtı'na bırakması için polis tarafından barikatlar açıldı. Cumhuriyet Anıtı'na kırmızı karanfiller de bırakan sendika üyeleri bir basın açıklaması da gerçekleştirdi. 

1-mayis-001.jpg

Bununla birlikte 1 Mayıs'ın ilk saatlerinde birçok siyasi, sendika, sivil toplum kuruluşu sosyal medya hesapları üzerinden 1 Mayıs mesajı yayınladı.

İlgili haberler..

Eşbaşkanlar 1 Mayıs'ı Kutladı

HDP'li Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ile Şevin Alaca, 1 Mayıs'ı kutlamak üzere belediye işçileri ile bir araya geldi.

Kars Belediyesi'ne ait hizmet binaları ile tesisleri ziyaret eden Eşbaşkan Bilgen ve Alaca, 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasından dolayı bir gün önceden, Temizlik İşleri, Kademe, Masal Park, Zabıta, İtfaiye ve ana hizmet binasındaki personeli ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

1mayis.jpg

Çalışanlara Hediye Dağıtıldı

Bilgen ve Alaca kutlama için gittikleri tesislerde personele hediye verip "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nün önemi hakkında konuşma yaptılar.

Eşbaşkanlar, göreve geldikten sonra aradan geçen bir yıllık sürede tüm imkansızlıklara rağmen daha yaşanılabilir bir Kars için özveri göstererek çalışmalarını yürüten personele ve birim amirlerine teşekkür etti.

CHP İl Başkanı Toraman'ın 1 Mayıs Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

CHP İl Başkanı Taner Toraman mesajında, “1 Mayıs kutlamaktan onur duyduğumuz, işçilerimizin, emekçilerimizin alın teriyle kazanan herkesin bayramı. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart’ta ilan ettiği Salgın dünyanın dört bir yanında büyük bir halk sağlığı sorunu olarak yaşanıyor. Salgının en büyük zarar verdiği kesim ne yazık ki başta doktorlar ve sağlık emekçileri olmak üzere bütün işçi sınıfıdır.

Dünyanın her yerinde iktidarlar, bir yandan Salgını durdurmak için önlemlere girişirken diğer yandan da “üretimin devamlılığı” adı altında işçileri, emekçileri işçi sağlığı ve iş güvenliğinin esamisi okunmayan koşullarda virüsle burun buruna çalıştırmaktan vazgeçmemiştir.

1 Mayıs’ta bu kez meydanlarda değiliz fakat bu durum, emek ve dayanışma mücadelemizden, inancımızdan, coşkumuzdan bir gram dahi eksiltmeyecek. Madencilerimiz, Fabrika işçilerimiz, Kargo çalışanları, postacılarımız, fırıncılarımız, sağlık çalışanlarımız, kısacası bu zor günlerde dahi evde kalma lüksü olmadığı için sokakta alın teri döken ekmek parasını çıkaran işçi ve emekçi kardeşlerimiz bu senenin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yıldızlarıdır.

1 Mayıs vesilesiyle bir kez daha söylüyoruz: İşçiler, emekçiler geleceğimizdir, umudumuzdur. İşçilerin maruz kaldığı hak gasplarına, hayatlarına mal olan koşullara karşı ses yükseltmek, geleceğimize sahip çıkmak demektir. Sendikal ve Sosyal güvenlik haklarının eksiksiz güvence altına alındığı Aklın ve Bilimin öncülüğünden insan onuruna yakışır bir iş ve yaşam istiyoruz.

Emeğin hakla buluşması, işçinin ve emekçinin yüzünün gülmesi için olmazsa olmazdır. İş cinayetlerinin, işsizlik sorununun, gelir dağılımındaki eşitsizliğin son bulduğu, yoksulluğun sona erdiği bir Türkiye temenni ediyor, partimiz ve örgütümüz adına tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Yaşasın 1 Mayıs” dedi.

AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, 1 Mayıs'ı Kutladı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kars İl Başkanı Adem Çalkın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Çalkın mesajında, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü de bu güzel temayı daha da anlamlandırmaktadır. Bizler, millet olarak, işçinin, emekçinin hakkını alın teri kurumadan vermenin hassasiyetine haiz bir kültürün mensuplarıyız. Bu duygularla, ülkemizin kalkınması ve gelişmesine büyük katkı sağlayan tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. 1 Mayıs'ın büyük ve güçlü Türkiye'mize alın teri ve emeğiyle katkı sağlayan, özveri ile çalışan ve üreten vatandaşlarımız arasındaki birlik ve beraberliğin güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyor, bütün emekçilerimize ve ailelerine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum." ifadeleri yer aldı.

İHD Kars Şube Başkanı Kılıç’tan 1 Mayıs Açıklaması

Kars İHD Şube Başkanı Güldane Kılıç, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.

Covd-19 salgınına rağmen emekçilerin güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını ifade eden Kılıç, “ evde kal” çağrılarının önemine dikkate çekti.

“Yaşamı var eden ve fark yaratan emektir” ifadelerini kullanan Kılıç, “Politikacıların, siyasetçilerin evde kalması yaşamın olağan seyrini etkilemezken, işçinin evde kalması, üretimden uzaklaşması yaşamı durma noktasına getirdiğinin en görünür olduğu günleri yaşıyoruz. Yaşamın dinamiği olan emeğin ve üretim gücünün bu anlamda yeni bir toplumsal varoluşu ve değişimi işaret ettiği bir noktadayız. “Evde Kal” çağrılarının salgının yayılmaması için önemli olduğunu ve bu çağrılara uyulması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isteriz. Fakat özellikle çalışan ve emekçilerin evde kalabilmelerinin koşullarının oluşturulabilmesi, gerekli ekonomik tedbirlerin alınması, zorunlu çalışılması gereken alanlarda ise çalışanların sağlıklarını koruyabilmeleri için gerekli tedbir ve uygulamaların da hayata geçirilmesinin hayati önem taşıdığı ortadadır” dedi.

Yaşamın doğal seyrinin devam edebilmesinin işçilerin emeği ile mümkün olduğunu vurgulayan Kılıç, “Sermayenin çarklarının işler kılınması için, çalışanların tedbir alınmayan koşullarda çalışmaya zorlanması yaşam hakkının ve sağlıklı koşullarda çalışma hakkının gasp edildiğinin, insanın varlığının ve insani değerlerin üretim için gerekli bir girdi ya da bir meta olarak algılandığının en somut göstergesidir. Bu salgın emeğin gücünü göstermiş, yaşamın olağan seyrinde devam edebilmesinin ancak işçinin emeği ile mümkün olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

İlgili haber...

Balkon ve Pencerelerden 1 Mayıs Kutlaması

1 Mayıs İşçi Bayramı, sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerden çalınan 1 Mayıs marşı ve atılan sloganlarla kutlandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimarlar ve Mühendisler Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB), sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerden kutlanması çağrısı ardından 1 Mayıs tüm şehirlerde balkon ve camlarda, alkış, zılgıt ve marşlarla kutlandı.

#21deBalkonlardayız etiketiyle sosyal medya hesaplarından da paylaşılan görüntülerde her mahalleden 1 Mayıs marşı ve sloganların yükseldiği görüldü.

İSTANBUL

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerde kutlaması çağrısına uyan İstanbul’da yaşayan yurttaşlar, kentin çeşitli yerlerinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkarak zılgıt, şarkı ve sloganlarla 1 Mayıs’ı kutladı. 

Yurttaşlar, Okmeydanı ve Kartal ilçe merkezleri yanı sıra Maltepe’de ilçesinin Zümrütevler, Fındıklı, Esenkent, ve Gülsuyu gibi birçok mahallesinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kaşık, tencere ve tavaya vurup kutlarken, birçok yurttaş ise zılgıt atarak ve 1 Mayıs’ı konulu şarkılar çalarak İşçi Bayramı’nı kutladı. 

Bunun yanı sıra kimi yurttaşlar da evlerinin damından dilek balonu uçurarak kutlarken, kimi yurttaşlar ise yine aynı şekilde evlerinin damından ve sokaklardan havai fişek atarak kutladı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Merkez Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar semtlerinde balkon ve pencerelerine çıkan yurttaşlar 1 Mayıs’ı çaldıkları ıslık, söylediği türküler ve marşlarla kutladı.

Kayapınar ilçesinde yurttaşlar balkonlarına çıkarak slogan ve ışık söndürme etkinlikleriyle 1 Mayıs'ı kutladı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarıda kimse bulunmaz iken yaklaşık 15 dakika süren etkinliğe fırınlarda çalışan emekçiler caddeye çıkarak ıslıklarla destek verdi. Ayrıca yoldan geçen bir ambulansın uzun süre korna çalması dikkat çekti.

Merkez Ofis semtinde de 1 Mayıs kutlamaları yurttaşların havai fişek gösterisiyle kutlandı.

ÇUKUROVA

Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'daki yurttaşlar, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerden kutlanması çağrısına uyup, saat 21.00'de evlerinin pencere ile balkonlarına çıkarak, 1 Mayıs’ı alkış, ıslık ve marşlarla kutladı. Bazı yurttaşlar evlerinin balkonlarına "Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek Gulan" pankartları astı. Kutlamalar sırasında yurttaşlar 1 Mayıs marşlarını çalıp, ışık söndürme eylemi yaptı.

Bazı yurttaşlar da keman ve saz çaldı. Kimi yurttaşlar da attıkları havai fişeklerle 1 Mayıs’ı kutladı. Hatay'ın Antakya ilçesinde de Halkevi üyeleri yasağa rağmen sokağa çıkıp, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarını atarak yürüdü.

EGE

İzmir’de gün içinde çalışanların iş yerlerinde yaptıkları 1 Mayıs kutlamaları akşam balkonlarda devam etti.

İzmir’in Buca, Konak,  Narlıdere, Göztepe,  Balçova başta olmak üzere birçok ilçe ve mahallelerinde kutlamalar yapıldı. Alkış ve ıslıklarla başlayan 1 Mayıs kutlamaları, marşlarla ve “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan” sloganlarıyla devam etti.  Yurttaşların ışık söndürme eylemleri yaptığı etkinlikte, İzmir Halkevleri yöneticileri sokaklarda ellerinde megafonlarla sloganlar attı. Balkonlara çıkan bazı yurttaşlar enstrümanlarla marşlar çaldı.

Öte yandan Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Balıkesir’de yurttaşlar balkonlarında alkış, ıslık ve marşlarla 1 Mayıs’ı kutladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.