1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Virüs Uyarısı: Durum Çok Ciddi Çok Riskli
Virüs Uyarısı: Durum Çok Ciddi Çok Riskli

Virüs Uyarısı: Durum Çok Ciddi Çok Riskli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs Bilim Kurul toplantısı alınan kararlara ilişkin ortak açıklama yaptı.

A+A-

Türkiye’de ilk koronavirüsü (Covid-19) vakasının tespit edilmesinin ardında bugün ilk kez toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, toplantı sonrası açıklama yapmak için basının karşısına geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapılan ortak açıklamada  etik olarak tek kriterin insan sağlığı olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, sözlerine, basına uyarılada bulunarak başladı: "Toplumun diğer bireylerine kıyasla sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Yanlış, maksatlı, kötü niyetli enformasyon bu tip olaylarda en aktif bulaşıcıdır. Sorun küreseldir, mücadelemiz ulusaldır. Burada güçlü aktörün medya olacağını söylemek istiyorum."

Koronavirüse karşı 14 kural belirlediklerini söyleyen Bakan Koca kuralları şöyle sıraladı: "Ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın. Ayrı tuvalet ve banyo yok ise bu alanlarda mutlaka maske takın, bu alanları her kullanım sonrası temizleyin. Sık sık el hijyeni sağlayın. Ellerinizi su ve normal sabunla yıkayın veya alkollü el antiseptiği ile ovalayın. Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın, ortak kullanmayın."

'HERGÜN YENİ KARARLAR DEVREYE GİREBİLİR'

Açıklamalarına devam eden Bakan Koca şu ifadeleri kullandı: "İnsan hayatı dışındaki konular ikinci plana konmuştur. Süreç içinde bu şekilde başka buluşmalar olması muhtemeldir. Bunsan sonraki bilgi paylaşımı dünden farklı olmayacaktır. Toplumun diğer bireylerine kıyasla kabul edersiiz ki size büyük sorumluluk düşüyor, bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırma sorumluluğunuz var. Yanlış ve kötü niyetli enformasyon bu tip salgınlarda en aktif bulaşıcı enformasyondur. Kararların sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Sorunu siyasal içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ele aldık. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. 

Ülkede pozitif vaka çıkmasından sonra üst düzeye çıkacaktır önlemler. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Salgının Avrupa'daki durumundan dolayı risk ciddidir. İki gündemden biri bu oldu. Ne Avrupa ne geri kalan ülkelerle ilişkiler kesmek mümkün değildir. Turizm ve ticaret... Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız bugün toplantıda bizlerleydi. Maskede vatandaşlarımızın kolay erişimi olmadıkça, doygunluk olmadıkça ihracat izni vermeyeceğimizi söylemek istiyorum. Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Sadece ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldir. Şimdi hayatımızı tedbirlerle düzene sokacağız ve ulusal mücadele vereceğiz. Koronavirüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha da üst düzeye çıkacaktır. Bunu bekliyorduk, tanı ve izolasyonu hemen yaptık. Fakat salgının Avrupa’daki durumu bizi bu tabloyla karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir.

Bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri. İlişkileri tümden kesmek imkan dahilinde değil. Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız, bilim kurulu toplantılarımızda bizlerle birliktelerdi. Konunun yurt dışı tarafı bilim insanları tarafından her alana hakim olması bakımından tartıştılar ve kararlar aldılar. Ticaret bakanlığımız bu süreçte, maske ve bunun gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve sağlık bakanlığı ve ticaret bakanlığının tabi olması kararı alınmıştı.

Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticimizin piyasada vatandaşımızın alabilir doygunluğa ulaşmadan temin edilmesini izin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyorum. Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarıyla ilgili bir yaklaşımı oldu. Sezon açılışı yapmamış otellerin durumuyla ilgili konuşuldu. Dün bir pozitif vakayla karşılaştık, bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum virüsün sadece ülkemiz sınırlarının içine girdiğini gösterir. Şimdi yapmamız gereken tedbirler doğrultusunda hayatımızı bir düzene sokmaktır. Ulusal bir mücadele vereceğiz.

'HEDEFİMİZ, DEZENFETANLARIN HALKIN İSTEDİĞİ PİYASA FİYATLARINDA OLMASI'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, koronavirüs vakasındean sonra dezenfrektanlardaki fiyat artışlarına değindi:

"Bizde işin başından beri bakanlarımızla ve bilim kurulunun aldığı kararlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerekli tüm önlemleri alarak ticaretin sağlanması, akışının sağlanması üzerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak maskede, tıbbi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu, ihracatında da artışlar oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil. Önceliğimiz halkın sağlığı ve makul bir fiyat üzerinden alışverişlerini yapması. Halkın istediği, normal piyasa fiyatlarına ulaşılabilir olması bakanlıklar olarak düşündüğümüz."

SORU-CEVAP

Bakan Koca: Bilim kurulumuz kolonyayı öneriyor. Biz şu durumda vatandaşımıza en doğru bilgiyi vermekte sorumluyuz. Hassasiyet gösteriyoruz. Alınması gereken tedbirlerin alındığından emin olun. 

Karantina dediğiniz bir odaya alınır ve odadan çıkmadan tedbirler alınır.

İfadelerimde verilmesi gereken bilgilerin çoğu var. Yurt dışı temaslı dedim. Kişisel mahremiyet önemli. 

Bütün sorularınız kişiye odaklı. Uçakla ilgili alınması gereken tedbirler de alındı. Durumu iyi. Temas ettiği kişilerle de alınması gereken tedbirler alındı. 

OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

MEB ve okulların tatil konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir. Salgının seyri de durumu belirleyecek.

Hasta olan kişinin maskeli olması, sağlıklı olanın maskeli olmasına gerekli olmadığını söylüyoruz. 14 gün kuralı önemli. Yurt dışından geldikten sonra 14 gün evde kalmalı maske kullanabilir. Onun dışında sağlıklı bireylerin kullanmasına gerek yok. 

'SOMUT BİR İLAÇ YOK'

Bu bir virüs, bu virüse yönelik somut kullanılabilir bir ilaç yok. Bu yönde hazırlıklarımız var. Yaşlı insanlara anti-viral ilaç veya hibrit tarzı kombine ilaç verilmesi söz konusu. 

Algoritmamız var, Bilim Kurulu kimin temaslı kabul edilip edilmediği algoritması çok net ve hemen devreye giriyor. Bu konuda sorun yok. 

Yarın, Cumhurbaşkanı başkanlığında konuyla ilgili bir toplantı olacak. 

Bu virüs yurt dışı kaynaklı. Bu virüsün ülkeye girişini önlemek istiyoruz ve yaygınlaşmasını önlemek istiyoruz. Kurulun da önerisiyle vatandaşımızın hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Bu yüzden sorun küresel, mücadele ulusal diyorum. Çözüm basit. Hiçbir vatandaşımız zorunlu olmadıkça yurt dışına gitmesin. Yurt dışındaki vatandaşlarımız da dışarı çıkmamaya çalışsın.

Yaşlılarımızın kendilerini özellikle korumaları çok önemli. Yurt dışından gelenler özellikle yaşlılarla temas etmesin. 

Dinamik süreçteyiz her gün yeni kararlar devreye girebilir. Bu iki aylık süreç önemli, iyi yönetmeliyiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler