1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Malatya’da 3 Çocuk Babasının Kan Donduran İddiaları
Yargıtay: Gerilla Demek Suç DEĞİL!

Yargıtay: 'Gerilla' Demek Suç DEĞİL!

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak hakkında verilen mahkumiyet kararı Yargıtay'da bozuldu.

A+A-

Siirt Belediye Başkanı Sadak hakkında, konuşmalarında "terör örgütü propagandası yapmak"tan verilen hapis cezası Yargıtay'da bozuldu.

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak hakkında verilen mahkumiyet kararı Yargıtay'da bozuldu. Yaptığı konuşmalardan dolayı Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan Sadak'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının bozulması konusunda avukat Tahir Elçi, kararın ifade özgürlü açısından son derece önemli olduğunu, başka davalara emsal teşkil edeceğini söyledi.

Sadak hakkında 2007'de yaptığı iki konuşma nedeniyle açılan davada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianameye aldığı ifadelerden biri şuydu: "Kato Dağı'nda cesetleri dağda kalanlar da benim kardeşim, benim çocuğum. Bu kardeşlerimi bir araya getireceğiz. Bunların canını heder etmeden, diyalogla, ülkenin bütünlüğü içerisinde Kürt sorununu hep birlikte çözeceğiz."

Başsavcılık, bir de şu sözlerle suç işlendiğini savunmuştu: "Hiç mi içinizde tepki uyanmıyor? Belediye başkanları içeri alınıyor, işkence görüyor. Yeter arkadaşlar, tepkinizi gösterin."

"Tutuklu terör örgütü mensuplarını siyasi niteliğe büründürüp..."

İddianamede, Sadak'ın bu sözleriyle, "kırsalda öldürülen terör örgütü mensuplarını haklı mücadelenin tarafı olarak gördüğü" belirtilerek şöyle denilmişti: "Sanığın tutuklu terör örgütü mensuplarını siyasi niteliğe büründürüp, çatışma sırasında ölenleri de haklı mücadelenin tarafı gibi göstererek örgüte ait argümanları kullanıp, örgüt mensupları için gerilla tabirini kullanarak terminolojide vatanını savunan kişi şeklinde kullanılan ifade ile örgüt mensupları haklı göstermeye çalıştığı anlaşılmıştır."

Yargıtay: "İfade özgürlüğü ve siyasi kanaat mahiyetinde"

2009 yılında Diyarbakır 6 Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütünün propagandasını yapma" suçlamasıyla yargılanan Sadak, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış, Sadak'ın avukatı Tahir Elçi kararı temyize götürmüştü. Bugün (18 Aralık) yapılan karar duruşmasında Yargıtay ilamı okundu. Yargıtay, Sadak'ın konuşmasının bir bütün olarak ele alındığında ifade özgürlüğü ve siyasi kanaat mahiyetinde olduğunu belirterek kararı bozdu.

Duruşmada söz verilen iddia makamı da Yargıtay kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık hakkında açılan kamu davasının 6352 sayılı yasanın birinci maddesi gereğince ertelenmesine karar verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.